Breithorn (4164m), Uhuru peak, Kilimanjaro, 5895m

Čestitke Senki Mirić, članici Osmice na uspješnim usponima na Breithorn i Uhuru peak.

It is not the mountain we conquer but ourselves

E. Hillary

Breithorn je planina (greben) u Peninskim Alpama na granici Švicarske i Italije. U naravi je nastavak masiva Monte Rosa.

Sastoji se od 5 vrhova (svi preko 4000 m) od kojih je najviši Breithorn (4164m), a nalazi se na krajnjem zapadnom dijelu grebena. To je vrh za kojeg se smatra da je za uspon jedan od najlakših 4-tisućnjaka. Međutim, već sama njegova visina od 4164 m nosi dovoljno opasnosti kao što su loše vrijeme (magla, oluja, mećava, slaba vidljivost) kao i neopreznost kretanja ledenjakom.


Kilimanjaro je vulkanski krater koji s tri vrha dominira granicom Tanzanije i Kenije i sa svojih 5.895 m predstavlja najvišu točku afričkog kontinenta.

Sa svojih 4.600 m od podnožja do vrha Uhuru (5.895 m), to je planina s najvećom visinskom razlikom na svijetu. Ova je planina san svakog avanturista, ali i svih ostalih ljudi koji gaje posebnu ljubav prema Africi. Smješteno je na trećem stupnju južne geografske širine od ekvatora, pa je klima na Kilimandžaru tropska, što omogućuje rast bujne vegetacije na ovoj planini. Nacionalni park Kilimanjaro osnovan je 1971. godine iz šumskog rezervata koji su osnovali njemački kolonizatori 1910. godine, a upisan je na UNESCO-ov popis svjetske baštine u svrhu zaštite brojnih vrsta koje žive u parku.