Durmitor

Durmitor, kolovoz 2016.godine

„Osmica“ društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca organizirala je pohod na jednu od najljepših planina Balkana, Durmitor u Crnoj Gori. Ime Durmitor dolazi od keltske riječi „dru mi tore“ što znači „planina puna vode“.

Pohodu su se priključili i članovi PD „Skitaći“ iz Labina, PD „Glas Istre“ iz Pule i PD „Strilež“ iz Crikvenice.

U sedam dana osvojeni su vrhovi Crvena greda (2175 m), Savin kuk (2313 m), Planinica (2330 m), Ledena pećina (2393 m), Prutaš (2393 m) i Bobotov kuk 2552 m) najviši vrh Crne Gore.

Zanimljivo je da na Savinom kuku na visini od 2212 m nalazi izvor Savina voda. Legenda kaže da je Sveti sava nacrtao križ na tom mjestu i voda je potekla. Svake godine održava se hodočašće do izvora s kojeg se nosi voda kao zaštitnica od loših utjecaja. Planinari obavezno ostave ponešto kovanica u improviziranoj fontani sa ponekom željom i nadom u ispunjenje.

U danu odmora od napornih i zahtjevnih tura članovi pohoda obišli su most na Đurđevića tari izgrađen 1937. godine, jednu od posljednjih prašuma u Europi Crna poda i Biogradsko jezero koje okružuje šuma stara preko petsto godina. Istog dana krenuli smo i kanjonom Mrtvice do lokaliteta zvanog Kapija želja. Legenda kaže tko uspije baciti kamen u jezerce kroz Kapiju želja, vile s Maganika ispunit će mu želju, ali samo pod uvjetom da je želja normalna i ne zlonamjerna. U suprotnom vile s Maganika kaznit će onog s neprimjerenim željama. Naravno svi smo bacili svoj kamen s vlastitim željama, a kome će biti ispunjeno … tko zna.

Uz uspone na pojedine vrhove posjetili smo i sva jezera koja su se nalazila na ili uz trasu: Jablan jezero (1791 m), Biogradsko jezero (1094 m), Zminje jezero (1520 m), Zeleni vir (2028 m) i Crno jezero (1416 m). U danima kad nismo bili preumorni osvježenje i odmor potražili smo kupajući se u Crnom jezeru čija voda začudo nije bila prehladna.

Ekipa je bila smještena u zaseoku Pitomine kod obitelji Šibalić nedaleko Žabljaka uz čiju smo domaću kuhinju i ugodan boravak lakše svakodnevno savladavali napore koji su bili pred nama.

Nakon sedmodnevnog napornog i zahtjevnog planinarenja svi smo se sretno vratili svojim kućama puni dojmova sa željom da ponovno posjetimo Durmitor.

Zahvaljujemo Športskoj zajednici grada Karlovca na ustupljenom kombiju.