4. Opća planinarska škola 2019.

Opća planinarska škola odvija se po propisanom programu Komisije za školovanje Hrvatskog planinarskog saveza a provode ju licencirani Instruktori i planinarski vodiči HPS-a. Održavanje planinarske škole pomogli su Grad Karlovac i Gradska toplana d.o.o. Karlovac.


ALBUM FOTOGRAFIJA u albumu potražite fotografije sa svih izleta planinarske škole


VJEŽBA NA UMJETNOJ STIJENI, 5.5.2019. Izrazito loše vrijeme udaljilo nas je iz planina ali vrijeme smo iskoristili za vježbu korištenja opreme i penjanja na stijenama.


KLEK, 14.4.2019. nakon predavanja o opremi i korištenju iste, kretanju u planinama te o uzlovima na drugom izletu škole popeli smo se na Klek, kolijevku hrvatskog alpinizma. Vremenski uvjeti počastili su nas pravim alpinističkim ozračjem pa nije nedostajalo ni kiše, ni vjetra, ni snijega ni leda. Kažu da samo najjači opstaju. Na povratku posjetili smo Tounj i izvor rijeke Tounjčice.


PETROVA GORA, 7.4.2019. prvi izlet škole odrađen je na Petrovoj gori. Kružna staza preko Malog Petrovca, Kraljevog groba i Malog Velebita bila je odlična prigoda za naučiti sve o osnovama planinarenja, markacijama, planinarskim stazama, što se sve nosi u planinarskom ruksaku, o planinarskoj odjeći i obući a zahvaljujući vremenu i sve o dobrim i lošim stranama kišnih kabanica.


3.4.2019. Uvodnim predavanjem voditelja škole Vitomira Murganića započela je s radom 4. Opća planinarska škola Osmice.


ZAŠTO OPĆA PLANINARSKA ŠKOLA OSMICE

 • stječete znanje samostalnog kretanja planinskim područjima po označenim planinarskim stazama…
 • u rukama ste predavača i instruktora iskusnih planinara, alpinista i speleologa koji u nogama imaju veliki broj planina, ekspedicija i dugogodišnje planinarsko iskustvo…
 • u program škole uključeno je 20-tak predavanja i 7 izleta u područja o kojima ste samo slušali ili sa strahopoštovanjem ih gledali u dokumentarnim emisijama na TV-u…
 • garantiramo nezaboravne trenutke i predivne pejzaže…
 • sa planinarima je uvijek dobro društvo i još bolja zabava…

Polaznici škole imali će prilike odslušati osam blokova predavanja sa temama: uvod u planinarsku školu, povijest planinarstva, planinarska oprema; upoznavanje s planinama, kretanje po planinarskim stazama i obilaznicama; priprema, boravak te ponašanje u planini; opasnosti u planini, Hrvatska gorska služba spašavanja i prva pomoć;  orjentacija i metereologija, noćenje u planini; osnove speleologije i alpinizma; ekologija, zaštita prirode i održivi razvoj, čvorovi.

Osim predavanja polaznici će odradili i sedam tematskih izleta te će tako steći uvjete za polaganje završnog ispita.

Za prijavu na školu dovoljno je poslati SMS poruku ili e-mail s kontakt podacima: ime, prezime, e-mail, broj mobitela i poslati ćemo Vam uputstva što i kako dalje.

Jednostavno je, MOŽEŠ I TI BITI PRAVI PLANINAR…

Sve informacije o školi možete dobiti na e-mail: osmica@osmica.hr ili na kontaktima:

 • Vitomir Murganić
  • e-mail: vmurganic@gmail.com
  • mob: 0911333331
 • Damir Basara
  • e-mail: damir.basara@gmail.com
  • mob: 098890685