Speleološka škola

ZBOG NEDOVOLJNOG INTERESA SPELEOLOŠKA ŠKOLA SE OTKAZUJE


VRIJEME JE DA POSTANEŠ ISTRAŽIVAČ i pridružiš nam se u o otkrivanju jedinih preostalih neistraženih prostora na našoj planeti.

Speleologija je skup aktivnosti kojima je cilj istraživanje špilja, jama i drugih podzemnih krških fenomena. Riječ speleologija dolazi od starogrčke riječi spelaion koja označava prirodnu podzemnu šupljinu. Primarni cilj speleološkog istraživanja je izrada speleološkog nacrta špilje ili jame na temelju istraživanja te mjerenja dimenzija i pružanja špiljskih kanala, kao i redoviti monitoring te dokumentiranje opaženih geoloških, morfoloških, hidroloških i drugih svojstava. Složenost špilja i jama zahtijeva posebne tehnike i obučenost timova speleologa, te se u dubokim jamama i složenim špiljama aktivnost speleologa može opisati nekom vrstom podzemnog alpinizma.

Broj prijava je ograničen
Školarina iznosi: 500,00 kuna
Voditelj škole i info: 098 977 6336 – Miran Barjaković (miranpaintball@gmail.com)

Opće informacije:

 • Cilj škole je polaznike upoznati sa: osnovama speleologije, tehnikama kretanja i istraživanja speleoloških objekata, višednevnim boravkom u prirodi, fenomenima  krša te potrebi očuvanja i zaštite prirode, alternativnim načinom aktivnog provođenja slobodnog vremena te novim i dinamičnim druženjem kroz istraživački rad u prirodi.
 • Speleološka škola se provodi po programu školovanja Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i provode je za tekuću godinu ovlašteni i licencirani Instruktori. Za vrijeme trajanja terenske nastave polaznici su pod stalnim nadzorom Instruktora i uvijek su im na raspolaganju za bilo kakav oblik pomoći.
 • Škola traje 6 tjedana i obuhvaća predavanja u večernjim terminima preko tjedna i 5 terenskih vježbi tijekom vikenda (2 jednodnevna i 3 dvodnevna izleta). Kroz predavanja polaznici imaju prilike odslušati 30-tak različitih tema vezanih uz speleološke aktivnosti.
 • Tijekom škole kroz upoznavanje sa nezamislivim špiljskim ambijentom neki od polaznika imaju prilike i po prvi puta noć provesti u šatoru pod vedrim nebom te se ugrijati uz vatru i jelo skuhano u kazanu.
 • Po završetku škole polaznici polažu ispit za naziv Speleološki pripravnik te postaju ravnopravni članovi naše speleološke sekcije te se mogu uključiti u sve aktivnosti koje obuhvaćaju terenska istraživanja, promocija rada i speleologije, te razna stručna i znanstvena istraživanja koja se provode na području cijele Republike Hrvatske ali i u inozemstvu.
 • Školarina iznosi 500,00 kn a uključuje:
  • Osiguranje polaznika za vrijeme trajanja škole
  • Troškove najma speleološke opreme
  • Troškove najma sportske dvorane za provođenje vježbi speleoloških tehnika
  • Djelomično i zajedničke obroke na dvodnevnim izletima
  • Nastavne i promotivne materijale
  • Troškove ispita i izdavanja diplome za Speleološkog pripravnika
 • Napomena: polaznici speleološke škole moraju biti učlanjeni u udrugu ili planinarsko društvo koje je članica Hrvatskog planinarskog saveza i imati navršenih 16 godina života uz pismenu suglasnost roditelja ili staratelja (ako su mlađi od 18 godina). Članstvom u nekom planinarskom društvu stječe se pravo na osiguranje u osiguravateljskoj kući dok članstvom u udruzi OSMICA stječete još i pravo na dodatnu policu osiguranja u osiguravajućoj kući Euroherc. Kako se učlaniti u naše društvo potražite OVDJE

DETALJAN PROGRAM ŠKOLE

ŠTO JE SPELEOLOGIJA? ŠTO NAS PRIVLAČI U TU TAMU? ZAŠTO UOPĆE VISIMO? ODGOVORE NA TA I PUNO DRUGIH PITANJA O SPELEOLOGIJI POTRAŽITE U KRATKOM FILMU SLOVENSKOGA AUTORA TOMAŽA GRDINA…