Kanjonom Une (BiH), 20.10.2024.
Krenuli smo ispred škole u Grabriku u 06:00 sati prema Velikoj Kladuši. Granicu smo prešli brzo i sastali smo se s našim prijateljem Šefikom Sadikovićem. Zajedno odlazimo do mjesta Miostrah. Tu nam se uz Sadika pridružuje i naš prijatelj Samir Kišmatović i još nekolicina planinara iz Cazina i Bosanske Krupe. Prognoza je bila obećavajuća. Bez kiše sa sunčanim razdobljima. Međutim polaskom na stazu nailazimo na maglu koja nam je onemogućila pravi doživljaj pogleda na kanjon Une. To nas nije obeshrabrilo i nastavili smo livadom iznad kanjona sa stalnim pogledom na Unu. Nakon nešto manje od sat vremena krenuli smo se spuštati u kanjon. Staza je u prvom dijelu u stijeni i trebalo je dosta opreza da se kroz žlijeb spustimo do travnatog dijela gdje zapravo počinje “veselje”. Naime teren je bio strm. Mješavina travnatih dijelova i golih stijena mjestično sa zemljom i siparom. Rosa koja je još bilo samo nam je otežavala silazak. Savladali smo spust od nekih dvjestotinjak metara za što nam je trebalo više od sat vremena.
Napokon dolazimo do Une. Dočekali su nas bezbrojni brzaci, kaskade i čarobni zaljevi. Prekrasan dio za šetnju. Čak se i vrijeme proljepšalo. Magla se digla i mogli smo uživati u rijeci, kanjonu i visokim stijenama. Pri kraju morali smo “forsirati” manju pritoku Uni. Srećom bilo je dosta kamenja dobro raspoređenog u plitkoj rijeci pa smo i tu prepreku uspješno savladali. Izlaz iz kanjona bio je dobro uređena planinarska staza koja serpentinama izlazi na polazišnu točku.
Fotografija na vidikovcu i odlazak u Bosansku Krupu na ručak. Na prijedlog domaćina posjećujemo Bosansku Krupu i jednu od znamenitosti: u krugu pedesetak metara smještene su katolička i pravoslavna crkva i đamija. Obavezno „fotkanje“ i odlazak na ručak. Nakon obilnog ručka u restoranu „Alga“ u Bosanskoj Krupi nastavljamo put dolinom Une prema Bihaću. Za nekih pola sata prelazimo granicu i u Karlovac stižemo oko 20:00 sati.
Za Osmicu Karlovac izlet je organizirao i vodio: Vitomir Murganić.
Trebate biti prijavljeni kako bi objavili komentar.