2. Opća planinarska škola 2017.

U organizaciji vodičke sekcije našega društva u utorak, 07.03.2017. započela je sa radom 2. Opća planinarska škola.

Uvod u školu te upoznavanje polaznika sa planinarskom opremom bila je tema prvoga predavanja koje je odradio voditelj škole Vitomir Murganić. U školu je upisano 12 polaznika a o tijeku i uspjesima polaznika moći ćete pratiti na našim stranicama. Svim polaznicima želimo puno planinarskih uspjeha.

ZAŠTO OPĆA PLANINARSKA ŠKOLA OSMICE

  • stječete znanje samostalnog kretanja planinskim područjima po označenim planinarskim stazama…
  • u rukama ste predavača i instruktora iskusnih planinara, alpinista i speleologa koji u nogama imaju veliki broj planina, ekspedicija i dugogodišnje planinarsko iskustvo…
  • u program škole uključeno je 20-tak predavanja i 6 izleta u područja o kojima ste samo slušali ili sa strahopoštovanjem ih gledali u dokumentarnim emisijama na TV-u…
  • garantiramo nezaboravne trenutke i predivne pejzaže…
  • sa planinarima je uvijek dobro društvo i još bolja zabava…

Polaznici škole imali će prilike odslušati osam blokova predavanja sa temama: uvod u planinarsku školu, planinarska oprema; upoznavanje s planinama, kretanje po planinarskim stazama i obilaznicama; priprema, boravak te ponašanje u planini; opasnosti u planini, Hrvatska gorska služba spašavanja i prva pomoć;  orjentacija i metereologija, noćenje u planini; osnove speleologije i alpinizma; ekologija, zaštita prirode i održivi razvoj, čvorovi.

Osim predavanja polaznici će odradili i sedam tematskih izleta te će tako steći uvjete za polaganje završnog ispita.

Za prijavu na školu dovoljno je poslati SMS poruku ili e-mail s kontakt podacima: ime, prezime, e-mail, broj mobitela i poslati ćemo Vam uputstva što i kako dalje.

Jednostavno je, MOŽEŠ I TI BITI PRAVI PLANINAR…

Kontakt voditelja škole:

IZLET: Petrova gora

Polaznici 2. opće planinarske škole, u organizaciji „Osmice“ društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca, na svom prvom izletu pohodili su Petrovu goru. Tom su prilikom osvojili vrhove Veliki Petrovac 512 m, Veliki Velebit 482 m i Mali Velebit 420 m, kao i lokalitete Kraljev grob, grob posljednjeg hrvatskog kralja Petra Svačića koji je podlegao ranama nakon boja s Mađarima 1097. godine na Petrovoj gori, te gora danas nosi njegovo ime, i lokalitet ruševina pavlinskog samostana iz 13.stoljeća.

U pratnji svojih instruktora, tijekom izleta polaznici planinarske škole upoznati su sa pojedinim planinarskim oznakama na samoj stazi, koji služe sa sigurno planinarenje. Posebnu pažnju posvetili su zaštiti i brizi za okoliš. Nakon četiri sata ugodne šetnje, izlet je završio u lovačkoj kući Muljava, gdje su učesnici izleta ostali na ručku i ugodnom druženju.

IZLET: Perunu u pohode

Društvenom izletu na Perun su se priključili i polaznici opće planinarske škole koji su u sklopu svojih aktivnosti ponovili znanja i vještine usvojene na prethodnim predavanjima.

Uspon je započeo u Mošćeničkoj dragi, i blagim padinama Učke put je vodio ka ciljanom vrhu Perun (880 m).

Perun je Slavenski bog groma i munje jedan od najvažnijih općeslavenskih bogova. Pretpostavlja se da su zbog oblika reljefa slavenski doseljenici ovaj prostor povezali s mitom o stablu svijeta i dva suprotstavljena boga koji ga nastanjuju. Perunika je cvijet koji, prema vjerovanju, izraste na mjestu koje Perun pogodi munjom.

Nakon osvojenog vrha sudionici izleta uputili su se u Mošćenice, gradić koji je čitav pretvoren u muzej. U naselju starom gotovo tisuća godina posjetili su mjesnu crkvu Svetog Andrije, etnografski muzej i toš, najstariji mlin za proizvodnju maslinovog ulja u ovom kraju.

Nakon kraćeg odmora i okrijepe svi sretni i zadovoljni vratili su se svojim kućama.

IZLET: Japetić

U sklopu svojih redovnih aktivnosti polaznici opće planinarske škole posjetili su najviši vrh Samoborskog gorja, Japetić na 879 metara. Po dolasku na sam vrh, polaznici su radili na realizaciji teme izleta, a to je bila orijentacija u planinskom prostoru. Primijenili su u praksi stečena znanja na prethodnim predavanjima. Tako su imali priliku odrediti azimut pojedinih lokacija, kontra azimut, odrediti stajnu točku na terenu uz pomoć zemljovida i kompasa i još korisnih saznanja o orijentaciji na terenu. Nakon toga, podijeljeni u timove, odradili su vježbu orijentacije na za tu svrhu improviziranom poligonu. Vježbu su s uspjehom završili svi timovi, a najuspješniji tim bio je nagrađen od voditelja vježbe. Iskoristivši predivno planinarsko poslijepodne za kraći odmor i okrijepu, polaznici planinarske zadovoljni i sretni vratili su se u Karlovac.

IZLET: Ivanščica

Društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti “Osmica” iz Karlovca u subotu je organiziralo izlet za svoje članove i polaznike opće planinarske škole na najveću i najvišu planinu Hrvatskog Zagorja Ivanščicu. Najviši vrh ove planine je Ivanščica na 1.060 metara. Po dolasku u Prigorec, mjesto polaska na turu, članovima “Osmice” pridružili su se planinari iz Planinarskog društva “Javor” iz Zlatar Bistrice. Preko Malog i Velikog konja, u dobrom raspoloženju stigli su na vrh. Sunčani proljetni dan omogućio je predivne vidike na Hrvatsko Zagorje. Nakon zasluženog odmora u planinarskom domu “Pasarićeva kuća”, posjetili su na povratku nalazište ahata, poludragog kamena u Lepoglavi.

IZLET: Velebit

U subotu, 8.4.2017 organizirali smo izlet za svoje članove i polaznike opće planinarske škole na najljepšu hrvatsku planinu Velebit i to na jedan od najatraktivnijih dijelova ove planine – Dabarske kukove.

Po prekrasnom sunčanom danu polaznici škole popeli su se  na Grabar (1255 m) i Kizu (1274 m). Tom prilikom polaznici škole po prvi puta su se susreli s izazovom penjanja u stijeni. Uz primjenu ranije stečenih znanja i vještina i uz pomoć vodiča i instruktora svi polaznici s uspjehom su osvojili oba vrha.

Po povratku u Baške Oštarije polaznici planinarske škole vježbali su tehnike i primjenu prve pomoći u planinama, od toga kako prići unesrećenom, od pružanja pomoći i do poziva u pomoć.

ISPITI

Nakon odrađenih predavanja i atraktivnih izleta planinama Hrvatske, polaznici Opće planinarske škole u organizaciji „Osmice“  društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca, pristupili su završnom ispitu u subotu, 06. ovog mjeseca.

Nakon položenih pismenih testova, polaznici su pokazali zavidno znanje na usmenom i pogotovo na praktičnom dijelu ispita.

Svi sudionici koji su s uspjehom završili planinarsku školu dobili su diplome Hrvatskog planinarskog saveza, prigodne poklone organizatora i donatora.

Po prekrasnom danu, uz roštilj i pokoje pivo polaznici škole zajedno sa svojim predavačima, instruktorima i demonstratorima zadržali su se na cjelodnevnom druženju.