Koranski planinarski put

Staza se smjestila u selu Donje Gnojnice u općini Cetingrad, u središnjoj Hrvatskoj na jugoistoku Korduna i Karlovačke županije.  Kordun je prvenstveno etno-kulturalna regija s jasno omeđenim granicama: na jugu rijekom Koranom, na zapadu rijekom Mrežnicom, na sjeveru rijekom Kupom i na istoku rijekom Glinom i granicom prema BIH. Reljefno gledano, Kordun je prelazno područje između dinarsko planinskog područja (Lika) i ravničarskog prostora središnje Hrvatske. Teren je uglavnom brežuljkast s manjim uzvisinama. Kraj gdje se smjestila staza je pitomo šumovito pobrđe s potocima i izvorima s dahom iskonske svježine i ljepote. Najznačajniji je vodotok rijeka Korana, po kojoj staza nosi ime, budući je najveći dio staze vezan za Koranu i mlinice na njoj. Obuhvaća visok krški ravnjak građen uglavnom od vapnenca i dolomita kredne starosti. Klima je umjereno kontinentalna.


Pregled interaktivne karte preko cijelog ekrana


Preuzimanje:

GPS trag

Karta

QR kod


Planinarsko društvo „Crvene stijene“ osnovano je u proljeće 2009. godine na inicijativu nekolicine planinarskih entuzijasta i zaljubljenika u prirodu iz naselja Gnojnice kod Cetingrada. Uz pomoć karlovačkih planinara cetingradski su planinari trasirali i markirali planinarsku stazu pod nazivom „Koranski planinarski put“ (KPP).

KPP je kružna planinarska staza koja počinje kod nekadašnje osnovne škole u zaselku Gnojnice i vodi uz ponor Jovac, pa kanjonom Korane, uz nekoliko živopisnih mlinica do mjesnog kupališta na Korani. Od kupališta staza oštro kreće prema Crkveni, najvišoj točki puta (295 m) gdje se nalazi mjesna kapelica i ostaci crkve iz 15 stoljeća. Otuda staza nastavlja preko Crvenih stijena, sa kojih se pruža prekrasan pogled na Koranu i mlinice, nazad do škole.

Idealno vrijeme obilaska je proljeće i jesen a zbog mogućnosti osvježenja u Korani staza je privlačna i ljeti. Stazu je moguće obići i zimi a jedino je neprolazna za vrijeme visokih vodostaja rijeke Korane. Stazu održavaju planinari iz PD “Crvene stijene” iz Gnojnica i Osmice, društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca. Stazom upravlja PD “Crvene stijene” iz Cetingrada.

Dnevnici:

narudžba: PD “Crvene stijene” (N/T Anamarija Bogović 095 850 4760) Batnoga 131, 47222 Cetingrad

Dnevnici se na terenu mogu kupiti kod: Zvone Cindrić, Gnojnice 33 a (prva kuća s desne strane kad krenete na stazu od škole) tel. 099 21 31 886

Kontakti:

Vitomir Murganić, e-mail: vmurganic@gmail.com, mob: 0911333331

Željko Perak 098247877

Informacije o vodostaju i lokalni vodiči:

Milan Cindrić 098 976 2970

Zvone Cindrić 099 213 1886

Mario Cindrić 098 965 3242

Anamarija Bogović 095 850 4760Kontrolne točke:

  • KT1: Gnojnice, škola
  • KT2: Ponor Jovac
  • KT3: Zekcanov mlin
  • KT4: Salopekov mlin
  • KT5: Crkvina (295m)
  • KT6: Crvene stijene

ALBUM FOTOGRAFIJA


Daljinar

Staza ima šest kontrolnih točaka, i za obilazak čitave staze potrebno je 6 sati. Svaki planinar prosječne kondicijske spremnosti može je obići u predviđenom vremenu. Na stazi nema tehnički zahtjevnijih dijelova. Stazu je najbolje obići u jednodnevnom izletu na relaciji kako je navedena u daljinaru. Staza je markirana o oba smjera.

KT1 Škola Gnojnice – KT 2 Špilja „Ponor Jovac“: 40 min

KT2 Ponor Jovac – KT3 Zekcanov mlin: 1 h 10 min

KT3 Zekcanov mlin – KT4 Salopeka mlin: 1 h 20 min

KT4 Salopeka mlin – KT5 Vrh Crkvina: 1 h 20 min

KT5 Vrh Crkvina – KT6 Crvene stijene: 50 min

KT6 Crvene stijene – KT1 Škola Gnojnice: 40 minPristup Donjim Gnojnicama

Polazna i ishodišna točka Koranskog planinarskog puta je sedlo Donje Gnojnice do kojeg možemo doći najbrže cestom D 1 od Karlovca prema Slunju. Od Karlovca pa do skretanja prema Cetingradu ima 49 km. Par km prije mosta u Slunju, na raskrižju, putokaz Cetingrad, skrenite lijevo. Nakon 10 km skrenite desno na lokalnu asfaltiranu cestu (postoji putokaz „Gnojnice“). Cestom ravno, te nakon 3 km, na T raskrižju skrenuti desno i nakon nekoliko stotina metara dolazite do bivše škole u Donjim Gnojnicama. Tu možete parkirati automobil.


Opis staze „Koranski planinarski put“

KT1 Škola Gnojnice – KT 2 Špilja „Ponor Jovac“: 40 min

Na zidu bivše osnovne škole nalazi se kutija s upisnom knjigom. Sa parkinga pred školom krenite desno i nakon 5 min, nekih stotinjak metara skrenute  desno. Staza prolazi starim šumskim putem do mjesta gdje se skoro spaja s asfaltnom cestom, (15 min) tu skrenite lijevo prema špilji „Ponor Jovac“ u koju ponire omanji potok Jovac.  Završetak špilje je u kanjonu Korane. Staza prati potok i bez uspona dolazi do špilje „Ponor Jovac“ Dvadesetak metara od staze, u desno nalazi se ulaz u špilju „Ponor Jovac“. U špilju je zabranjeno ulaziti bez dopuštenja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i bez adekvatne speleološke opreme.


KT2 Ponor Jovac – KT3 Zekcanov mlin: 1 h 10 min

Špilja „Ponor Jovac“ se nalazi u središnjem dijelu Slunjske krške zaravni. Čitava je istražena i aktivni je ponor. Blagim usponima i silascima, kroz šumu, (oprez na nekim naglim skretanjima) za 1 sat, nakon oštrog skretanja u lijevo (križanje dva šumska puta) dolazi se do bivšeg Baričevog mlina. Danas omanja vikendica. Odavde, prateći stazu koja ide uz sam tok rijeke Korane,  za 10 minuta stiže se do Zekcanovog mlina.


KT3 Zekcanov mlin – KT4 Salopeka mlin: 1 h 20 min

Zekcanov mlin, uz Salopeka mlin, najočuvaniji je na ovom dijelu Korene. Sastoji se od velikog dvorišta koje okružuje mlin, spavaonica i velika nadstrešnica. Zgodno mjesto za odmoriti i blagovati. (Posjed je privatan pa za sobom ostavite mlin kakav ste našli. Posebno obrastite pažnju da za sobom zatvorite velika drvena vrata dvorišta). Na ovom dijelu obala je strma i nije pogodna za prolaz planinara. Zato neposredno prije Zakcanovog mlina staza skreće lijevo starim kolnim putem, kojim se nekad žito dovozilo u mlin. Pri vrhu brda staza ponovno skreće desno, i nakon 30 min ponovno se spušta na obalu Korane. Od prilike na polovici staze nalazi se poveća stijena koju obiđite s lijeve strane. Na tom mjestu postavljen je gelender. Po obali, gotovo ravnicom, ispod Crvenih stijena, kroz rijetku šumu i livade za 50 minuta stiže se do Salopeka mlina.


KT4 Salopeka mlin – KT5 Vrh Crkvina: 1 h 20 min

Od Salopeka mlina, nakon pet minuta makadamskom cestom, skrenuti desno prema obali Korane. Staza nastavlja obalom Korane, što livadama, što rijetkom šumom i za sat stiže do mjesnog kupališta. Ovdje postoji nadstrešnica sa stolom i klupama. Zgodno za blagovanje. Tko želi može se okušati i u partiji balota na stazi koja se tu nalazi. Za obilaska staze ljeti, preporučujemo ovdje zastati i okupati se u kristalno bistroj Korani. Skrenite lijevo preko bočališta, i u prvom dijelu dosta strmom stazom nastavljate put prema vrhu Crkvena 295 m na koji stižete za 15 min. Na strmijem dijelu staze postavljen je gelender.


KT5 Vrh Crkvina – KT6 Crvene stijene: 50 min

Sam vrh omanja je zaravan, na kojoj se nalaze ostaci kapelice iz 15 stoljeća. Staza nastavlja desno i za 10 min stižete do ceste na kojoj treba skrenuti lijevo i nastaviti ravno pored drvene kuće i ponovno ući na šumsku stazu koja će vas nizbrdo za 15 minuta ponovno dovesti do ceste koju pređete lijevo i nakon deset metara skrenite desno na šumski put. Laganim usponom za 15 minuta  stižete do vidikovca na Crvenim stijenama od kuda se pruža nezaboravan pogled na Koranu. Nizvodno na mlinice, uzvodno na kanjon Korane. Mjesto kao rođeno za otpočinuti. Na vidikovcu postoji gelender, ali ipak budite oprezni budući prijeti opasnost pada niz stijenu.


KT6 Crvene stijene – KT1 Škola Gnojnice: 40 min

Od Crvenih stijena, lagano se uspinjući i spuštajući se šumom i livadama za 30 minuta stižete do ceste, gdje skrenite lijevo i za 10 minuta ste pred školom u Gnojnicama.