8. Opća planinarska škola 2023.

Provođenje Opće planinarske škole pomogli su Grad Karlovac i Karlovačka športska zajednica


ALBUM FOTOGRAFIJA


27.-28.05.2023. Završni izlet i ispiti

Završnim izletom i polaganjem pismenih i usmenih ispita završila je Opća planinarska škola 2023.g. Od upisanih 11 polaznika školu je uspješno završilo 10 polaznika. Želimo im dugogodišnju planinarsku karijeru.


29.-30.04.2023. Okić

Sunčanu subotu iskoristili smo za izlet na slikovitu stožastu hridinu Okić. Nakon jutarnje kave, dobro raspoloženi smo se uputili kroz šumu do planinarskog doma dr. Maks Plotnikov. Putem smo spontano odlučili kako bi bilo idealno bivakirati. Polaznici opće planinarske škole su se podijelili u dvije grupe i pokazali svoje znanje u izradi improviziranog bivka. Nadalje su se nadmetali u svladavanju orijentacijskog poligona. Nakon uspješnog pronalaženja svih kontrolnih točaka nagradili smo se ručkom na domu, baklavama i sunčanjem. S vrha se pružaju prekrasni vidici u svim smjerovima. Fotografirali smo se za uspomenu jer smo putem dolje ponovno spontano odlučili izvesti još jednu vježbu – abseil. Svi polaznici su uspješno svladali okomitu stijenu i prošli uz gelender.

Izletu je prisustvovalo 10 planinara, a za Osmicu Karlovac vodili su ga Vitomir Murganić, Damir Basara i Martina Galović.


22.-23.04.2023. Dinara

Za dvodnevni izlet škole odabrali smo odlazak na najvišu planinu Hrvatske. U subotu ujutro ležerno u pola 9 krećemo iz Karlovca put Knina i ceste prema Brezovcu. Makadam prema Markovom grobu je u lošem stanju pa se vozi polako i oprezno tako da smo za polazak spremni tek oko 13.30. Kombije ostavljamo na ledini i uz prekrasno vrijeme i poglede krećemo prema Badnju koji nam je prvi cilj izleta. Bez ikakvih problema svi dolazimo na vrh te nastavljamo do planinarskog doma na Brezovcu gdje je u planu noćenje. Navečer se ugodno družimo uz finu večericu i promatranje zvjezdanog neba.

Za drugi dan plan nam je bio uspon na Dinaru ali kod skloništa Zlatko Prgin ipak ima previše nanosa tvrdoga snijega. Odlučujemo malo vježbati hodanje po takvom terenu u kontroliranim uvjetima i nažalost za ovaj put odustajemo od samog vrha. Nakon odmora na skloništu odlučujemo da se vozači vrate po vozila a ostatak se spušta stazom na Mirkoviće.

Na povratku smo obišli nekoliko slapova u kanjonu Krčića te naravno sami slap Krčić koji je u ovo doba godine prilično fascinantan zbog obilja vode.

Izletu je prisustvovalo 25 planinara a za Osmicu karlovac vodili su ga: Zoran Basara, Damir Basara, Zvonimir Ornik i Martina Galović.

ALBUM FOTOGRAFIJA


16.04.2023. Vježba na umjetnoj stijeni

Na umjetnoj stijeni polaznici Opće planinarske škole imali su priliku okušati se u sportskom penjanju a vježbale su se i tehnike navezivanja, penjanja, kretanja po osiguranim putevima, korištenje tehničke opreme i čvorovi.


10.04.2023. Vodenica

U Kamanju smo se pridružili tradicionalnom usponu na Vodenicu u organizaciji PD Vrlovka iz Kamanja. Krenuli smo kod crkve u Kamanju te po planinarskoj stazi do vrha Vodenica gdje je bila organizirana tradicionalna zakuska. Nakon druženja spustili smo se nazad do Kamanja. Izletu je prisustvovalo 9 planinara iz Osmice a vodio ga je Damir Basara.


02.04.2023. Skradski vrh

Nakon odslušanih predavanja o Pripremama za odlazak u planine i orijentaciji (Zoran Basara) i Meteorologiji (Dino Arbanas) uslijedio je izlet na Skradski vrh.

Skradski vrh uzdiže se iznad Skrada kao osamljen, sa svih strana šumovit i vrlo strm brijeg. Na vrhu je lijepa travnata zaravan, a na njoj kapela Marijina Uznesenja na nebo i klupe. Geodetski znak vrha i metalni žig nalaze se na humku pokraj livadice. Od Skrada i Skradskog vrha prema Ravnoj Gori nastavlja se gorska kosa dugačka oko 5 km, dinarskog smjera pružanja, na čijem je južnom kraju Javorova kosa. Skradski je vrh spojen uzdužnim putom preko Kicljevih jama i Kicljeva vrha s ravnogorskim krajem. Nasuprot Skradskom vrhu, ispod Skrada, u 300 metara dubokom dnu prirodnog kotla skriva se Vražji prolaz, jedan od najljepših prirodnih fenomena Gorskog kotara i Hrvatske.

Na terenu su odrađene vježbe orijentacije i određivanja azimuta te su provježbani čvorovi. Izletu je prisustvovali 16 planinara a vodili su ga Zoran Basara, Martina Galović i Dino Arbanas uz pomoć lokalnog vodiča Vlastimira Arbanasa iz PD Skradski vrh.


26.03.2023. Klek

Prošlo tjedne teoretske teme bile su Poznavanje planina (Martina Galović), Kretanje u planinama (Mario Volarić) i Korištenje tehničke opreme (Vitomir Murganić) a cilj drugog izleta Opće planinarske škole bila je kolijevka hrvatskog planinarstva, planina Klek. Stazom od Kneje preko planinarskog doma polaznici škole su s lakoćom došli na vrh Kleka. Vrijeme se cijelo vrijeme prijetilo ali osim povremenog vjetra nije bilo jačih oborina. Dan prije se kiša ispadala i pročistila poglede na Bjelolasicu, Ogulin, Klečice.

Na izletu je sudjelovalo 18 planinara a za Osmicu Karlovac izlet su vodili Zoran Basara i Dino Arbanas.


19.03.2023. Petrova gora

Nakon odslušanih prvih predavanja o planinarskoj organizaciji, povijesti planinarstva u svijetu, Hrvatskoj i Karlovcu te predavanja o planinarskoj opremi polaznici 8. opće planinarske škole u nedjelju, 19. ožujka 2023. godine, odradili su svoj prvi planinarski izlet na Petrovu goru.

Prije samog odlaska na stazu, izvršen je “pregled” ruksaka, kao dio nastavne jedinice „Oprema“ kako bi naši friški planinari naučili što sve treba imati u ruksaku za jednodnevne izlete.

Po oblačnom i prohladnom danu polaznici škole obišli su cijelu planinarsku obilaznicu Petrova gora i pritom posjetili partizansku bolnicu, Kraljev grob te popeli vrhove Magarčevac 474 m, Mali Petrovac 507 m i Veliki Petrovac 512 m.

Na izletu je sudjelovalo 10 polaznika 8. opće planinarske škole i 15 članova društva. Nakon obilaska staze uslijedio je zasluženi odmor u lovačkoj kući Muljava uz već čuvene palačinke. Svi sretni i zadovoljni vratili su se u Karlovac u ranim popodnevnim satima.

Za Osmicu Karlovac izlet su vodili Vitomir Murganić i Mario Volarić.


14.03.2023.

Uvodnim predavanjima o Planinarskoj organizaciji i planinarstvu (Damir Basara), Povijesti planinarstva te planinarskoj opremi (Vitomir Murganić) sa radom je počela 8. Opća planinarska škola Osmice. Svim polaznicima želimo puno sreće i lijepih planinarskih uspomena te dugu planinarsku karijeru.Osmica – društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti organizira opću planinarsku školu koja će omogućiti polaznicima da steknu znanja i vještine potrebne za uspješno i sigurno planinarenje. Opća planinarska škola osnovni je oblik obrazovanja planinara i uvjet za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, športsko-penjačke, speleološke, markacijske i vodičke škole).

Planinarska škola namijenjena je svima koji žele početi planinariti, a nemaju previše znanja i iskustva, ali i planinarima s iskustvom koji žele proširiti svoje znanje i vještine.

Predavači u školi biti će iskusni planinari, vodiči i gorski spasioci te stručnjaci iz područja prve pomoći, speleologije, alpinizma, meteorologije i orijentacije.

Teme koje će se obrađivati u školi propisane su HPS-ovim pravilnikom o osposobljavanju planinarskih kadrova.


PREUZIMANJE:

PROGRAM ŠKOLE

PRIJAVNICA


Program Opće planinarske škole podržava GRAD KARLOVAC

TERMIN ŠKOLE: 14.03. – 14.05.2023.

VODITELJI ŠKOLE: Vitomir Murganić (planinarski vodič A, B i D standarda) i Damir Basara (Instruktor speleologije, planinarski vodič A standarda)

UPIS: prijave se vrše putem web stranice (obrazac na dnu članka) najkasnije do 10. ožujka 2023. Molimo sve zainteresirane da se prijave što prije radi lakše organizacije. Broj polaznika potreban za početak škole je 10, a popunjava se do najviše 25.

ŠKOLARINA: cijena škole je 50,00 EUR i većina tog iznosa namijenjena je za kupnju opreme koja ostaje u trajnom vlasništvu polaznika. Svatko će dobiti zamku (uže duljine 5 metara) i komplet prve pomoći. U cijenu nisu uključeni troškovi prijevoza na izlete, hrana i godišnja članarina. Informacije o uplati polaznici će dobiti mailom, po završetku prijava, kada će se donijeti odluka o početku ili odgodi škole.

Uvjeti za upis:

  • najmanje 16 godina starosti (za maloljetne polaznike potrebna je pisana suglasnost roditelja)
  • članstvo u društvu (više o učlanjenju), ukoliko do sada niste bili član društva, možete se učlaniti prije početka škole
  • dobro psihičko i fizičko zdravlje
  • plaćena školarina

Mjesto i vrijeme održavanja:
Planinarska škola sastoji se od teorijskog dijela (20 sati predavanja) i praktičnog dijela (izleti i vježbe). PROGRAM

  • predavanja se održavaju utorkom od 19,00 do 21h (u društvenom centru “Prostorija”, ulica Mije Krešića 4, Karlovac)
  • praktične vježbe se demonstriraju dijelom u učionici te na svakom od izleta i na umjetnoj stijeni

Po završetku škole polaznici pristupaju ispitu. Uvjet za pristup ispitu je sudjelovanje na barem 70% predavanja i na barem 4 dana izleta. Nakon uspješno položenog ispita polaznik dobiva diplomu Hrvatskog planinarskog saveza.

Kontakt: za sva dodatna pitanja pišite na e-mail: osmica@osmica.hr ili nazovite 098 890 685 (Damir Basara) ili 091 133 33 31 (Vitomir Murganić)


Pogledajte fotografije s naše prošlogodišnje planinarske škole ili bacite pogled na sve naše foto albume.


Zašto planinari odlaze u planine?

Na pitanje zašto uopće planinari odlaze u planine nemoguće je dati jednostavan i jedinstven odgovor, ponajprije zato što svaki planinar ima svoje motive, ciljeve i svoj način shvaćanja planinarstva. Svatko izlete proživljava na svoj način i veseli se nečemu što drugima možda ne pričinjava nikakvo zadovoljstvo. Ipak, svim je planinarima zajedničko da u planine idu jer to vole.

Planine pružaju nebrojene užitke svakome tko ima sposobnost da ih uoči, doživi i ponese u sebi. U njima će naći zadovoljstvo običan izletnik, penjač, istraživač, čovjek željan odmora, rekreacije, prirodnih ljepota, širokih vidika, mirisa cvijeća i šume i novih doživljaja. Planinarenjem se bave ljudi svih životnih dobi i najrazličitijih struka, a svatko izabire ciljeve koji mu odgovaraju po sklonostima, sposobnostima i drugim mogućnostima.

Može se reći da planinarske pobude uvelike proizlaze iz nagonskih čovjekovih potreba koje su suvremenim načinom života znatno potisnute. U prvom redu, to je potreba za upoznavanjem prostora u kojem živimo, zatim potreba za bliskim druženjem i upoznavanjem ljudi, te konačno najbitnija – potreba za srećom i zadovoljstvom.

Većina ljudi koji započinju planinariti obično već posjeduje neka iskustva i predodžbe o planinarstvu stečene na lakšim izletima u bliže planine. Kada čovjek dobije volju da se odlascima u prirodu posveti organiziranije i poželi upoznati nove ljude, najbolje je da se uključi u neko planinarsko društvo. Pristup u planinarska društva je slobodan i u većini slučajeva novi su članovi rado primljeni. Međutim, nije se svima lako uklopiti, budući da u društvima u pravilu već postoje formirane družine. No, nakon sudjelovanja na nekoliko društvenih sastanaka, a zatim i nekoliko izleta obično razlika između starih i novih članova nestaje.

U početku nije nužno nabaviti svu opremu. Oprema se nabavlja i upotpunjuje postupno, kao i planinarsko iskustvo.