1. Opća planinarska škola 2015.

U organizaciji „Osmice“, društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca, održana je opća planinarska škola za članove Hrvatskog planinarskog saveza.

Polaznici škole imali su prilike odslušati  osam blokova predavanja sa temama: uvoda u školu, planinarska oprema; upoznavanje s planinama, kretanje po planinarskim stazama i obilaznicama; priprema, boravak te ponašanje u planini; opasnosti u planini, Hrvatska gorska služba spašavanja i prva pomoć;  orjentacija i metereologija, noćenje u planini; osnove speleologije i alpinizma; ekologija, zaštita prirode i održivi razvoj, čvorovi.  Osim predavanja polaznici su odradili i sedam tematskih izleta: Petrova gora, Bijele stijene, Istra (staza Sedam slapova), Zavižan, Japetić, dvodnevi izlet u Bačića dulibu, Klečice i koljevku hrvatskog planinarstva Klek te su tako stekli uvjete za polaganje završnog ispita.

Završnom ispitu pristupilo je dvanaest kandidatkinja i kandidata koji su s uspjehom položili sve zadane im pismene, usmene i praktične testove i zadatke. Nakon svečane dodjele diploma Hrvatskog planinarskog saveza, priznanja „Osmice“ za najuspješnije polaznike, svaka od polaznica dobila je na poklon licitarsko srce, a svaki polaznik malog licitarskog konjića kao uspomenu na prvu opću planinarsku školu. Po završetku ispita okupljeni su se nastavili družiti uz domijenak u prostoru Trgovačko-ugostiteljske škole u Radićevoj ulici.

Zahvaljujemo Knjižnici za mlade na ustupljenom prostoru za održavanje predavanja,  svim donatorima, vodičima, instruktorima i demonstratorima na uspješno obavljenom zadatku.

Svim novo postalim planinarima želimo puno osvojenih vrhova, a napose da uživaju u ljepotama planinske prirode kojih u Lijepoj našoj ne nedostaje.