Crnopac, 15.10.2018.

Via Dinarica Croatia – Crnopac

Što je to Via Dinarica Croatia? Uz velika prirodna bogatstva, cijelo dinarsko područje je bogato povijesnim i kulturnim naslijeđem, što predstavlja idealnu priliku za regionalnu suradnju među zemljama koje Dinaridi prirodno povezuju. Upravo s tom idejom, nastao je međunarodni  projekt Via Dinarica, kojemu su cilj unaprjeđivanje, razvoj i povezivanje potencijala Dinarskoga gorja. Glavna okosnica projekta Via Dinarica je trasiranje, uređenje i promoviranje atraktivnog dinarskog mega-puta od Slovenije do Albanije. Via Dinarica je put namijenjen planinarima, biciklistima i drugim izletnicima koji posjećuju Dinaride kao turisti, ali istodobno i platforma za razvoj i unaprjeđenje životnih i radnih uvjeta za ljude koji u Dinaridima žive.

Put Via Dinarica sastoji se od tri osnovna smjera (koridora) – tri usporedne trase. Plava linija prati jadransku obalu povezujući primorski niz dinarskih planina, bijela linija obuhvaća visoke Dinaride, a zelena linija unutrašnje Dinaride. Sve tri linije koridora Via Dinarice protežu se duž dinarskog područja Hrvatske, a djelomično se i dodiruju. U Hrvatskoj Via Dinarica obilazi šest nacionalnih parkova (Risnjak, Sjeverni Velebit, Paklenica, Plitvička jezera, Krka, Mljet), četiri parka prirode (Učka, Velebit, Vransko jezero, Biokovo) i dva stroga prirodna rezervata (Bijele i Samarske stijene te Rožanski i Hajdučki kukovi na Velebitu). Više i Via Dinarici saznaj OVDJE.

Povodom obilježavanja vikenda Via Dinarice  od 06 do 08. listopada ove godine, članovi „Osmice“ društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti posjetili su južni Velebit, točnije vrh Crnopac 1402 m. Crnopac je najjužniji izdanak Velebita, a i jedan od njegovih najatraktivnijih dijelova. To je iznimno krševit teren pun dubokih ponikava i strmih litica, pravi labirint ponora i bijelih vapnenačkih kukova. Po lijepom sunčanom danu, članovi „Osmice“ uputili su se do Gračaca,  od kud kreće staza na Crnopac na kojeg stižu za nešto mane od 3 sata. Staza nije tehnički zahtjevna, ali je kamenita i strma pa je potreban oprez kao bi se stiglo do vrha. Budući da je vidik s vrha otvoren na sve strane, a vrh je prilično udaljen od vrhova koji bi zaklanjali vidike, to je jedan od najljepših vidikovaca na Velebitu i u Hrvatskoj uopće. Svi pristigli planinari na vrh bili su nagrađeni nezaboravnim vidicima te s njega  možemo s jednim pogledom obuhvatiti cijeli Velebit, od sjevernog preko srednjeg do južnog dijela. Široki su vidici na Liku i Ravne kotare, na vrhove Gola Plješivica, Ozeblin i Kremen, te Poštak i Prominu kao i na dio Jadranske obale. Nakon odmora i okrijepe na vrhu, planinari su se uputili ka automobilima, zadovoljni i prepuni dojmova sretno se vratili svojim kućama.