Dječja planinarska škola1.Izlet: ŠUMA KOZJAČA, 17.09.2023.

Nedjeljno prijepodne proveli smo u šumi Kozjača. Svoju planinarsku avanturu su započeli polaznici Dječje planinarske škole zajedno s roditeljima, ukupno 26 planinara. Proučavali smo info table o biljnom i životinjskom svijetu, uspoređivali ih s onime što vidimo putem, naučili što je markacija i čemu služi, pogađali tko spava u čeki, proučavali što se sve nalazi u planinarskom ruksaku, usput pokupili nešto smeća i pojeli najfinije sendviče na lovačkom domu.

ALBUM FOTOGRAFIJADječja planinarska škola je program namijenjen cijeloj obitelji, odnosno djeci školskog uzrasta, od 7 do 14 godina, zajedno s roditeljima koji žele započeti svoju planinarsku avanturu na siguran i zabavan način.

Program se ostvaruje u prirodi, kroz održavanje planinarskih izleta i praktični rad na terenu, vodeći brigu da težina i zahtjevnost istih bude primjerena djeci i njihovim potrebama.

Sastoji se od:

 • roditeljskog sastanka – obavezno
 • pet (5) jednodnevnih izleta
 • jedan (1) dvodnevni izlet

Izleti će biti održani u bližoj i daljoj okolici grada Karlovca, Karlovačkoj županiji, Gorskom kotaru te ostalim planinarskim područjima Republike Hrvatske.

Osnovni ciljevi programa su:

 • naučiti djecu kako se sigurno kretati i hodati obilježenim (markiranim) planinarskim stazama, a uz to upoznati prirodne ljepote i zanimljivosti flore i faune, kulturno-povijesne znamenitosti kraja u kojem se planinari, te razvijati ljubav prema zavičaju i domovini
 • povezati djecu i roditelje u zajedničkim aktivnostima, razvijati međusobni odnos i povjerenje, poticati samopouzdanje djeteta, vratiti djecu u prirodno okruženje, naučiti pomagati ostalima, promicati zdrav života i ekološku svijest.

PREUZIMANJE:


INFO I PRIJAVE:

Sve informacije dostupne su na https://www.osmica.hr/ , a za eventualne nedoumice i nejasnoće upitati na mail galovic.martina25@gmail.com ili broj mobitela 098/926-1474 WhatsApp/Viber/poziv/SMS, Martina Galović.

Trošak škole iznosi 20 € za prijavljeno dijete, a roditelji i članovi obitelji sudjeluju besplatno. U cijenu škole je uključena članarina u HPS-u. U cijenu nisu uključeni troškovi prijevoza na izlete i hrana.

Prijave se primaju do 07. rujna 2023. na e-mail: galovic.martina25@gmail.com ili osobno, dolaskom na roditeljski sastanak.Roditelji i djeca moraju biti članovi udruge Osmica iz Karlovca, odnosno Hrvatskog planinarskog saveza (HPS-a).

Za učlanjenje u Društvo potrebno je popuniti pristupnicu. Članarina za djecu i mladež do 18 godina je 5,00 € , odrasli 15,00 €, umirovljenici, nezaposleni, studenti – 7,50 € godišnje po osobi + 2,00 € trošak iskaznice. (Više na:  https://www.osmica.hr/clanstvo/)

*U cijenu škole je uključeno članstvo.


Škola započinje 07. rujna 2023. u 19.30 sati u prostoriji Osmice u Sokolskom domu, gdje će biti održan roditeljski sastanak, a završava 26. studenog 2023. podjelom diploma.

Organizator je za izvođenje programa Male planinarske škole osigurao stručne osobe iz područja planinarstva: vodiči HPS-a A, B i D standarda, vodiči pripravnici, speleolozi, alpinisti, instruktori, pripadnici HGSS-a, osobe educirane za rad s djecom, a sve članovi udruge Osmica Karlovac, odnosno HPS-aSvi sudionici programa dužni su:

 • prije izleta proučiti pisani plan izleta i zapamtiti osnovne odrednice plana
 • pridržavati se uputa i upozorenja voditelja grupe i planinarskog vodiča
 • pridržavati se planinarske etike
 • primjereno se opremiti za planinarenje
 • na izlet ponijeti dovoljnu količinu hrane i vode
 • na izletu imati važeću planinarsku člansku iskaznicu

Troškove izleta sudionici snose sami. Prijevoz sudionici organiziraju sami osobnim automobilima. Ukoliko je prijevoz organiziran autobusom ili vlakom, organiziraju ga vodiči Osmice, a o čemu će sudionici na vrijeme biti obaviješteni.

Svi poslovi oko izleta usklađeni su sa zakonskim odredbama koje propisuju način organiziranja i izvođenja planinarskih izleta, te Odlukama IO Udruge.


U slučaju lošeg vremena , a to se odnosi isključivo na kišu izlet se neće održati.

U terminima lošeg vremena edukacija će se održati u prostorijama planinarskog doma ili kroz neki drugi oblik druženja s planinarskom tematikom, a o čemu će sudionici tj. roditelji biti na vrijeme obaviješteni.

Edukacije će se održavati kroz različite radionice i igraonice.

Za sudjelovanje u Maloj planinarskog školi potrebno je popuniti prijavnicu/suglasnost roditelja.

Svi polaznici koji uspješno završe školovanje dobivaju diplomu Udruge. Uspjehom se smatra sudjelovanje djeteta na četiri izleta/radionica od ukupno šest. Sudjelovanje se dokazuje urednim vođenjem Dnevnika Male planinarske škole.

Najuspješniji, oni koji su sudjelovali na svim izletima, dobivaju posebnu nagradu.

Maksimalan broj sudionika Male planinarske škole je 20-ero djece.Raspored događanja:

 1. Roditeljski sastanak, 07. rujna 2023., 19:30h
 2. Kozjača, 17. rujna 2023.
 3. Kamenjak, 01. listopada 2023.
 4. Vinica, 15. listopada 2023.
 5. Samarske stijene, 29. listopada 2023.
 6. Strahinjščica, 11. i 12. studenog 2023.
 7. Premužićeva staza, 26. studenog 2023.

Roditeljski sastanak, 07. rujna 2023.

U prostorijama Osmice u Sokolskom domu (1. kat) u četvrtak 07. rujna 2023. u 19.30 sati održat će se obavezan roditeljski sastanak kao uvodno predavanje Male planinarske škole. Predstavit ćemo udrugu Osmica i upoznati polaznike s programom Male planinarske škole. Razgovarat ćemo o tome zašto planinarimo, što su planine i planinarstvo; kako se kretati i ponašati u planini i planinarskim domovima; o odjeći, obući i opremi za planinarenje; prehrani u planini i zaštiti prirode.

Kozjača, 17. rujna 2023.

Poučna staza kroz šumu Kozjača je  kružna i u dužoj varijanti duga 4,5 km, a u kraćoj 2,3 km. Nadmorska visina staze kreće se od 120 m do 191 m. Početak staze je na dva mjesta: jedan je u predjelu Mokrice, a drugi na Švarči kod stare streljane. Na početku staze nalaze se panoi s povijesnim osvrtom i općim podacima o šumi Kozjači, biljnim zajednicama koje se mogu pronaći u šumi i kartom s ucrtanim stazama. Unutar staze nalazi se još pet panoa s temama: 1. Šumsko zeljasto bilje,  2. Šumsko drveće,  3. Gljive naših krajeva, 4. Šumsko grmlje i 5. Pitomi kesten. Staza Kozjača je idealno mjesto za učenje o šumi i šumskoj zajednici, kako za niže tako i za više razrede osnovnih škola. Polazak na prvi planinarski izlet je ispred trgovine KTC Karlovac (Senjska ul. 118/4, 47000, Karlovac) sa zajedničkim obilaskom staze u šumi Kozjača. Laganim tempom započet ćemo našu planinarsku avanturu. Učit ćemo što je to markacija, upoznat ćemo se s biljnim i životinjskim svijetom uz pomoć panoa poučne staze, naučit ćemo kako se nosi planinarski ruksak te koje su 10 eko zapovijedi.

Kamenjak, 01. listopada 2023.

Kamenjak (837 m) je mala osamljena skupina strmih vapnenačkih litica što se dižu iz šume iznad istočne strane Grobničkog polja u čijem podnožju se nalazi stara cesta Lujzijana i Gornje Jelenje. Prvih 300 metara staza slijedi makadamsku cestu, zatim dolazi do građene staze koja vodi kroz visoku makiju stalno se uspinjući po sempertinama do pod sam vrh. Dio uspona vodi kroz hladovinu. Pod vrhom staza izlazi na livade, prelazi ih i kamenitim oštrijim usponom vodi do vrha. Staza je dobro označena, građena i vrlo jednostavna za snalaženje. Sa staze je lijep vidik na Grobničko polje, autoput i motodrom, Kvarnerski zaljev i Učku, a s vrha na Lujzijanu i planine od Grobničkih Alpi do Vele Pliš. Vrh je označen natpisom imena i nadmorske visine na vršnoj stijeni. Planinareći ponoviti ćemo što je markacija, kako se nosi planinarski ruksak i koja su pravila ponašanja u prirodi. Usporedit ćemo biljni i životnjski svijet prethodnog izleta s ovim. Naučit ćemo što je to tempo hoda i kako se kreće u grupi, kada i kako se rade pauze te kako se pripremiti za jednodnevni izlet (usporedba s prethodnim izletom).

Vinica, 15. listopada 2023.

Vinica (321 m) je svima nama dobro poznata niska šumovita gorska kosa (kosa, kosina, laz: blaga padina uzvisine koja postupno prelazi u ravnicu, https://www.hps.hr/info/planinarski-leksikon/ ) sa svih strana okružena pitomim brežuljkastim pejzažom. Vršna točka je malena čistina sa svih strana okružena šumom tako da ne pruža vidik. Nadomak vrha Vinice je planinarska kuća Mladen Polović, o kojoj brine HPD Vinica iz Duge Rese. Prilikom uspona na Vinicu ponovit ćemo sve dosada naučeno. Na vrhu ćemo naučiti pravila ponašanja na vrhu (što je to upisna knjiga, kako voditi dnevnik, kako se fotografirati), a prilikom posjeta planinarskom domu koja su pravila ponašanja prilikom jednodnevnog izleta i posjeta planinarskog doma. Tijekom silaska naučit ćemo i uvježbati pravila i tehnike silaska s vrha (silazak je teži od uspona, kako se vežu uzice, podjela u manje grupe, nenametljivo ponašanje, prednost prolaska pri spuštanju, pozdravljanje ostalih planinara).

Samarske stijene i Ratkovo sklonište, 29. listopada 2023.

Bijele i Samarske stijene su jedan od najimpresivnijih krajolika u Hrvatskoj i predstavljaju najatraktivnije mjesto za planinarenje. One su strogi rezervat i nalaze se u središnjem dijelu Velike Kapele u Gorskom kotaru u Primorskoj-goranskoj i Karlovačkoj županiji. Vrh Samarskih stijena (1302 m) nalazi se u zapadnoj skupini Samarskih stijena. To je kamenita glavica koja izviruje iz šume. Samarske stijene sastoje se od dvadesetak bijelih kamenitih skupina, a za razliku od Bijelih stijena nemaju izrazita grebena, a ni vitkih i elegantnih oblika. Kamenjaci su poput čunjeva i većinom gromadni i slojevito raspucani. Ponikve su većinom obrasle miješanom šumom, a jele i smreke što se uspinju do vrhova daju cijelom tom parku izvanrednu slikovitost. Prilikom posjeta razgovarat ćemo i usvojiti pravila ponašanja u strogim rezervatima, usporediti s pojmovima Nacionalni park i Park prirode. Uvježbat ćemo pravila pri penjanju (tri čvrste točke), hodanje punim stopalima i hodanje u cik-caku. Usput ćemo naučiti koje su opasnosti u planini i započeti uvod u orijentaciju, meteorologiju i speleologiju.

Strahinjščica, 11. i 12. studenog 2023.

Za obavezni dvodnevni izlet predviđen je posjet Strahinjščici, srednje visokoj planini, strmih strana, koja povezuje Ivanščicu na istoku s Kostelskim gorjem na zapadu i zajedno s njima dijeli Zagorje na dva dijela, sa spavanjem u novoobnovljenom planinarskom domu Radoboj u podnožju Strahinjščice.

Prilikom planinarenja na Strahinjščici i boravljenja u okružuju i u samom planinarskom domu razgovarat ćemo i ponoviti kako izgleda pravilan hod (držanje tijela i ruku), pravilan tempo hoda, kako se hoda i ponaša u grupi, kada i gdje odmarati, naučit ćemo kako se ponaša u planinarskom domu i kako izgleda noćenje i razgovarat ćemo o planinarskom načinu prehrane. Naučit ćemo što je to bivak i pokušat izgraditi vlastiti. Razgovarat ćemo o boravku i noćenju u planini, razgovarat ćemo o tome što su to čvorovi (uzlovi), kako izgledaju, čemu služe i okušati se sami u vezanju istih. Naučit ćemo koje su opasnosti u planini i kako ih izbjeći, što je HGSS, kako oni nama i kako mi njima možemo pomoći. Također ćemo razgovarati o prvoj pomoći. Uz sve to naučit ćemo što su orijentacija, meteorologija i speleologija i kako nam mogu biti od koristi.

Premužićeva staza, 26. studenog 2023.

Za posljednji izlet u Maloj planirskoj školi predviđen je posjet Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, posjet planinarskom domu Zavižan i šetnja Premužićevom stazom. Premužićeva staza je građeni uzdužni put koji se proteže od Zavižana do Baških Oštarija u dužini od 57 km, prolazeći kroz najljepše i najnepristupačnije predjele Velebita. Građena je tehnikom suhozida i smatra se remek djelom graditeljstva, odlično je obilježena i ugodna za pješačenje, a na info panoima nalaze se informacije o kraju, samoj stazi te flori i fauni. Za vrijeme planinarenja predviđeno je ponavljanje cjelokupnog gradiva naučenog u Maloj planinarskoj školi i po završetku ture podjela diploma.


Ostale informacije

Sve informacije dostupne su na https://www.osmica.hr/ , a za eventualne nedoumice i nejasnoće upitati na mail galovic.martina25@gmail.com ili broj mobitela 098/926-1474 WhatsApp/Viber/poziv/SMS, Martina Galović.

Organizator Dječje planinarske škole:

Osmica – udruga za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti, Karlovac

Autori programa: članovi Osmice

Voditelj: Martina Galović

U Karlovcu, srpanj 2023.