Dječja planinarska škola 2024. – UPISI U TIJEKU


ALBUM FOTOGRAFIJA DJEČJE PLANINARSKE ŠKOLE 2023.


Provođenje Dječje planinarske škole pomažu Grad Karlovac i Karlovačka športska zajednica

Škola se provodi u skladu sa Programom Dječje planinarske škole u Hrvatskom planinarskom savezu a u provedbi sudjeluju licencirani planinarski vodiči i instruktori Hrvatskog planinarskog saveza.


Mala planinarska škola je program namijenjen cijeloj obitelji, odnosno djeci školskog uzrasta, od 7 do 14 godina, zajedno s roditeljima koji žele započeti svoju planinarsku avanturu na siguran i zabavan način.

Program se ostvaruje u prirodi, kroz održavanje planinarskih izleta i praktični rad na terenu, vodeći brigu da težina i zahtjevnost istih bude primjerena djeci i njihovim potrebama.

Sastoji se od:

 • roditeljskog sastanka – obavezno
 • pet (5) jednodnevnih izleta
 • jedan (1) dvodnevni izlet

Izleti će biti održani u bližoj i daljoj okolici grada Karlovca, Karlovačkoj županiji, Gorskom kotaru te ostalim planinarskim područjima Republike Hrvatske.

Osnovni ciljevi programa su:

 • naučiti djecu kako se sigurno kretati i hodati obilježenim (markiranim) planinarskim stazama, a uz to upoznati prirodne ljepote i zanimljivosti flore i faune, kulturno-povijesne znamenitosti kraja u kojem se planinari, te razvijati ljubav prema zavičaju i domovini
 • povezati djecu i roditelje u zajedničkim aktivnostima, razvijati međusobni odnos i povjerenje, poticati samopouzdanje djeteta, vratiti djecu u prirodno okruženje, naučiti pomagati ostalima, promicati zdrav života i ekološku svijest.

PREUZIMANJE:INFO I PRIJAVE:

Za sve eventualne nedoumice i nejasnoće upitati na mail galovic.martina25@gmail.com ili broj mobitela 098/926-1474 WhatsApp/Viber/poziv/SMS, Martina Galović.

Trošak škole iznosi 20 € za prijavljeno dijete, a roditelji i članovi obitelji sudjeluju besplatno. U cijenu škole je uključena članarina u HPS-u. U cijenu nisu uključeni troškovi prijevoza na izlete i hrana.

Prijave se primaju do 05. rujna 2024. na e-mail: galovic.martina25@gmail.com, putem online obrasca ili osobno, dolaskom na roditeljski sastanak.


Roditelji i djeca moraju biti članovi udruge Osmica iz Karlovca, odnosno Hrvatskog planinarskog saveza (HPS-a).

Za učlanjenje u Društvo potrebno je popuniti pristupnicu. Članarina za djecu i mladež do 18 godina je 5,00 € , odrasli 15,00 €, umirovljenici, nezaposleni, studenti – 7,50 € godišnje po osobi + 2,00 € trošak iskaznice. (Više na:  https://www.osmica.hr/clanstvo/)

*U cijenu škole je uključeno članstvo.


Škola započinje 05. rujna 2024. u 19.30 sati u prostoriji Osmice u Sokolskom domu, gdje će biti održan roditeljski sastanak, a završava 24. studenog 2024. podjelom diploma.

Organizator je za izvođenje programa Male planinarske škole osigurao stručne osobe iz područja planinarstva: vodiči HPS-a A, B i D standarda, vodiči pripravnici, speleolozi, alpinisti, instruktori, pripadnici HGSS-a, osobe educirane za rad s djecom, a sve članovi udruge Osmica Karlovac, odnosno HPS-aSvi sudionici programa dužni su:

 • prije izleta proučiti pisani plan izleta i zapamtiti osnovne odrednice plana
 • pridržavati se uputa i upozorenja voditelja grupe i planinarskog vodiča
 • pridržavati se planinarske etike
 • primjereno se opremiti za planinarenje
 • na izlet ponijeti dovoljnu količinu hrane i vode
 • na izletu imati važeću planinarsku člansku iskaznicu

Troškove izleta sudionici snose sami. Prijevoz sudionici organiziraju sami osobnim automobilima. Ukoliko je prijevoz organiziran autobusom ili vlakom, organiziraju ga vodiči Osmice, a o čemu će sudionici na vrijeme biti obaviješteni.

Svi poslovi oko izleta usklađeni su sa zakonskim odredbama koje propisuju način organiziranja i izvođenja planinarskih izleta, te Odlukama IO Udruge.


U slučaju lošeg vremena , a to se odnosi isključivo na kišu izlet se neće održati.

U terminima lošeg vremena edukacija će se održati u prostorijama planinarskog doma ili kroz neki drugi oblik druženja s planinarskom tematikom, a o čemu će sudionici tj. roditelji biti na vrijeme obaviješteni.

Edukacije će se održavati kroz različite radionice i igraonice.

Za sudjelovanje u Maloj planinarskog školi potrebno je popuniti prijavnicu/suglasnost roditelja.

Svi polaznici koji uspješno završe školovanje dobivaju diplomu Udruge. Uspjehom se smatra sudjelovanje djeteta na četiri izleta/radionica od ukupno šest. Sudjelovanje se dokazuje urednim vođenjem Dnevnika Male planinarske škole.

Najuspješniji, oni koji su sudjelovali na svim izletima, dobivaju posebnu nagradu.

Maksimalan broj sudionika Dječje planinarske škole je 20-ero djece.Raspored događanja:

 1. Roditeljski sastanak, 05. rujna 2024., 19:30h
 2. Kozjača, 15. rujna 2024.
 3. Zavižan, 29. rujna 2024.
 4. Samarske stijene, 13. listopada 2024.
 5. Vinica, 27. listopada 2024.
 6. Strahinjčica, 09. i 10. studenog 2024.
 7. Snježnik, 24. studenog 2024.

Roditeljski sastanak, 05. rujna 2024.

U prostorijama Osmice u Sokolskom domu (1. kat) u četvrtak 05. rujna 2024. u 19.30 sati održat će se obavezan roditeljski sastanak kao uvodno predavanje Male planinarske škole. Predstavit ćemo udrugu Osmica i upoznati polaznike s programom Male planinarske škole. Razgovarat ćemo o tome zašto planinarimo, što su planine i planinarstvo; kako se kretati i ponašati u planini i planinarskim domovima; o odjeći, obući i opremi za planinarenje; prehrani u planini i zaštiti prirode.


Kozjača, 15. rujna 2024.

Poučna staza kroz šumu Kozjača je  kružna i u dužoj varijanti duga 4,5 km, a u kraćoj 2,3 km. Nadmorska visina staze kreće se od 120 m do 191 m. Početak staze je na dva mjesta: jedan je u predjelu Mokrice, a drugi na Švarči kod stare streljane. Na početku staze nalaze se panoi s povijesnim osvrtom i općim podacima o šumi Kozjači, biljnim zajednicama koje se mogu pronaći u šumi i kartom s ucrtanim stazama. Unutar staze nalazi se još pet panoa s temama: 1. Šumsko zeljasto bilje,  2. Šumsko drveće,  3. Gljive naših krajeva, 4. Šumsko grmlje i 5. Pitomi kesten. Staza Kozjača je idealno mjesto za učenje o šumi i šumskoj zajednici, kako za niže tako i za više razrede osnovnih škola. Polazak na prvi planinarski izlet je ispred trgovine KTC Karlovac (Senjska ul. 118/4, 47000, Karlovac) sa zajedničkim obilaskom staze u šumi Kozjača. Laganim tempom započet ćemo našu planinarsku avanturu. Učit ćemo što je to markacija, upoznat ćemo se s biljnim i životinjskim svijetom uz pomoć panoa poučne staze, naučit ćemo kako se nosi planinarski ruksak te koje su 10 eko zapovijedi.


Zavižan, 29. rujna 2024.

Zavižan je jedan od najpoznatijih lokaliteta u Nacionalnom parku „Sjeverni Velebit“. Na 1594 metara nadmorske visine, ispod vrha Vučjak, smješten je Planinarski dom Zavižan i najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, osnovana 1953. godine. S obzirom da je Velebit prirodna granica između kontinentalne i mediteranske Hrvatske, u njegovu vršnom dijelu sukobljavaju se i dvije različite klime – maritimna i kontinentalna, što uzrokuje nepredvidive vremenske prilike pa je ova zavižanska postaja od neizmjerne važnosti za meteorološku zajednicu. To nam je odlična prilika upoznati se s osnovama meteorologije i zašto je bitna za planinarenje. S obzirom na lagani prilaz i postojanje planinarskog doma i drugih sadržaja za posjetitelje (parkiralište, sanitarni čvorovi, klupe, odmorišta i sl.), Zavižan je vrlo dobra polazna točka za planinarske ture po Velebitu. Uspinjanjem planinarskim stazama na neki od okolnih vrhova – vidikovaca, otvaraju se prekrasni vidici na kvarnerske otoke i Liku. Upravo vizure koje se pružaju sa skupine zavižanskih vrhova (Veliki Zavižan 1676 m, Balinovac 1601 m, Velika (Zavižanska) Kosa 1620 m, Vučjak 1644 m) ostavljaju najveći dio posjetitelja bez daha. Planinareći ponoviti ćemo što je markacija, kako se nosi planinarski ruksak i koja su pravila ponašanja u prirodi. Usporedit ćemo biljni i životnjski svijet prethodnog izleta s ovim. Naučit ćemo što je to tempo hoda i kako se kreće u grupi, kada i kako se rade pauze te kako se pripremiti za jednodnevni izlet (usporedba s prethodnim izletom).


Samarske stijene i Ratkovo sklonište, 13. listopada 2024.

Bijele i Samarske stijene su jedan od najimpresivnijih krajolika u Hrvatskoj i predstavljaju najatraktivnije mjesto za planinarenje. One su strogi rezervat i nalaze se u središnjem dijelu Velike Kapele u Gorskom kotaru u Primorskoj-goranskoj i Karlovačkoj županiji. Vrh Samarskih stijena (1302 m) nalazi se u zapadnoj skupini Samarskih stijena. To je kamenita glavica koja izviruje iz šume. Samarske stijene sastoje se od dvadesetak bijelih kamenitih skupina, a za razliku od Bijelih stijena nemaju izrazita grebena, a ni vitkih i elegantnih oblika. Kamenjaci su poput čunjeva i većinom gromadni i slojevito raspucani. Ponikve su većinom obrasle miješanom šumom, a jele i smreke što se uspinju do vrhova daju cijelom tom parku izvanrednu slikovitost. Prilikom posjeta razgovarat ćemo i usvojiti pravila ponašanja u strogim rezervatima, usporediti s pojmovima Nacionalni park i Park prirode. Uvježbat ćemo pravila pri penjanju (tri čvrste točke), hodanje punim stopalima i hodanje cik-cak. Usput ćemo naučiti koje su opasnosti u planini i započeti uvod u orijentaciju, meteorologiju i speleologiju.


Vinica, 27. listopada 2024.

Vinica (321 m) je svima nama dobro poznata niska šumovita gorska kosa (kosa, kosina, laz: blaga padina uzvisine koja postupno prelazi u ravnicu, https://www.hps.hr/info/planinarski-leksikon/ ) sa svih strana okružena pitomim brežuljkastim pejzažom. Vršna točka je malena čistina sa svih strana okružena šumom tako da ne pruža vidik. Nadomak vrha Vinice je planinarska kuća Mladen Polović, o kojoj brine HPD Vinica iz Duge Rese. Prilikom uspona na Vinicu ponovit ćemo sve dosada naučeno. Na vrhu ćemo naučiti pravila ponašanja na vrhu (što je to upisna knjiga, kako voditi dnevnik, kako se fotografirati), a prilikom posjeta planinarskom domu koja su pravila ponašanja prilikom jednodnevnog izleta i posjeta planinarskim objektima (dom, kuća, sklonište). Tijekom silaska naučit ćemo i uvježbati pravila i tehnike silaska s vrha (silazak je teži od uspona, kako se vežu uzice, podjela u manje grupe, nenametljivo ponašanje, prednost prolaska pri spuštanju, pozdravljanje ostalih planinara).


Strahinjčica, 09. i 10. studenog 2024.

Za obavezni dvodnevni izlet predviđen je posjet Strahinjčici, srednje visokoj planini, strmih strana, koja povezuje Ivanščicu na istoku s Kostelskim gorjem na zapadu i zajedno s njima dijeli Zagorje na dva dijela, sa spavanjem u novoobnovljenom planinarskom domu Radoboj u podnožju Strahinjščice. Prilikom planinarenja na Strahinjčici i boravka u okruženju i u samom planinarskom domu razgovarat ćemo i ponoviti kako izgleda pravilan hod (držanje tijela i ruku), pravilan tempo hoda, kako se hoda i ponaša u grupi, kada i gdje odmarati, naučit ćemo kako se ponaša u planinarskom domu i kako izgleda noćenje i razgovarat ćemo o planinarskom načinu prehrane. Naučit ćemo što je to bivak i pokušat izgraditi vlastiti. Razgovarat ćemo o boravku i noćenju u planini, razgovarat ćemo o tome što su to čvorovi (uzlovi), kako izgledaju, čemu služe i okušati se sami u vezanju istih. Naučit ćemo koje su opasnosti u planini i kako ih izbjeći, što je HGSS, kako oni nama i kako mi njima možemo pomoći. Također ćemo razgovarati o prvoj pomoći. Uz sve to naučit ćemo što su orijentacija, meteorologija i speleologija i kako nam mogu biti od koristi.


Snježnik, 24. studenog 2024.

Snježnik je kraška planina u zaleđu Rijeke, na rubu gorskokotarske visoravni. Planinski masiv Snježnika, smješten sjeverozapadno od nešto višeg vrha Risnjaka, odlikuje se bogatstvom vegetacijskog pokrova. Snježnik je kameniti vrh okružen gorskim livadama, ugodno iznenađuje dostupnošću i slikovitošću. Bilje tog planinskog područja prilagođeno je najtežim klimatskim prilikama i podnosi bez teškoća ljetnu žegu, veliku studen i buru. Pogled koji se pruža s vidikovca na 1506 metara nad morem jedan je od najljepših u Hrvatskoj. S vrha je lijep pogled na Kvarnerske otoke, Riječki zaljev, Istru i njen najviši vrh Učku, slovenski Snežnik, iza njega po dobroj vidljivosti vide se Kamničko Savinjske Alpe. Prema jugu i zapadu, vidi se Veliki Risnjak, Velika Kapela a iza nje i Velebit. Pod samim vrhom je zapušteni planinarski dom na Snježniku. Kako nam je to zadnji izlet ovogodišnje škole, predviđeno je druženje u Malom domu na Platku, sumiranje svih izleta škole, glasovanje za najzabavniji i/ili najteži izlet, završnu riječ i podjelu zahvalnica.Organizator Dječje planinarske škole:

Osmica – udruga za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti, Karlovac

Autori programa: članovi Osmice

Voditelj: Martina Galović

U Karlovcu, veljača 2024.