5. Opća planinarska škola 2020.

Petrova gora, 31.05.2020.

„Osmica“ društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti, nakon poduže pauze nastavilo je s predavanjima i izletima 5. opće planinarske škole. Za prvi izlet nakon korona pauze, odabrali smo Petrovu goru na Kordunu.

Područje Korduna je omeđeno na jugu rijekom Koranom, na zapadu rijekom Mrežnicom, na sjeveru rijekom Kupom, na istoku rijekom Glinom i granicom prema susjednoj BIH. Kordun dolazi od francuske riječi cordon, što znači red ili niz. U ovom slučaju to se odnosi na niz povezanih stražarnica i utvrda prema isturenom turskom području zapadne Bosne. Reljefno gledano Kordun je prijelazna zona između dinarskog planinarskog područja (Lika) i ravničarskog prostora Središnje Hrvatske. Teren je uglavnom brežuljkast s manjim uzvisinama koje se postupno povećavaju prema Petrovoj gori.  Na jugoistočnoj granici Korduna smjestila se Petrova gora sa svojom najvišim vrhovima; Veliki Petrovac 512 m, Mali Petrovac 507 m , Magarčevac 474 m, Veliki Velebit 482 m.

U nedjelju 31. svibnja 2020. godine okupili smo se ispred Špara u Grabriku. Uz obaveznu kavu u Vojniću, na stazu krećemo nešto poslije 09,00 sati ispred lovačke kuće Muljava. Na Velikom Petrovcu (512 m) kraći odmor za marendu iz ruksaka i nastavak puta ka Kraljevom grobu. Preko Velikog Velebita vraćamo se na mjesto polaska oko 14,00 sati. Ručak, pokoja pivica i legendarne palačinke u lovačkoj kući. Svi sretni i zadovoljni vratili smo se u Karlovac oko 17,20 sati. Sudionici izleta: Vitomir Murganić-vodič, Goran Obradović, Darija Trivanović, Mihael Zagorec, Mario Volarić-pomoćni vodič, Nikola Turković, Dina Botta,  Tatjana Žeger i Mirjana Brezović.

Viševica, 08.03.2020.

Prvi izlet 5. Opće planinarske škole odrađen je usponom na 1428m visok vrh Viševica u Gorskom kotaru. Viševica je vrh stožastog oblika koji se iznad brojnih vrhova u okolici ističe izgledom i visinom. Padine ispod vrha su strme i šumovite, a na samome vrhu nema šume pa se vidici otvaraju tek s izlaskom na vršnu livadu. Unatoč ljepoti, planinari Viševicu razmjerno rijetko posjećuju jer su svi klasični prilazi razmjerno strmi i dugi. Budući da je Viševica podjednako udaljena od Velebita, Bjelolasice, Bijelih stijena, Risnjaka, Učke i vrhova na sjevernim jadranskim otocima, promatrač s vrha ima osjećaj da se nalazi u središtu golemoga prirodnog amfiteatra. Pratilo nas je prekrasno sunčano vrijeme a snijeg u vršnim dijelovima idealan za uspon. Izlet je vodio Damir Basara.

ALBUM FOTOGRAFIJA


Uvodnim predavanjima i upoznavanjima polaznika započela je s radom 5. Opća planinarska škola. Kako su zadnji tren 3 polaznika odustala od škole otvorila su se dodatna mjesta za upis pa se zainteresirani još mogu prijaviti na e-mail: osmica@osmica.hr i priključiti radu škole. Prvi izlet škole je u nedjelju 8.3. na Viševicu. Zapamtite da nikad nije kasno za početi planinariti.


Želite nekome nešto pokloniti? Nema problema, to je bar lako. Trk do prvog shopping centra i kupite mu poklon bon. Bit će Vam zahvalni. Nabavit će si pola kile masnog odojka i butelju vina i sjećat će Vas se tjedan dana. Ako su malo pametniji kupit će se komad odjeće i sjetit će Vas se svaki put kada nabace nove krpice. A možete učiniti i nešto potpuno „Outside the box“ i pokloniti im Planinarsku školu. Vjerujte nam bit će Vam zahvalni cijeli život. Dobro je činiti dobro…

U organizaciji Vodičke sekcije Osmice društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca počinju upisi u Opću planinarsku školu. Požurite, broj mjesta je ograničen…

ZAŠTO OPĆA PLANINARSKA ŠKOLA OSMICE

 • stječete znanje samostalnog kretanja planinskim područjima po označenim planinarskim stazama…
 • u rukama ste predavača i instruktora iskusnih planinara, alpinista i speleologa koji u nogama imaju veliki broj planina, ekspedicija i dugogodišnje planinarsko iskustvo…
 • u program škole uključeno je 20-tak predavanja i 7 izleta u područja o kojima ste samo slušali ili sa strahopoštovanjem ih gledali u dokumentarnim emisijama na TV-u…
 • garantiramo nezaboravne trenutke i predivne pejzaže…
 • sa planinarima je uvijek dobro društvo i još bolja zabava…

Polaznici škole imali će prilike odslušati osam blokova predavanja sa temama: uvod u planinarsku školu, povijest planinarstva, planinarska oprema; upoznavanje s planinama, kretanje po planinarskim stazama i obilaznicama; priprema, boravak te ponašanje u planini; opasnosti u planini, Hrvatska gorska služba spašavanja i prva pomoć;  orjentacija i metereologija, noćenje u planini; osnove speleologije i alpinizma; ekologija, zaštita prirode i održivi razvoj, čvorovi.

Osim predavanja polaznici će odradili i sedam tematskih izleta te će tako steći uvjete za polaganje završnog ispita.

Za prijavu na školu dovoljno je poslati SMS poruku ili e-mail s kontakt podacima: ime, prezime, e-mail, broj mobitela i poslati ćemo Vam uputstva što i kako dalje.

Jednostavno je, MOŽEŠ I TI BITI PRAVI PLANINAR…

Sve informacije o školi možete dobiti na e-mail: osmica@osmica.hr ili na kontaktima:

 • Vitomir Murganić
  • e-mail: vmurganic@gmail.com
  • mob: 0911333331
 • Damir Basara
  • e-mail: damir.basara@gmail.com
  • mob: 098890685

PREUZIMANJE:

PRISTUPNICA