Aktivnosti društva osmica karlovac


Na pitanje zašto planinarimo i zašto odlazimo u planine, teško je dati jednostavan i jedinstven odgovor, budući da svaki planinar ima svoje motive, ciljeve i svoj način shvaćanja planinarstva. Svatko odlazak u planine doživljava na svoj način i veseli se nečemu što drugima ne pričinjava nikakvo zadovoljstvo, Ipak svim je planinarima zajedničko da u planinu idu zato što to vole. Planine pružaju nebrojene užitke tko ima sposobnosti da ih uoči, doživi i ponese u sebi.

Može se reći da planinarske pobude uvelike proizlaze iz nagonskih čovjekovih potreba koje su suvremenim načinom života u gradskoj sredini znatno potisnute. U prvom redu to je potreba za kretanjem, potreba za upoznavanjem prirode i obilježja prostora u kojem živimo, potreba za druženjem i upoznavanjem ljudi, te konačno najbitnija – potreba za srećom i zadovoljstvom.

Sve to, pa čak i više možete naći u našem Društvu. Dođite, s radošću vas očekujemo!U današnje doba, kada čovjek širi spoznaje o svemirskom prostranstvu i u potrazi je za mnogim odgovorima, koristi najmoderniju tehnologiju, a granice dostignuća u istraživanjima se pomiču svakodnevno često zaboravlja ono što mu je puno bliže, a jednako tako nepoznato. No postoje, još uvijek netaknuta, područja na Zemlji gdje čovjek još nije zavirio. Ona ustvari nisu na Zemlji već u njoj. Unutar čvrste zemljine kore nalaze se prostori koji dosežu neslućene veličine, dubine i dužine. Radi se, dakako, o speleološkim objektima tj. špiljama i jamama. Čovjek je od davnina zazirao od mračnog podzemlja koje mu je uglavnom pobuđivalo strah, rasplamsavalo maštu i poticalo stvaranje mitova o čudovištima, paklu, nesreći, nepovratnom padu u dubinu. Ali uvijek je znatiželja bila neka skrivena sila koja je ljude tjerala u nepoznato i uvjek je bilo smjelih i odvažnih ljudi koji su, vođeni znatiželjom poput neke ovisnosti, odlazili u te strašne i mračne dubine. Da li je znatiželja, odvažnost, vjera ili tko zna što, tjeralo pretpovijesnog stanovnika na području današnje Francuske i Španjolske da odlazi stotine metara daleko od ulaza i ondje u vječnom mraku stvara neke od najčudesnijih slika ikad viđenih.

Članovi našeg Društva osposobljeni su speleolozi i redovito kreću na istraživanja toga, nama čovjeku, još uvijek nepoznatog “Osmog” kontinenta. Djevičanski mrak špilja i jama razotkriva svjetlost naših svjetiljki otkrivajući još jednu od rijetkih nepoznanica na našem planetu. Kako krenuti? Dolazak na sastanak Društva, planinarska škola, speleološka škola, e-mail, poziv na bilo koji kontakt broj… Sve su to prvi koraci kojima krećete na nezaboravno životno putovanje u središte Zemlje.Sportsko prenjanje je atraktivna sportska disciplina koja se počela razvijati sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća, u čemu su od samoga početka aktivno sudjelovali i hrvatski alpinisti. Za razliku od klasičnog alpinizma, u sportskom penjanju oprema služi isključivo za osiguravanje, ali ne i za napredovanje. Glavna obilježja ovog sporta su kratki penjački smjerovi ekstremne težine i natjecanja između penjača. Sportsko penjanje iziskuje vrhunsku uvježbanost penjača, što se postiže redovitim treningom uz stručan nadzor.

U Karlovcu postoji umjetna alpinistička stijena i ukoliko vas zanima takav vid rekreacije, pa i takmičenja tu smo da Vas uputimo u prve penjačke korake.

Ne zaboravite da se za sportsko penjanje govori da je nešto najbolje što možete raditi obučeni,pa ukoliko nemate straha od visine i ne bojite se pretjeranog adrenalina navratite i okušajte se u ovom vidu rekreacije.Hrvatski planinari ostvarili su brojne zapažene planinarske uspjehe usponima na najviše vrhove svijeta i najviše vrhove svih kontinenata. Po tome je hrvatsko planinarstvo prepoznatljivo u svijetu, a nije zanemariv ni višedesetljetni doprinos naših planinara promociji Hrvatske u svijetu.

Iako Hrvatska nema niti jedan vrh viši od 2000 metara, ipak ima dosta planina koje u zimskim mjesecima posjeduju sve odlike visokogorskih uspona te je za kretanje potrebno poznavati specijalističke tehnike za kretanje po snijegu i ledu. Tek nakon savladavanja osnovne planinarske škole i visokogorskih tehnika kroz tečajeve osbosobljeni ste za sigurno kretanje po planinama u surovim zimskim uvjetima.

Ne zaboravite da i najdulja i najteža putovanja počinju onim odlučujućim, prvim korakom. Putovanje koje Vas očekuje vrijedno je tog napora.Zaštita planinske prirode i očuvanje bioraznolikosti jedan je od osnovnih ciljeva svih planinarskih udruga. Tako je i jedan od ciljeva našega Društva rad na očuvanju i promociji prirodoslovnih vrijednosti planinskih predjela. Kao što znamo veliki dio naših najvećih planina nalazi se u zaštićenim područjima (Nacionalni parkovi, Parkovi prirode, Geomorfološki spomenici prirode, itd.) te su prilično nepoznati prosječnom građaninu Hrvatske. Jedna od aktivnosti naših članova biti će usmjerena prema organizaciji popularnih predavanja i izleta te provođenju istraživačkih projekata sa ciljem donošenja novih spoznaja o vrijednostima tih planinskih bisera te podizanju razine svijesti o potrebi zaštite tih osjetljivih krških eko sustava.Kako bi se članovi našeg Društva sigurno bavili mnogobrojnim aktivnostima redovito organiziramo i provodimo veliki broj raznovrsnih edukativnih programa. Od održavanja edukativnih i popularnih predavanja za članove i naše sugrađane do organizacije stručnih radionica, tečajeva i škola, trudimo se prikupljeno znanje i iskustvo prenijeti na mlađe generacije.

Naša vrata svima su otvorena i dati ćemo sve od sebe da Vas naučimo kretati se planinama sigurno i samouvjereno. Prioritetni edukativni programi Osmice usmjereni su planinarskoj edukaciji djece i mladih. Kroz dječje planinarenje, zbližujemo djecu sa roditeljima te ih “vraćamo prirodi” u dobrom planinarskom  duhu.Najvažnije je krenuti u najranijoj dobi stoga članovi društva redovito provode edukaciju naših najmlađih sugrađana putem radionica, edukativnih izleta i programa Male planinarske škole Klinzi i Klinceze.