7. ožujka – dan kao i svaki drugi

foto: d.n.

Najstariji dostupni internetski zapis u kojem se spominje „međunarodni dan planinara“ objavljen je 30. 9. 2004. na portalu „prepustise.com“ gdje se kao izvor navode druga dva portala – „Laudato“ i „Culmen“, međutim oni nemaju nikakvih veza s planinarima niti ih uopće spominju. Taj se zapis kasnije (uglavnom od 2009.), bez navođenja izvora, dalje samo prenosi i umnožava na drugim mrežnim stranicama. Zahvaljujući rastu popularnosti društvenih mreža, broj objavljenih vijesti značajno je porastao 2016. i 2018., a proširio se i na Bosnu i Hercegovinu. U takvim okolnostima, vijest o tome da se 7. ožujka obilježava kao dan planinara svake se godine početkom ožujka nekritički širi putem društvenih mreža, od usta do usta, od planinara do planinara.

Čaplar, 2020.

Kroz dugogodišnju suradnju s Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić iz Karlovca, odjelom za djecu predškolskog uzrasta razradili smo programe za nekoliko radionica povodom obilježavanja značajnih datuma. Još 2016.g. počeli smo s Međunarodnim danom planina (11.12.), što je ujedno i rođendan Osmice, pa nastavili s Međunarodnim danom voda (22.3.), Danom planeta Zemlje (22.4.), Međunarodnim danom bioraznolikosti (22.5.) a kroz širenje suradnje nekako nam je u fokus upao i 7.3. kao “opće, društveno prihvaćen” Međunarodni dan planinara. Najnovijim saznanjima ispada da to nije službeni međunarodni dan, kako se zadnje desetljeće tradicionalno obilježava u Hrvatskoj, već netočna informacija koja se duboko ukorijenila u društvenim mrežama i hrvatskim medijima. Više o fantomskom Međunarodnom danu planinara pročitajte u članku.

No bez obzira na formalnost datuma danas smo se odlično zabavili s našim malim prijateljima na planinarskoj radionici. Učili smo o planinama, planinarima, kako se planinari oblače, što su gojzerice, što markacije, gdje ima špilja, tko je metla, Što sve stane u ruksak, oko kojeg vrha lete vještice te još puno, puno toga vezano uz planinarenje. Iako ubuduće nećemo slaviti i vikati Sretan nam Dan planinara zasigurno ćemo naći neki drugi povod za održavanje ove radionice i širenje ljubavi prema prirodi, planinama i planinarima među našim najmlađim sugrađanima. A u ostalom što će nam povod, važna je dobra volja.

A opet s druge strane tko zna, možda baš iz naše male zemlje u svijet krene jedna lijepa tradicija. Ipak su Hrvati deveti narod na svijetu koji je imao nacionalno planinarsko društvo i u Hrvatskoj redovito izlazi jedan od najstarijih europskih planinarskih časopisa.