Susret voditelja planinarskih grupa djece i mladih

Znak HPSVikend, 21.-22.studenog na planinarskom domu Omanovac kod Pakraca održan je prvi susret voditelja i budućih voditelja Malih planinarskih škola u Republici Hrvatskoj, gdje je sudjelovala i naša teta Mira Valio, voditeljica projekta Male planinarske škole KLINCI I KLINCEZE.

Ovo je prvi put u 140. godišnjoj povijesti hrvatskog planinarstva da se održao jedan takav susret, a posebno veseli da je HPS napokon prepoznao važnost rada s djecom.

Službeno izvješće sa susreta možete pročitati i na web stranicama HPS-a.

Po  čemu su KLINCI I KLINCEZE iz Osmice jedinstveni:

 • Jedina smo mala planinarska škola koja kontinuirano traje punih pet godina, od 2011. do 2015. (HPS-ova škola na Alanu počela je godinu kasnije, 2012.)
 • Grupa Klinci i Klinceze animirani su od strane planinara, tj. planinarskih vodiča – svugdje u HR djecu animiraju dječji odgajatelji,  učitelji i nastavnici
 • Inicijativa za održavanje potekla je od strane planinara, drugdje iz vrtića i škola
 • Organizacija,  izvođenje i sva briga oko škole  u organizaciji je planinara. Svugdje su planinarske škole ili planinarski izleti za djecu organizirani od strane vrtića ili škola u suradnji s planinarskim društvima. Osmica je jedina u HR koja sve radi sama, isključivo sa svojim stručnim kadrovima!
 • Jedina smo škola čija je ciljanja skupina: djeca i roditelji!
 • Naša teta Mira, vodič A standarda, je najiskusnija od strane planinarske ekipe u radu s djecom predškolskog uzrasta.

 

Što nam je svima zajedničko:

 • Svi smo se planinarenjem počeli baviti iz hobija
 • Svi smo prešli na višu razinu, a ta je, citiramo prijatelja Bojana, vodiča iz Međimurja: „Dosta sam ve plazil po hribima, želim dati svoj doprinos“.
 • Imamo isti cilj:  poboljšati kvalitetu života djece. Ako se i među vama nađe netko tko želi preći na višu razinu, slobodno i neobavezno, kontaktirajte našu tetu Miru.

VAŽNO – NEMA LOŠEG VREMENA! IMA SAMO LOŠE OPREME!

Stav je svih odgajatelja djece predškolskog uzrasta koji su prisustvovali skupu da nema otkazivanja izleta u slučaju kiše!!!!! Stručnjaci tvrde da je za djecu predškolske dobi iznimno važan boravak u prirodi i preporuka je da djecu ne treba čuvati od kiše, neka hodaju po kiši, neka se vesele kiši, ne smeta ni pokoji pad u blato.

To je ujedno potvrda i nama i vama da postupamo ispravno! Naša Osmica ima preko 100 članova u grupi Klinci i Klinceze i većina vas se ne boji kiše, a dokazali smo to dvodnevnim izletom u Tuk.

Eto, to smo htjeli podijeliti sa vama, jer smo ponosni na sve nas i na našu Osmicu! Za naše uspjehe u tako kratkom vremenu primila sam pohvale i čestitke od uglednih dužnosnika HPS-a koji su prisustvovali skupu.

NAPOMENA:

Molimo vas da djecu do 10 godina starosti ne vodite na društvene izlete za odrasle! Djeca u dobi do 10 godina mogu prisustvovati izletima samo kroz program Male planinarske škole kojih je i ove godine bilo dovoljno,  više od 10.

PREPORUKE: 

 • U prosincu i siječnju ne idite s djecom u planine! Ako baš ne možete odoliti onda obavezno uz pratnju  iskusnog planinara!
 • Ne vodite djecu na izlete drugih planinarskih društava, ukoliko sami nemate dovoljno iskustva. Planinarski vodiči s područja grada Karlovca (osim vodiča Osmice) nemaju iskustva u radu s djecom do 10 godina.

Tekst: Mira Valio, Foto: Z.Poljak