Speleološka škola 2024. – UPISI U TIJEKU


Provođenje Speleološke škole pomažu Grad Karlovac i Karlovačka športska zajednica

Škola se provodi u skladu sa Programom speleološke škole u Hrvatskom planinarskom savezu a u provedbi sudjeluju licencirani Instruktori speleologije Hrvatskog planinarskog saveza.

Dopuštenje za provođenje speleološke edukacije izdaje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

ALBUM FOTOGRAFIJA SPELEOLOŠKE ŠKOLE 2023.Speleologija je skup aktivnosti kojima je cilj istraživanje špilja, jama i drugih podzemnih krških fenomena. Riječ speleologija dolazi od starogrčke riječi spelaion koja označava prirodnu podzemnu šupljinu. Primarni cilj speleološkog istraživanja je izrada speleološkog nacrta špilje ili jame na temelju istraživanja te mjerenja dimenzija i pružanja špiljskih kanala, kao i redoviti monitoring te dokumentiranje opaženih geoloških, morfoloških, hidroloških i drugih svojstava. Složenost špilja i jama zahtijeva posebne tehnike i obučenost timova speleologa, te se u dubokim jamama i složenim špiljama aktivnost speleologa može opisati nekom vrstom podzemnog alpinizma.


Broj prijava je ograničen

Školarina iznosi: 80,00 EUR (plativa u ratama)

Voditelji škole i info:

098890685 – Damir Basara (damir.basara@gmail.com)

0989776336 – Miran Barjaković (miranpaintball@gmail.com)


 • Cilj škole je polaznike upoznati sa: osnovama speleologije, tehnikama kretanja i istraživanja speleoloških objekata, višednevnim boravkom u prirodi, fenomenima  krša te potrebi očuvanja i zaštite prirode, alternativnim načinom aktivnog provođenja slobodnog vremena te novim i dinamičnim druženjem kroz istraživački rad u prirodi.
 • Speleološka škola se provodi po programu školovanja Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i provode je za tekuću godinu ovlašteni i licencirani Instruktori. Za vrijeme trajanja terenske nastave polaznici su pod stalnim nadzorom Instruktora i uvijek su im na raspolaganju za bilo kakav oblik pomoći.
 • Škola traje 6 tjedana i obuhvaća predavanja u večernjim terminima preko tjedna i 6 terenskih vježbi tijekom vikenda (2 jednodnevna i 4 dvodnevna izleta). Kroz predavanja polaznici imaju prilike odslušati 30-tak različitih tema vezanih uz speleološke aktivnosti.
 • Tijekom škole kroz upoznavanje sa nezamislivim špiljskim ambijentom neki od polaznika imaju prilike i po prvi puta noć provesti u šatoru pod vedrim nebom te se ugrijati uz vatru i jelo skuhano na vatri.
 • Po završetku škole polaznici polažu ispit za naziv Speleološki pripravnik te postaju ravnopravni članovi naše speleološke sekcije te se mogu uključiti u sve aktivnosti koje obuhvaćaju terenska istraživanja, promocija rada i speleologije, te razna stručna i znanstvena istraživanja koja se provode na području cijele Republike Hrvatske ali i u inozemstvu.
 • Školarina iznosi 80,00 EUR a uključuje:
  • Osiguranje polaznika za vrijeme trajanja škole
  • Troškove najma speleološke opreme
  • Troškove najma sportske dvorane za provođenje vježbi speleoloških tehnika
  • Djelomično i zajedničke obroke na dvodnevnim izletima
  • Nastavne i promotivne materijale
  • Troškove ispita i izdavanja diplome za Speleološkog pripravnika
 • Napomena: polaznici speleološke škole moraju biti učlanjeni u udrugu ili planinarsko društvo koje je članica Hrvatskog planinarskog saveza i imati navršenih 16 godina života uz pismenu suglasnost roditelja ili staratelja (ako su mlađi od 18 godina). Članstvom u nekom planinarskom društvu stječe se pravo na osiguranje u osiguravateljskoj kući dok članstvom u udruzi OSMICA stječete još i pravo na dodatnu policu osiguranja u osiguravajućoj kući Euroherc. Kako se učlaniti u naše društvo potražite OVDJE.

DOWNLOAD:

DETALJAN PROGRAM ŠKOLE (PDF)

ONLINE PRIJAVNICA

PRIJAVNICA – pdf

Ispunjenu prijavnicu pošaljite na mail: osmica@osmica.hr a mi ćemo vam vas kontaktirati.ŠTO JE SPELEOLOGIJA? ŠTO NAS PRIVLAČI U TU TAMU? ZAŠTO UOPĆE VISIMO? ODGOVORE NA TA I PUNO DRUGIH PITANJA O SPELEOLOGIJI POTRAŽITE U KRATKOM FILMU SLOVENSKOGA AUTORA TOMAŽA GRDINA…