Sačuvajmo Koranu zajedno

Predavanje: Rijeka Korana – Znanjem do očuvanja

KARLOVAC, 18. srpnja 2016. (Tekst: GK I.G.Kovačić; foto: D.Basara)

U Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” održano je predavanje “Rijeka Korana – znanjem do očuvanja” u organizaciji Udruge Eko Pan iz Karlovca i WWF Adria u suradnji s brojnim lokalnim nevladinim udrugama udruženim u Inicijativu “Sačuvajmo Koranu zajedno”.
U izuzetno zanimljivim pozvanim predavanjima predavači Roman Ozimec, Ivan Špelić, Damir Basara i Denis Francišković osvrnuli su se, s različitih gledišta, na trenutno stanje rijeke Korane, bogatstvo bioloških, arheoloških, geoloških, speleoloških i drugih nalaza u njenoj bližoj okolini te iznijeli svoje stručne stavove na koje bi načine na to već narušeno bogatstvo utjecala nekontrolirana, multiplicirana izgradnja “malih” hidroelektrana. Također su ukazali na promjene zakona koji se odnose na studije utjecaja na okoliš te nužnost inzistiranja na provođenju istih i na objektima koji su započeti s izgradnjom dok je na snazi bio zakon o neobaveznosti. Zainteresirane sudionike upoznali su i zainteresirali s terminima agro-biodiverziteta i biospeleologije.
Interesantno je za primijetiti kako se Ilirska dvorana punila kroz cijelo vrijeme predavanja, stizali su i oni koje su druge obaveze spriječile da budu od početka. Na kraju su se u istom prostoru našli i liječnici i biolozi i speleolozi i profesori i građevinari i zaljubljenici u prirodu i ribolovci i zaštitari kulturnih dobara i planinari… jedna raznolika grupica zabrinutih građana koji vole rijeku(e) i voljni su učiniti sve da se ovi biseri zaštite i sačuvaju.
Na predavanju se ukazalo i na trenutnu situaciju rijeke Mrežnice, odnosno na izgradnju hidroelektrana na mjestima koja su do nedavno bila aduti za proglašenje rijeke Mrežnice regionalnim parkom ili parkom prirode, što je izazvalo burno negodovanje i diskusiju.

Održana predavanja:

Denis Frančišković, udruga Eko Pan Karlovac

mag. oecol. et prot. nat. Ivan Špelić Hrvatski institut za biološku raznolikost: “ZNAČAJ RIJEKE KORANE U ZAŠTITI SLATKOVODNIH RIBA REPUBLIKE HRVATSKE

mr. sc. biol. Roman Ozimec, ADIPA, društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske: “BIOSPELEOLOŠKI ZNAČAJ KANJONA RIJEKE KORANE” i “AGRO-BIO DIVERZITET – POKRETAČ RAZVOJA KRAJA

Damir Basara, instruktor speleologije, Osmica – društvo za
planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti,
Karlovac: “ZNAČAJ SPELEOLOŠKIH POJAVA KANJONA RIJEKE KORANE

ALBUM FOTOGRAFIJA

Slunjani protiv izgradnje novih hidroelektrana na Korani

27.11.2015., 18.00 (Tekst i foto: WWF)

Slunj – Udruge Eko Pan iz Karlovca i WWF Adria, u suradnji s brojnim lokalnim nevladinim udrugama udruženih u Inicijativu „Sačuvajmo Koranu zajedno“, jučer navečer u Slunju su organizirale prvu u nizu javnih tribina „Hidroelektrane na Korani – prilika ili neprilika?“. Serijom tribina žele nakon ljetne regate, na kojoj je sudjelovalo 150 građana i ambasadorica kampanje Zrinka Cvitešić, javnost Karlovačke županije informirati o predloženim izmjenama županijskog prostornog plana, posebice planovima za izgradnju niza malih hidroelektrana na rijeci Korani (13).

Tribina se organizirala uz podršku Pučkog učilišta te je bila izuzetno dobro posjećena. Više od 70 sudionika u živahnoj raspravi jasno je poručilo, da svoju budućnost vide u razvoju turizma i da ako se već mora Koranu iskorištavati i za energetske svrhe, neka se obnovi cijela serija starih i nefunkcionalnih mlinica, koje mogu proizvoditi struju bez velikih novih utjecaja na rijeku, a pored toga mogu biti i dobar dodatak turističkoj ponudi županije s velikim povijesno-edukativnim značajem.

„Trenutni plan realizacije projekata malih hidroelektrana na Korani napravljen je bez pristanka lokalnog stanovništva. Kao što je rekao i predstavnik županije i time potvrdio stajalište udruga, u ovom trenutku nemoguće je procijeniti sve moguće negativne utjecaje planiranih hidroelektrana na prirodu, na lokalnu zajednicu kao ni na razvoj turizma u Slunju i široj okolici“, komentirao je izmjene prostornog plana Denis Frančišković iz udruge Eko Pan.

„S obzirom na instaliranu snagu serija malih hidroelektrana ima isti ako ne i veći negativan utjecaj na rijeku kao i velika hidroelektrana. WWF kroz rad na problematici malih hidroelektrana želi potaknuti bolji proces odlučivanja o lokacijama postrojenja, kriterijima koncesija te uključivanju različitih dionika u održivo planiranje razvoja hidroenergetike u Hrvatskoj“, rekla je Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

Na javnoj tribini predložene izmjene prostornog plana predstavio je Marinko Maradin iz županijskog ureda za prostorno planiranje. Građanima su se obratili i Viktor Smolić kao predstavnik grada Slunj, Dragan Smrzlić iz Turističke zajednice, speleolog Damir Basara, te Gordana Lipšinić, gradonačelnica Ozlja, koja je predstavila svoje iskustvo kod izgradnje mHE Ilovac na rijeci Kupi.

„Građani se moraju uključiti u proces izmjena prostornog plana što prije, kako bi pravovremeno bili informirani o pozitivnim i negativnim posljedicama izgradnje hidroelektrana te koje koristi će od toga imati lokalna zajednica“, rekla je na tribini Gordana Lipšinić, gradonačelnica Ozlja.

Javna tribina u Slunju prva je od četiri tribina, koje će Eko Pan i WWF organizirati još u Bariloviću, Ozlju i Karlovcu.

PREZENTACIJA ZNAČAJ SPELEOLOŠKIH OBJEKATA KANJONA RIJEKE KORANE

Regatom “Korana 2015” protiv gradnje mini elektrana

05.07.2015. 14:18

KARLOVAC, 5. srpnja 2015. (Hina)

Regatom “Korana 2015”, od mjesta Lučice do Barilovića, u organizaciji karlovačke ekološke udruge Eko-Pan, u nedjelju je počela kampanja protiv planiranja gradnje niza mini hidroelektrana na rijeci Korani.

U ime Eko-Pana, ali i mnoštva drugih ekoloških i sportskih udruga vezanih uz rijeke, Denis Frančišković rekao je da zajednički žele poručiti kako nije dobro da se Korana koristi za energetske potrebe.

“Količina dobivene električne energije objektivno je mala, a velika je šteta za biološku raznolikost i turistički potencijal”, rekao je Frančišković.

Postojećim prostornim planovima predviđena je gradnja sedam mini hidroelektrana, a postoji i plan za ukupno trinaest u nizu, što bi nepovratno devastiralo Koranu, dodao je.

Eko Pan je regatu na Korani organizirao u suradnji s World Wildlife Fund -WWF Adria s ciljem očuvanja Korane, ali i drugih karlovačkih rijeka.

Zaštitno lice kampanje, glumica Zrinka Cvitešić rekla je da kao umjetnica ne želi ni pokušati objasniti stručno zašto je štetno graditi hidrocentrale na Korani. “Samo želim da se Korana zaštiti”, kazala je te dodala da je za tu rijeku vezana jer je tu odrasla, a takvo djetinjstvo želi i drugoj djeci.

Podsjetila je i da je na rijeci Dobri gradnja HE Lešće uništila krajobraz, a time i raftig na toj rijeci.

(Hina)

ALBUM FOTOGRAFIJA