Završila mala planinarska škola Klinci i Klinceze, jesen 2015.

MALA PLANINARSKA ŠKOLA KLINCI I KLINCEZE JESEN, 2015.

PIše: Mira Valio, voditeljica škole


Japetić, 14.11.2015.06

Nikad moja djeca nisu bila sretnija! Izjava je to ponosne mame osmogodišnje Sare i šestogodišnjeg Nikše. Ujedno je to i zaključak svih polaznika programa Male planinarske škole Klinci i Klinceze koju su i ove jeseni organizirali vodiči Osmice.

Korak po korak, uz smijeh i suze, ali bez predaje, svladavali smo strmi uspon iz Ivančića, uz potok Jarak, do vrha Japetića – 879 m. Ni traga umoru nije bilo kad smo ugledali 12-metarsku piramidu. Bez obzira na oblak koji se zakačio na nju, neodoljiva želja za osvajanjem „natjerala“ je sve klince da se popnu na sam vrh.

Dodijeljeno je dvadeset diploma za uspješno završen program.  Slikovnicom, pjesmaricom i pokojim licitarskim srcem nagrađeni su i uporni roditelji.

Sreća i radost koju smo prepoznali družeći se kroz planinarske izlete malih i velikih, zadužuju nas odrasle, planinare, da i dalje ustrajno organiziramo nove školice. Ovim subotnjim izletom (14. studeni, 2015.) na Japetić završila je peta mala planinarska škola i već sada s nestrpljenjem očekujemo proljeće i sljedeću školicu.

ALBUM FOTOGRAFIJA


Matešićeva špilja – Rastoke, 24.10.2015.

Mala planinarska škola ovaj je vikend obišla Slunjski kraj. Na ulazu u Matešićevu špilju mali planinari popričali su sa strim speleolozima o špiljama, sigama, šišmišima, zašto trebamo čuvati naše blago – špilje i jame, te još puno drugih tema koje se razvijaju u mašti naše djece…Nakon kratke šetnje do kanjona korane i izlaza iz Matešićeve špilje uputili smo se na Rastoke gdje smo osim obilaska slapova poslušali i zanimljivu predavanje o mlinovima i proizvodnji brašna.


Tuk, 03. i 04.10.2015.

U planinarskom domu „Bijele stijene“ u Tuku, u srcu južnog dijela Gorskog Kotara, skupina od 50 planinara, od kojem je najmlađem već dvije godine, a najstarijem tek 66 godina, provela je nezaboravan vikend.

Cjelodnevno subotnje druženje koz radionice pružanja prve pomoći, izrade bivka, vježbe orijentacije u prirodi , kulminiralo je zajedničkim sudjelovanjem u izradi logorske vatre uz koju smo pekli kestene i nikad ukusnije kobasice. Iako je radni naziv izleta bio „Noć pod zvijezdama“, mali i veliki školarci, umorni od velike količine potpuno novih doživljaja, poslušno su se ušuškali u toplim sobama planinarskog doma i ubrzo zaspali. Tišinu kišne jesenje noći remetilo je tek povremeno hrkanje jednog mačka, koji je skriven, zaspao u Mašinom ruksaku.

12107015_768660676613951_6472462549332189068_nSlijedećeg jutra, čim su se razvukli tmasti oblaci, složna, dobro opremljena ekipa, zaputila se u novu pustolovinu – uspon na Samarske stijene. Zbog poteškoća u obliku srušenih trupaca, preprečenih preko staze, čijim su izvlačenjem nastale duboke kaljuže i neprohodan teren, procjenili smo da uspon nije moguć. Zato smo dan proveli u radosnoj igri i ugodnim opuštajućim razgovorima, malih i velikih. Neprocjenjivo iskustvo i nezaboravan doživljaj za svakog od nas.


9Klek, 19.09.2015.

Osvajanje Kleka, strašnog okamenjenog diva, bila je nezaboravna avantura koja će se pamtiti i prepričavati prijateljima, znanima i neznanima.
Povremeni vrisak vještica koji se čuo negdje u daljini bio je pravi izazov za neustrašive male planinare.
Koga je ulovio Perun? Da li će kućica pod Klekom biti od čokolade ili ne? Kako ćemo se vratiti, a nismo bacali mrvice? Da li i ja smijem nositi čudesnu metlu? Hoće li moći moja mama? Pitanja su vrlo ozbiljna ali svu brigu raspršili su brižni vodiči i HGSS – tate.
Pokleknuli smo tek na vrhu, visokom 1181 m! I to samo zato da bi obavili „drevni“ običaj planinarskog krštenja,koji je strelovitim zamasima metle izvela jedna prava, pravcijata strašna vještica! 

Hvala Miranu, Ivanu, Katarini i Jeli!

Fotografije ustupio: Igor Jelinić


IMG_6230Petrova gora

U subotu 12.09.2015. stazama na kojim su još u prapovijesnom dobu živjela plemena panonsko-ilirskih Breuca i Kolapijana, putovali vojnici velikog Rimskog carstva, a kasnije se naselila hrvatska plemena kročile su sitne nožice malih školaraca, budućih planinara. Šumovita Petrova gora, koja je ime dobila po posljednjem narodnom kralju Petru Svačiću odjekivala je veselim smijehom i ponosnim povicima izazvanim uspješnim pronalaženjem markacija na stazi planinarske obilaznice. Ova prekrasna subota ostati će nam svima u lijepom sjećanju.


U srijedu 09.09.2015.,u prostorijama Knjižnice za mlade u Karlovcu, započela je s radom peta po redu Mala planinarska škola „Klinci i Klinceze“.

U program  koji se uspješno provodi već petu godinu upisano je oko 30-ero djece u dobi od 4 do 10 godina. Osnovni cilj programa je naučiti djecu i roditelje kako se sigurno kretati obilježenim planinarskim putevima zavičaja i domovine, te kroz razne aktivnosti povezati djecu i roditelje i promicati zdrav život i ekološku svijest.

Program škole izvodi se u organizaciji udruge Osmica osnovane upravo s ciljem edukacije djece i mladeži u području planinarenja  te istraživanja i očuvanja prirodoslovnih vrijednosti.

Prvi izlet školaraca biti će u subotu, 12.09. na Petrovu goru.

Izletu se mogu priključiti svi sudionici Malih planinarskih škola od 2011. godine do danas.

Više o ovogodišnjoj školici možete pročitati ovdje.