3. Opća planinarska škola 2018.

KLANAC

U subotu 12.5. teme izleta za polaznike Opće planinarske škole bile su speleologija, alpinizam i sportsko penjanje. Tako su polaznici škole upoznali speleološku i alpinističku opremu, posjetili su špilju a imali su prilike i ispenjati svoj prvi smjer. Izlet je začinjen dobrim vremenom i finom papicom. Izlet su vodili Lidija Basara i Damir Basara.


DABARSKI KUKOVI

U nedjelju 6.5.2018. sa polaznicima Opće planinarske škole penjali smo se na Dabarske kukove. Krenuli smo iz Baških Oštarija pa preko Ljubičkog brda i Grabara preskočili na Kizu te zaokružili nazad na Baške Oštarije. Ukupno 7 sati hoda ali uz rascvjetane livade, lagani lahor koji nas je povremeno obarao s nogu i prijeteće nebo prošlo je začas. Nije moglo bolje.


CRNI VRH, PRIMORSKI KLEK

U nedjelju 29.4. popeli smo se na Crni vrh i Primorski klek u Gorskom kotaru.
Crni vrh i Primorski klek nalaze se između Platka i Hahlića. Uspon na Crni vrh stjenovitim grebenom uzbudljiv je planinarsko penjački doživljaj, a s oba vrha pružaju se prelijepi vidici: prema sjeveru na Risnjak, Snježnik, Guslicu i Slovenski Snežnik, prema jugoistoku na Klek, Jasenovicu i Kamenjak, te dalje prema vrhovima Gorskog Kotara i sjevernog Velebita, a prema zapadu lijepo se vide Kvarnerski zaljev, Učka i Ćićarija.
Uz lijepo vrijeme i ugodno druženje polaznici Opće planinarske škole odradili su i vježbu orijentacije i kartografije a ponovili smo i potencijalne opasnosti u planini.
Za Osmicu izlet su vodili Lidija Basara i Damir Basara.


PETROVA GORA

U nedjelju 22.4. polaznici Male planinarske škole Klinci i Klinceze i Opće planinarske škole družili su se na zajedničkom izletu na Petrovu goru. Predivan dan, procvjetala mirisna šuma, pokoja namočena noga, puno novo usvojenog znanja i slasne palačinke sa šumskim voćem i sladoledom za kraj. Jel može bolje …Osvojili smo vrhove V.Petrovac, Mali i Veliki Velebit, obišli smo ruševine pavlinskog samostana a posjetili smo i Kraljev grob. Izlet su organizirali i vodili Lidija i Damir Basara.


ZAGRADSKI VRH

Na prvom izletu planinarske škole popeli smo se na Zagradski vrh u Gorskom kotaru. Zagradski vrh je najviši vrh u pojasu uzduž primorskog ruba goranske visoravni. Vršni dio ima oblik lijepoga travnatog hrpta s kojeg se šire vidici prema Vinodolu, Učki, Risnjaku, Snježniku a sa vrha se vide čak i Slovenske Alpe. Na istočnom podnožju Zagradskog vrha, na visini od 950 m, pruža se područje lijepih livada gdje su Vinodolci imali svoje ljetne pastirske stanove zvane Zagradi, po kojima je ime dobio i sam vrh.

ALBUM FOTOGRAFIJA


POČINJE OPĆA PLANINARSKA ŠKOLA

„Osmica“ društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti organizira opću planinarsku školu za svoje članove, članove Hrvatskog planinarskog saveza i sve one koji žele sigurno pohoditi planine i uživati u nesvakidašnjoj ljepoti naših planina.

Škola započinje u srijedu 04.04.2018. u 18,00 sati u prostorijama Knjižnice za mlade u Banjavčićevoj 8 s predavanjem o planinarskoj opremi. Sljedećih sedam tjedana svake srijede održat će se predavanja na teme: upoznavanje hrvatskih planina i planina u okruženju, kretanje po uređenim stazama i obilaznicama, čvorovi, orijentacija i meteorologija, opasnostima u planini, organizacija HGSS-a, priprema, kretanje, boravak te ponašanje u planini, speleologija i alpinizam, noćenje u planini i predavanje o zaštiti prirode.

U okviru škole održat će se sedam izleta na Klek, Veliki Kicelj, Japetić, Crni vrh, Bojinac, Klanac i dvodnevni izlet na Velebit.

Nakon završetka škole svi polaznici koji steknu uvijete polagat će završni ispit i svi koji ga uspješno polože dobit će diplome Hrvatskog planinarskog saveza.

Voditelj škole, predavači i instruktori su iskusni planinari, članovi HGSS-a, vodiči Hrvatskog planinarskog saveza i instruktori Hrvatskog planinarskog saveza.

Dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 091 13 33 331.