Čišćenje otpada iz speleoloških objekata na Korčuli, 11.05.2022.

U srijedu 11.05.2022. udruge ADRIATICA iz Korčule i OSMICA iz Karlovca u suradnji s inicijativom Čisto podzemlje i Lidlom Hrvatska provele su akciju čišćenja otpada iz 2 od 3 planirana speleološka objekta na otoku Korčuli.

U jutarnjim satima s početkom u 9.00 sati čistila se pristupna staza, okoliš i unutrašnjost špilje Pišurke u Korčuli. Špilja Pišurka je po bioraznolikosti, jedan od značajnijih lokaliteta u Republici Hrvatskoj i tipski je lokalitet za čak 9 vrsta podzemnih životinja. Osim članova Adriatice i Osmice čišćenju su se pridružili i stariji građani Korčule, od kojih smo čuli zanimljive priče iz povijesti špilje, te korčulanska mladost. Tako su u akciji sudjelovali učenici 3a razreda osnovne škole Petra Kanavelića i učenici 1. razreda Gimnazije u srednjoj školi Petra Šegedina iz Korčule. Za učenike i za sve sudionike osigurane su zaštitne rukavice, vreće za prikupljanje otpada, pod budnim okom Milana Vojinovića stručni obilazak lokaliteta a održano je i 30 minutno predavanje o speleologiji, životu u podzemlju i potrebi zaštite i očuvanja krških fenomena. Predavanje je održao instruktor speleologije Damir Basara. Iz špilje Pišurke izvađeno je oko 3m3 otpada a najupečatljiviji „nalazi“ bili su auto gume i akumulator. Cijela akcija popraćena je i medijski od strane ekipe HTV-a.U popodnevnim satima započeto je čišćenje Jame iznad vodospreme u Postrani, Žrnovo ali je akcija prekinuta zbog sigurnosti sudionika a ekipa se onda prebacila na čišćenje Jame na Mratinu kod crkve Sv. Martina u Postrani. Iz jame je očišćeno oko 10m3 raznog građeviskog, krupnog i sitnog komunalnog te opasnog otpada u vidu raznih boja i lijekova. Kako bi se ova jama u potpunosti očistila biti će potrebne još jedna do dvije ovakve akcije.

Ova ekološka akcija podržavana je od Grada Korčule te inicijative Čisto podzemlje i Lidla Hrvatska.  Sav prikupljeni otpad zbrinut je od strane KTD Hober.

“Čisto podzemlje” je volonterska inicijativa pokrenuta 2015. godine od strane Zagrebačkog speleološkog saveza (ZSS). Do danas se u rad Inicijative uključilo više od 30 speleoloških udruga, s osnovnim ciljem – popularizirati problem divljih deponija otpada u krškom podzemlju. Hrvatsko je podzemlje u svjetskim razmjerima jedinstveno po raznolikosti podzemne faune, a podzemni vodonosnici jedni su od izdašnijih u Europi. Krške jame su kolektori vode, a ako su one onečišćene, pitka voda ispire se preko otpada i prolazi do naših vodocrpilišta, izvora, potoka i rijeka. U našem je kršu dosad evidentirano preko 900 ilegalnih odlagališta koja ugrožavaju georaznolikost, jedinstvenu faunu i važne zalihe podzemne pitke vode. Nažalost, krška područja gotovo se u potpunosti preklapaju s područjima na kojima se nalaze onečišćene špilje i jame.

ALBUM FOTOGRAFIJA