Godišnja skupština društva

Karlovac, 17.1.2017.

Izvješće o radu za 2016. godinu

S obzirom da naša Osmica postoji svega nešto više od dvije godine možemo biti ponosni, i vrlo zadovoljni radom društva u 2016.g. Prije uobičajenih samokritičkih osvrta na naš rad svi zajedno moramo biti svjesni upravo te činjenice da smo jedno „mlado još neuigrano“ društvo sa velikim željama. Veliki broj mladih članova i raznovrsnih aktivnosti te veliki entuzijazam članova i ljubav prema planinarstvu i svim njegovim segmentima naravno da dovodi i do sitnijih propusta i grešaka u koracima. Vrijeme, upornost, mladost i želja čimbenici su koji garantiraju naš uspjeh i daljnju uzlaznu putanju rada našeg društva u budućnosti. Da se uvijek može bolje, naravno da se može, a uprava društva će uvijek pokušavati izbalansirati želje, potrebe i mogućnosti članova na zadovoljstvo svih nas. U cijelom tom procesu dobro došao je svaki oblik pomoći te se nadamo da će se veći broj članova aktivno uključiti u rad Društva.

A što smo postigli u protekloj godini?

Društvo Osmica bilo je punopravni član Hrvatskog planinarskog saveza i Karlovačke sportske zajednice te je u 2016.g. brojalo 148 članova, od kojih 44 mladih i djece na što smo izrazito ponosni. Redovito su održavani sastanci Izvršnog odbora i društveni sastanci koje trenutno održavamo četvrtkom u prostorima Trgovačko-ugostiteljske škole u Radićevoj ulici. Uprava društva intenzivno je radila i još radi na pronalaženju vlastitih prostorija za društvo a rješenje tog problema nazire se na horizontu. Organizacijski smo u potpunoti ustrojili rad društva, a upravu društva su sačinjavali: Vitomir Murganić (predsjednik i član IO), Mira Valio (dopredsjednik i član IO), Damir Basara (tajnik i član IO), Miran Barjaković (član IO) i Katarina Vnučec (član IO). O financijsko-računovodstvenom poslovanju društva brinula se Mira Valio, a o knjigovodstvenom IPS servis d.o.o. Financijsko poslovanje društva tijekom 2016.g. bilo je zadovoljavajuće i stabilno a svojim radom članovi društva su akumulirali određena sredstva za siguran rad udruge.

Tijekom 2016.g. aktivirali smo rad Obiteljske i Foto sekcije a otprije u društvu su aktivne još Speleološka (Speleo8) iVodička sekcija. Posebno treba istaknuli rad vrlo aktivne speleološke sekcije koja svojim aktivnostima ostavlja dubok trag u karlovačkoj i hrvatskoj speleologiji. Tijekom 2016.g. speleolozi su istražili ili posjetili čak 83 speleološka objekta i sudjelovali na dvije speleološke ekspedicije. Vodiči su organizirali 8 društvenih izleta a članovi su u vlastitoj organizaciji planinarili diljem Lijepe naše. Obiteljska sekcija imala je zapažene izlete a najistaknutiji je Vlakom u Kamačnik sa 73 sudionika.

Dobar dio naših aktivnosti odnosio se i na edukaciju i razne edukativne programe za članove. Tako je u 2016. organizirana prva speleološka škola, nekoliko zajedničkih vježba za vodiče i speleologe te se prisustvovalo na 2 tečaja i seminara u organizaciji HPS-a. Nažalost Opća planinarska škola i Mala planinarska škola u 2016.g. nisu održane što zbog manjka interesa, što zbog privatnih poslova voditelja tih programa. Matija Horvatin i Miran Barjaković položili su ispit za naziv Speleolog KS HPS-a. Za istaknuti je i rad naših članova u međunarodnim i nacionalnim speleološkim organizacijama. Tako Dinko Novosel obnaša dužnost predsjednika Europske speleospasilačke federacije a Damir Basara je obnašao dužnost pročelnika Komisije za speleologiju HPS-a. Našem gradu i Karlovčanima, na ponos, radost i sreću naših najmlađih, tijekom godine smo priredili cijeli niz raznovrsnih događanja. Tako smo organizirali Prečicu preko šanca, Speleo Film Festival, sadili smo vrt u knjižnici, u suradnji s odjelom za djecu predškolskog uzrasta gradske knjižnice I.G.Kovačić i OŠ Mahično u djelo smo proveli 4 radionice s planinarskom tematikom, aktivno smo surađivali u inicijativi Sačuvajmo Koranu zajedno, a održali smo i nekoliko edukativnih predavanja za građane grada Karlovca. Tako smo sudjelovanjem u „životu“ našega grada dali doprinos i podizanju kvalitete života naših sugrađana.

Detaljnije o svim aktivnostima i ukupnom radu društva kroz izvješća pročelnika pojedinih sekcija.

Od promotivnih aktivnosti rad društva uspješno smo prezentirali putem naše web stranice, facebook profila koji prati 1540 korisnika, a sudjelovali smo i u nizu emisija na Trend radiu. O našim aktivnostima uredno su izvješćivali svi regionalni, a i neki nacionalni mediji i web portali. Također smo putem oglasnog ormarića društva u Radićevoj ulici informirali članstvo i građane o našem radu i aktivnostima.

Eto što reći na kraju, iza nas je uspješna godina, a pred nama veliki planovi i izazovi. Hvala svima koji su pomogli da ostvarimo sve postavljene ciljeve, a i puno više od toga te posebno hvala Gradu Karlovcu i ostalim donatorima koji podržavaju naše aktivnosti. Pozivamo sve da prate naš rad i dalje, ako još niste učlanite se, uključite se i sudjelujte u našim aktivnostima, srodne udruge i planinarska društva od srca pozivamo na suradnju, svi ste dobrodošli uz naš nezaobilazni živite slobodno…

Tajnik

Damir Basara