Izlet: Skitača – Crna punta

„Krasna zemljo, Istro mila“

Svake godine, nakon što snijeg okopni i pojave se prvi vjesnici proljeća, „kontinentalci“ pohrle na Jadran kako bi se nakon hladne i maglovite zime nauživali sunca i mirisa Mediterana. Ovaj put odlučili smo se na planinarski izlet u predivnu pitomu Istru.

U subotu, 19.03., dva dana prije službenog početka proljeća, 25 planinara zaputilo se prema Labinu, cilj nam je bila dionica Labinskog planinarskog puta, koji je ujedno i dionica Istarskog planinarskog puta. Ukupna dužina LPP-a je 40 kilometara, a kontrolne točke su Crna punta, Planinarska kuća Skitača, vrh Oštri, Labin, Plomin i Sisol. Zaključili smo da nam je nakon zimskog mirovanja 40 kilometara ipak preveliki zalogaj, te smo se odlučili za cca 18 km dugu dionicu koja počinje u okolici Labina, preko vrhova Oštri, Skitače,  Crne Punte, a završava u Brovinju.Imali smo sreće što smo odabrali ovaj dan za pohod, Sunce nas je pratilo cijelim putem, a mirisi mora i mediteranskog bilja, nošeni laganim vjetrom otvarali su nam dišne puteve. Kako smo se penjali prema vrhu Oštri tako se otvarao pogled prema Učkoj i njenim vrhovima Sisol i Vojak. Staza vodi pored vidikovca s kojeg se pruža pogled prema Kvarnerskom zaljevu, a za vrijeme bistrih dana može se vidjeti i Snežnik u Sloveniji. Nakon toga dolazimo na vrh Oštri (531 m) koji je bio najviša točka našeg pohoda. Od vrha Oštri zaputili smo se prema Skitači. Na putu do Skitače, naišli smo na malo jezerce koje je podzemnim kanalom povezano s morem u blizini Crne punte.Skitača je mjesto s dugom povijesti, brojne legende vezane su za ovo mjesto.  Legenda koja se već stoljećima predaje s koljena na koljeno, govori da je Sveta Lucija hodajući svijetom došla do stijene pored Skitače. Na stijeni je sjela i zaspala, a slijedeći dan kada se probudila opazila je pored sebe izvor na kojem se umila. Poznato je da izvor nikada ne presušuje, a hodočasnici i slabovidni već stoljećima dolaze i na njemu umivaju svoje oči.

Nakon duže pauze u Skitači, produžili smo prema Crnoj punti. Iako se zna da se ispred rta Crna Punta mogu vidjeti kitovi, mi ih na žalost nismo vidjeli. Nakon kraćeg odmora i meditacije na  osunčanim stijenama uz more, u kasne popodnevne sate krenuli smo kroz šumsku stazu prema Brovinju koje je bilo zadnja točka našeg pohoda.

Na izletu je sudjelovala i „novopečena“ planinarka Adriana, naša 200.-ta članica, kojoj smo povodom toga poklonili besplatnu kotizaciju za sudjelovanje u 2. Općoj planinarskoj školi u organizaciji Osmice. Izlet je vodio vodič HPS-a: Ivan Valio.

(Tekst:Ivan Valio; foto: Tomislav Bosanac)

ALBUM FOTOGRAFIJA