Koranski planinarski put

Stranica je u izradi.

Za više informacija obratite se na e-mail: osmica@osmica.hr

Trenutno se provode radovi na obilježavanju staze sukladno novoj standardizaciji oznaka Hrvatskog planinarskog saveza pa za obilazak savjetujemo korištenje GPS uređaja ili u dogovoru s lokalnim vodičem.Planinarsko društvo „Crvene stijene“ osnovano je u proljeće 2009. godine na inicijativu nekolicine planinarskih entuzijasta i zaljubljenika u prirodu iz naselja Gnojnice kod Cetingrada. Uz pomoć karlovačkih planinara cetingradski su planinari trasirali i markirali planinarsku stazu pod nazivom „Koranski planinarski put“ (KPP).

KPP je kružna planinarska staza koja počinje kod nekadašnje osnovne škole u zaselku Gnojnice i vodi uz ponor Jovac, pa kanjonom Korane, uz nekoliko živopisnih mlinica do mjesnog kupališta na Korani. Od kupališta staza oštro kreće prema Crkveni, najvišoj točki puta (295 m) gdje se nalazi mjesna kapelica i ostaci crkve iz 15 stoljeća. Otuda staza nastavlja preko Crvenih stijena, sa kojih se pruža prekrasan pogled na Koranu i mlinice, nazad do škole.

Idealno vrijeme obilaska je proljeće i jesen a zbog mogućnosti osvježenja u Korani staza je privlačna i ljeti. Stazu je moguće obići i zimi a jedino je neprolazna za vrijeme visokih vodostaja rijeke Korane. Stazu održavaju planinari iz PD “Crvene stijene” iz Gnojnica i Osmice, društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca.

Kontakt: Vitomir Murganić, e-mail: vmurganic@gmail.com, mob: 0911333331


ALBUM FOTOGRAFIJA


Kontrolne točke:

  • KT1: Gnojnice, škola
  • KT2: Ponor Jovac
  • KT3: Zekcanov mlin
  • KT4: Salopekov mlin
  • KT5: Crkvina (295m)
  • KT6: Crvene stijene

Preuzimanje: