Grobničke alpe, Suhi vrh – Fratar, 07.05.2023.


Nedjelju, 07.05 odredište su nam bile Grobničke alpe. Već u 8 sati stazom “Po čeki” krećemo iz Podkilavca prema planinarskom domu Hahlić. Lagano uspinjanje do doma uz prve zrake proljetnog sunca prolazi u trenu. Nakon kratke stanke na domu nastavljamo prema Suhom vrhu (1280 m) i Fratru (KT HPO 09.10, 1353 m). Sa oba vrha pružaju nam se prekrasni pogledi na obližnje vrhove Učke, Čićarije, slovenski Snežnik, Obruč, Guslica, Snježnik, Risnjak i Kamenjak a u daljini, u izmaglici ukazuju se i vrhovi Velebita. Kružno preko stijena spuštamo se nazad na planinarski dom i nakon odmora i fine jote stazom “Po kolcih” spuštamo se nazad u Podkilavac. Ukupno vrijeme potrebno za obilazak ove ture, 9 sati.

Izletu je prisustvovalo 10 planinara a za Osmicu Karlovac izlet su vodili Martina Galović, Damir Basara i Zoran Basara.

ALBUM FOTOGRAFIJA


Fratar je najmarkantniji vrh u području iznad Hahlića. Izdaleka je prepoznatljiv po tome što su mu padine strme i šumovite, a tjeme kamenito. Najviša točka označena je naslaganim kamenjem.

Suhi vrh je zanimljiva stožasta kamena glavica koja se uzdiže iznad okolne bujne zelene vegetacije. Ova karakteristika mu daje jedan od najprepoznativljivijih izgleda ovog dijela Grobničkih Alpa. Uzdiže se sjeverno od planinarske kuće Hahlić, od koje je i najjednostavniji pristup na njega.