Koranski planinarski put – otvorenje, 26.03.2022.


Koranski planinarski put je kružna planinarska staza koja počinje kod nekadašnje osnovne škole u selu Gnojnice u Općini Cetingrad i vodi uz ponor Jovac, a zatim kanjonom Korane uz nekoliko životopisnih mlinica do mjesnog kupališta na Korani. Od kupališta staza oštro kreće prema vrhu Crkvina, najvišoj točki puta na 295 metara nadmorske visine gdje se nalazi mjesna kapelica i ostaci crkve iz 15.stoljeća. Odavde staza nastavlja preko vidikovca Crvene stijene sa kojeg se pruža prekrasan pogled na kanjon Korane i mlinice, nazad do škole.

U organizaciji PD “Crvene stijene” iz Cetingrada u subotu ??.??.????. novoobnovljena staza je i službeno otvorena za planinare. Svečanom otvaranju i zajedničkom pješačenju cjelokupne staze prisustvovalo je oko 350 planinara iz cijele Hrvatske. Na početku prisutne su pozdravili Anamarija Bogović ispred organizatora, Marina Kolić (načelnica općine Cetingrad), Željko Perak (predsjednik PD Crvene stijene) i Damir Basara (Osmica Karlovac). Nakon uvodnih riječi krenulo se na obilazak staze koji je trajao malo više od 5 sati. Po završetku obilaska na kupalištu je priređeno zajedničko druženje uz planinarski grah, gulaš i tamburaše.

Koranski planinarski put od velikog je značaja za naše društvo. Osim prijateljskih veza sa članovina PD Crvene stijene, markacijska sekcija Osmice aktivno je sudjelovala na uređenju staze dok je vodička sekcija osigurala vodiče za siguran obilazak staze prilikom svečanog otvorenja. Na web stranici Koranski planinarski put može se pronaći i detaljan opis staze.

ALBUM FOTOGRAFIJA