Speleološka škola 2023.


Provođenje Speleološke škole pomogli su Grad Karlovac i Karlovačka športska zajednica

ALBUM FOTOGRAFIJA


27.-28.05.2023. Završni izlet i ispiti

Završnim izletom i polaganjem pismenih i usmenih ispita završila je Speleološka škola 2023.g. Od upisanih 7 polaznika školu je uspješno završilo 6 polaznika. Želimo im dugogodišnju speleološku karijeru.


31.03.-02.04. Špilja Dahna, Mali Samograd – Tomislavgrad, BiH

Špilja Dahna se nalazi iznad sela Omerovići na zapadnom dijelu Duvanjskog polja kod Tomislavgrada, BiH. Ulaz, skriven u grabovoj šumi pod kamenom obraslim mahovinom, vrlo je skromnih dimenzija, svega 1×1 metar, te je zaštićem metalnom rešetkom. Ukupna duljina špilje je 1190m d dubinom od -53m. Špilja Dahna jedinstveni je paleontološki lokalitet u svjetskim razmjerima, čiji je paleontološki potencijal uz osteološke ostatke špiljskog medvjeda vrlo velik. U špilji je zabilježeno više od 300 gnijezda različitih dimenzija, što nije zabilježeno niti u jednoj drugoj špilji. Ona najmanja, manja su od 1m2 i dubine od tek nekoliko centimetara, što upućuje na ležaj mladih jedinki. Velika su gnijezda impresivnih dimenzija, ponekad veća od 3×3 metara, dubine do 1 metar, te je u njima vjerojatno spavao veliki broj medvjeda. U rubovima gnijezda vidljivi su tragovi grebanja nastali tijekom kopanja gnijezda, kao i otisci krzna.

U nedjelju polaznike škole je čekao novi izazov – spuštanje u 40m duboku urušnu vrtaču – Mali Samograd. Nakon spuštanja slijedio je prolazak 250 metara dugih špiljskih kanala špilje Rogoševac koja se nalazi na dnu Malog Samograda. Špilja Rogoševac, definitivno jedan od ljepših speleoloških objekata na području Tomislavgrada i bila je odlična nagrada, a i odgovor na pitanja “Zašto se baviti speleologijom?” i “Što je meni ovo trebalo?”


25.03.2023. – Špilja Gvozdenica

Nakon odslušanih predavanja o Biospeleologiji i mikroklimatskim uvjetima u podzemlju (Roman Ozimec), Opremanju speleoloških objekata i bivakiranju (Damir Basara) te Topografskom snimanju speleoloških objekata (Damir Basara) u subotu 25.03. smo se zaputili u špilju Gvozdenicu. Osim vježbi kretanja kroz speleološke objekte, snalaženja na topografskom nacrtu odradili smo i osnove dokumentacije speleoloških israživanja.


19.03.2023. – stijena, Sustav Jopićeva špilja – Bent

Treći tjedan Speleološke škole počeli smo u petak uz predavanja o Povijesti speleologije (Vlado Božić), Geologiji i geomorfologiji krša i speleoloških objekata (Neven Bočić) te Organizaciji i dokumentiranju speleoloških istraživanja (Damir Basara). U subotu smo odradili 3. vježbu na stijeni u dvorani. Uz prelazak klasičnih sidrišta fokus vježbe je bio na prelasku horizontalnih i kosih prečnica te čvorova. Terenski dio odrađen je kroz obilazak Jopićeve špilje gdje smo u stvarnim situacijama vježbali naučeno.12.03.2023. – stijena, Mijatova jama

Drugi vikend speleo škole je iza nas. Odradili smo predavanja o speleološkim objektima Hrvatske i svijeta, kretanju u speleologiji, orijentaciji i kartografiji te uzlovima.

Ponovno smo vježbali i na umjetnoj stijeni, ovaj put smo osim osnovnih prelazili i dvostruka sidrišta, devijatore, prečnice i čvorove. U terenskom dijelu vježbali smo u Mijatovoj jami kod Generalskog stola, ulazne vertikale 30 m i preko 1 km horizontalnih kanala.03.03.2023. – stijena, Matešićeva špilja

Uvodnim predavanjima o planinarstvu, Osmici, osnovama speleologije i o speleološkoj opremi počela je sa radom naša speleološka škola. Prvi vikend škole protekao je radno. U subotu smo vježbali upotrebu speleooške opreme na umjetnoj stijeni u dvorani SPK Bombina a u nedjelju smo posjetili Matešićevu špilju kod Slunja. Svim polaznicima želimo puno sreće u radu i dugu speleo karijeru. Da imaju potencijala pokazali su otvorenjem sezone kupanja već na prvom terenu.
Speleologija je skup aktivnosti kojima je cilj istraživanje špilja, jama i drugih podzemnih krških fenomena. Riječ speleologija dolazi od starogrčke riječi spelaion koja označava prirodnu podzemnu šupljinu. Primarni cilj speleološkog istraživanja je izrada speleološkog nacrta špilje ili jame na temelju istraživanja te mjerenja dimenzija i pružanja špiljskih kanala, kao i redoviti monitoring te dokumentiranje opaženih geoloških, morfoloških, hidroloških i drugih svojstava. Složenost špilja i jama zahtijeva posebne tehnike i obučenost timova speleologa, te se u dubokim jamama i složenim špiljama aktivnost speleologa može opisati nekom vrstom podzemnog alpinizma.


Broj prijava je ograničen

Školarina iznosi: 80,00 EUR (plativa u ratama)

Voditelji škole i info:

098890685 – Damir Basara (damir.basara@gmail.com)

0989776336 – Miran Barjaković (miranpaintball@gmail.com)

Opće informacije:

 • Cilj škole je polaznike upoznati sa: osnovama speleologije, tehnikama kretanja i istraživanja speleoloških objekata, višednevnim boravkom u prirodi, fenomenima  krša te potrebi očuvanja i zaštite prirode, alternativnim načinom aktivnog provođenja slobodnog vremena te novim i dinamičnim druženjem kroz istraživački rad u prirodi.
 • Speleološka škola se provodi po programu školovanja Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i provode je za tekuću godinu ovlašteni i licencirani Instruktori. Za vrijeme trajanja terenske nastave polaznici su pod stalnim nadzorom Instruktora i uvijek su im na raspolaganju za bilo kakav oblik pomoći.
 • Škola traje 6 tjedana i obuhvaća predavanja u večernjim terminima preko tjedna i 6 terenskih vježbi tijekom vikenda (3 jednodnevna i 3 dvodnevna izleta). Kroz predavanja polaznici imaju prilike odslušati 30-tak različitih tema vezanih uz speleološke aktivnosti.
 • Tijekom škole kroz upoznavanje sa nezamislivim špiljskim ambijentom neki od polaznika imaju prilike i po prvi puta noć provesti u šatoru pod vedrim nebom te se ugrijati uz vatru i jelo skuhano u kazanu.
 • Po završetku škole polaznici polažu ispit za naziv Speleološki pripravnik te postaju ravnopravni članovi naše speleološke sekcije te se mogu uključiti u sve aktivnosti koje obuhvaćaju terenska istraživanja, promocija rada i speleologije, te razna stručna i znanstvena istraživanja koja se provode na području cijele Republike Hrvatske ali i u inozemstvu.
 • Školarina iznosi 80,00 EUR a uključuje:
  • Osiguranje polaznika za vrijeme trajanja škole
  • Troškove najma speleološke opreme
  • Troškove najma sportske dvorane za provođenje vježbi speleoloških tehnika
  • Djelomično i zajedničke obroke na dvodnevnim izletima
  • Nastavne i promotivne materijale
  • Troškove ispita i izdavanja diplome za Speleološkog pripravnika
 • Napomena: polaznici speleološke škole moraju biti učlanjeni u udrugu ili planinarsko društvo koje je članica Hrvatskog planinarskog saveza i imati navršenih 16 godina života uz pismenu suglasnost roditelja ili staratelja (ako su mlađi od 18 godina). Članstvom u nekom planinarskom društvu stječe se pravo na osiguranje u osiguravateljskoj kući dok članstvom u udruzi OSMICA stječete još i pravo na dodatnu policu osiguranja u osiguravajućoj kući Euroherc. Kako se učlaniti u naše društvo potražite OVDJE

DOWNLOAD:

DETALJAN PROGRAM ŠKOLE – pdf

PRIJAVNICA – pdf

Ispunjenu prijavnicu pošaljite na mail: osmica@osmica.hr a mi ćemo vam vas kontaktirati.


ŠTO JE SPELEOLOGIJA? ŠTO NAS PRIVLAČI U TU TAMU? ZAŠTO UOPĆE VISIMO? ODGOVORE NA TA I PUNO DRUGIH PITANJA O SPELEOLOGIJI POTRAŽITE U KRATKOM FILMU SLOVENSKOGA AUTORA TOMAŽA GRDINA…