Besplatna online predavanja s temama planinarstva, alpinizma, speleologije, putovanja, putopisa, znanstvenih istraživanja….

#budiodgovoran #ostanidoma #pozitivnamisao #osmicakarlovac #gradkarlovac


SADRŽAJ STRANICE MIJENJA SE ČESTO PA NE ZABORAVITE NAPRAVITI “REFRESH” STRANICE

UPUTE ZA SLUŠATELJE (na dnu stranice)


FACEBOOK EVENT

YOUTUBE KANAL


VEČERAS, 19.00 h


Preporuke: ako ste u mogućnosti pratite predavanja putem aplikacije (bolji i čišći zvuk), ne zaboravite upaliti i pojačati zvuk (posebno u mobilnoj aplikaciji pritiskom na zvučnik: mora biti plave boje), ukoliko koristite isti WiFi zamolite ukućane da za vrijeme predavanja smanje ostale aktivnosti na internetu (igrice, gledanje filmova…), dok traje predavanje nemojte istraživati razne opcije aplikacije uživajte u predavanju, sva pitanja za predavače postavljajte putem chata na kraju predavanja i ne zaboravite ispeći kokice.
U dane predavanja od 16.00-17.00 sati također se možete spojiti i napraviti zvučnu probu da vidite da li vam sve radi kako treba.
Također Vas molimo za razumijevanje ukoliko naiđete na određene tehničke poteškoće prilikom praćenja predavanja činimo sve što je u našoj moći da ih otklonimo ali moramo biti svjesni da to ovisi o velikom broju čimbenika. Vjerujte, i nama bi bilo puno draže da se možemo vidjeti u živo. Nažalost, tak je kak je.
Ukoliko trebate neku pomoć, slobodno nas kontaktirajte na e-mail: osmica@osmica.hr ili mob: 098890685 (Damir).


Raspored predavanja: (TABLICA)

DATUM I VRIJEMEPREDAVAČNASLOV I OPIS PREDAVANJA
na dane predavanja
16.00-17.00
Osmica Karlovac Zvučne probe za sve koji žele isprobati da li nesmetano mogu pratiti predavanja.
četvrtak,
09.04.2020,
19.00 h
Damir BasaraPlaninama Makedonije
Tema: Planinarstvo
Planine Makedonije obiluju prekrasnim visokogorskim livadama i pašnjacima s izvorima iznad 2000m, ponekim stijenama, gorskim potocima i rijekama…a hrana, e to treba doživit…i preživit…
Kroz opise uspona “osvojit” ćemo vrhove Ljuboten 2498m i Titov vrh 2746m na Šar planini, vrh Golem Korab 2764m na planini Korab, vrh Magaro 2254m na Galičici i vrh Pelister 2601m na planini Baba.
petak, 10.4.2020.,
19.00 h
Mladen PostružnikGvatemala za početnike
Tema: Putopisi
Gvatemala općenito, prirodne ljepote, vulkani, jezera, destinacije
subota, 11.4.2020.
19.00 h
Slobodan Tomić Syria – Zvijer u ljepotici
Tema: Putopisi
Zašto je Sirija mjesto koje trebate posjetiti i kako uopće doći tamo? Što nam serviraju mediji, a što je zapravo istina o ratu protiv ISILa? Sirija je majka neslomljivog duha, nemilosrdna prema onima koji objavljuju rat, otvorenog srca prema onima koji dolaze u miru.
utorak, 14.4.2020.
19.00 h
Stipan DilberMeđunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija Ponor Kovači – Izvor Ričine “Speleoarheološka sekcija”
Tema: Znanstvena istraživanja
Predavanjem će se predstaviti međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija koja se u organizaciji speleološkog društva Mijatovi Dvori iz Tomislavgrada, ove godine planira održati po 11 put (ukoliko corona ne kaže drugačije). Jedna od brojnih znanstvenih sekcija koja je sastavni dio kampanje od 2015. g., je i speleoarheologija. Sustavnim istraživačkim pristupom evidentirani su brojni speleoarheološki lokaliteti i otkriveni su brojni nalazi koji su u određenoj mjeri promijenili dosadašnja shvaćanja o ljudskoj aktivnosti na ovome prostoru, a i šire.
četvrtak, 16.4.2020.
19.00 h
Marko Kovač Putnik Lik, Damir BasaraPalagruža, nedosanjani san
Tema: Ekspedicije i putovanja, Znanstvena istraživanja
Vidjet ćeš, Palagruža ti je kao neki san iz kojeg se na kraju moraš probuditi…Udaljeni, pučinski otoci oduvijek su privlačili istraživače i pustolove. Sam posjet ovom otoku neopisiv je doživljaj a višednevni boravak i istraživanje neprocjenjivo iskustvo. Kroz predavanje upoznat ćemo vas s biljnim i životinjskim svijetom Palagruže, špiljama na otoku te jednim jedinstvenim projektom veslanja kajakom do svih svjetionika u Hrvatskoj iz 19. stoljeća. Naš predavač dosada je odveslao preko 1500 km do 56 svjetionika U Hrvatskoj. A sada planira odveslati još 320 kilometara unutar 7 dana od čega je 270 km otvorenog mora. Jesu li to samo snovi?

ODRŽANA PREDAVANJA:
Damir Basara: Speleologija: osnove, Istraživanje kaverni u tunelu Sv.Ilija, Biokovo, 31.03.2020.
Vedran Mlikota: Vlayi na Himalayi, 01.04.2020.
Antonela Cerovac: Kako izgleda Raj na ovom otoku – Tenerife, 02.04.2020.
Marko Kovač Putnik Lik: Put ka sreći, 03.04.2020.
Nikola Biliškov: Etika hodanja, 06.04.2020.
Teo Barišić: Speleološka istraživanja u Hrvatskoj u posljednjih deset godina, 07.04.2020.
Damir Janton: Inicijativa ‘Čisto podzemlje’, 08.04.2020.


UPUTE ZA PREDAVAČE

Dragi prijatelji hvala Vam na odazivu.

Cilj ove inicijative je pružiti planinarskoj zajednici kvalitetno vrijeme kroz popularne i edukativne sadržaje kako bi im na trenutak skrenuli misli s aktualnih problema. Kako će ova priča završiti ovisi isključivo o svima nama i nadam se Vašem odazivu kako bi barem na kratko pružili ljudima bijeg iz trenutno sumorne stvarnosti. Naša želja je osigurati barem jedno predavanje dnevno s temama iz naslova (ili više ako bude interesa).

Sudjelovati može svatko i sve teme su dobro došle.

  • Predavanja se prijavljuju isključivo putem web obrasca.
  • Predavanja mogu biti u obliku PowerPoint prezentacije ili fotografija uz „live“ izlaganje (kao što to i inače radimo)
  • Po prijavi predavanja poslati ćemo Vam potvrdni e-mail
  • Kontaktirati ćemo Vas te uputiti i obučiti u sve potrebne detalje a udruga Osmica osigurat će edukativne predradnje i upoznavanje predavača sa sustavom održavanja predavanja i obvezuje se svakog predavača kontaktirati pojedinačno te pripremiti za online izlaganje.
  • Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na e-mail: osmica@osmica.hr ili na mob: 098890685 (Damir Basara)

Predavanja bi išla uživo, online za sve zainteresirane (do 1000 sudionika), trajala bi oko 60 min a održavala bi se u večernjim terminima od 19.00 sati. Mogla bi se pratiti, putem aplikacije ili putem linka na web stranicu i kratke prijave, na bilo kojem “smart” uređaju koji ima pristup internetu. Slušatelje bi pokušali zainteresirati putem redovitih poziva na web stranicama te putem društvenih mreža.

Jedino što kao predavač trebate imati je računalo, na kojem možete održati svoju prezentaciju, s dobrom internetskom vezom te slušalice s mikrofonom za nesmetanu komunikaciju.


UPUTE ZA SLUŠATELJE:

Kako pratiti predavanja putem web preglednika:


Ako ste u mogućnosti preporučujemo pratiti predavanja putem aplikacije (za računalo, tablet ili mobilni uređaj):

  • SA WEB STRANICE: https://www.freeconferencecall.com/global/hr/downloads SKINITE APLIKACIJU (prema vrsti uređaja i operativnog sustava koji koristite)
  • INSTALIRAJTE APLIKACIJU NA VAŠ UREĐAJ OTVORITE APLIKACIJU I PRITISNITE IKONU: Join
  • UPIŠITE VAŠE Ime i e-mail adresu A POD Online Meeting ID upišite: osmicakarlovac I PRITISNITE IKONU: Join (RAČUNALA) ILI Call in Using WiFi or Data (MOBILNI UREĐAJI)
  • ZA OPCIJE ZVUKA PRITISNITE IKONU: Computer Audio (RAČUNALA) IKONU Zvučnika (MOBILNI UREĐAJI)
  • Preporučujemo za najugodnije praćenje koristiti naglavne slušalice

VAŽNO!!! Ukoliko na računalu nikako ne možete dobiti zvuk na zvučnike problem je u tome što aplikacija ne prepoznaje ulaz zvuka tj. ne detektira vaš mikrofon i ne dozvoljava vam da uđete na ikonu Computer Audio. Problem možete riješiti tako da bilo šta ukopčate u ulaz zvučnika na računalu (roze boje). Najbolje bi bilo mikrofon ali ako ga nemate možete ukopčati i stare zvučnike ili bilo koji sličan audio uređaj s istim konektorom.


Web obrazac za prijavu predavanja.