Dolina Une i Štrbački buk, 22.10.2023.

U nedjelju, 22.10.2023. bili smo na pomalo neobičnom izletu za planinare. Obišli smo Martinu stazu u dolini Une i posjetili smo Štrbački buk na Uni. Legenda kaže kako su stari Rimljani, koji su kroz mnoga osvajanja izgubili smisao za lijepo, izbivši na obale rijeke Une ostali zapanjeni ljepotom kakvu nigdje nisu sreli. Jedan od tih Rimljana uzviknuo je “Una!” (jedna/jedina), jednim uzvikom izrazio je svu ljepotu ove rijeke kakve više nigdje nema. Tako je, kažu, ova rijeka dobila ime koje je zadržala do dana današnjeg.

Krenuli smo dosta rano. Već u 05,30 sati. Dan je pomalo oblačan s prognozom proljepšavanja, što je na kraju i bilo. U Bihać stižemo oko 07,30. Obavezna kava u Bihaću gdje smo se sastali sa domaćim vodičima. Trebalo nam je nešto više od sat vremena do Martin Broda gdje ostavljamo automobile i krećemo na Martinu stazu. Staza se u početku lagano uspinje do prekrasnog vidikovca na slapove i brzake Une. Nakon fotografiranja na vidikovcu, nastavljamo stazom do priličnog, ali relativno kratkog spusta na obalu Une gdje prelazimo most. Put nas vodi uz prekrasne prizore Une koja nam se ukazuje u svoj svojoj ljepoti. Za obići stazu trebalo nam je oko 1:30. Na polaznoj točki odlučili smo se nakratko odmoriti, okrijepiti se marendom i popiti kavu u lokalnom kafiću.Okrijepljeni krećemo prema Štrbačkom buku koji se nalazi nekih sat vremena vožnje prema Bihaću. Do ulaza u Štrbački buk putujemo dosta lošom i uskom makadamskom cestom. Ulaznice plaćamo 8,00  KM odnosno 4,20 €. Nastavljamo zakratko vožnju do parkirališta, i uređenim stazama odlazimo u obilazak Štrbačkog buka. Štrbački buk visine 24,5m predstavlja najviši i najspektakularniji vodopad u Nacionalnom parku, a njegov postanak se vezuje za tektonska pomjeranja i stvaranje sedrenih naslaga. Početkom 20. stoljeća obale ovog vodopada krasili su brojni unski mlinovi što podsjećaju na sojenice, nastambe prahistorijskog plemena Japodi. Obilazak je, uz mnogo fotografiranja, trajao oko jedan sat. Vidjeli smo i doživjeli ljepotu Une na mjestu gdje je ona najimpresivnija i najmoćnija. Slap naprosto plijeni pažnju svojom ljepotom. Po povratku se odlučujemo da nastavimo prema Bihaću radi ručka, budući su svi restorani na Štrbačkom buku bili zatvoreni.

Lijep dan izmamio nas je na terasu restorana gdje smo objedovali. Kako tko, od unskih pastrva do specijaliteta restorana. Pokoja pivica i lagano povratak u Karlovac. Veliko hvala našim vodičima iz PD „Velika Kladuša“: Šefik Sadiković, Samir Kišmetović i Safet Husić.

ALBUM FOTOGRAFIJA