Košuta, Karavanke (Slo), 28.08.2021.

TEKST: Lidija Basara

Košuta je 10 km dugi greben koji se pruža istočno od graničnog prijelaza Ljubelj i dio je Karavanki. Prosječne je visine od 2000 metara te čini granicu između Slovenije i Austrije. Dok se austrijska strana strmo obrušava u dolinu, slovenska je pitoma, prekrivena strmim livadama s tipičnim alpskim ugođajem: kravicama i seoskim domaćinstvima. Na Košutu se spremamo još od prošlog ljeta, kad nas je zaustavila “korona”. Ove godine smo se naoružali COVID putovnicama, obavili testiranje tko je morao, obukli kabanice i krenuli. Makadamska cesta koja do ishodišta vodi iz sela Jelendol nedaleko Tržiča bila je ove godine u lošijem stanju, no kombiji su se ovaj put iskazali. Na parkiralištu nije bilo nikoga osim nas, padala je lagana kišica, no nismo se dali smesti. Veselo smo proučili gastronomsku ponudu u Domu na Kofcah do kojeg smo stigli za nekih pola sata hoda te krenuli prema Velikom Vrhu. Kako vrijeme nije ulijevalo povjerenje, podijelili smo se u dvije grupe. Prva je osim Velikog Vrha grebenom Košute produžila do Kladiva, dok se druga prema originalnom planu istim putem spustila s Velikog Vrha do Doma na Kofcah. Nakon vjetra koji nas je dočekao na vrhu te oblaka koji su nas pratili cijelim putem, malo se posunčati na terasi doma bilo je neprocjenjivo, kao i degustacija delicija koja ja potrajala satima.
Neki su rekli da nas Slovenija neće (jer smo slično vrijeme imali i pred 2 godine na Snežniku), no mene planine uvijek oduševe, nekad čak i više kad me dočeka ovakvo pravo planinsko vrijeme po kojem djeluju još moćnije.
Izlet su za Osmicu Karlovac vodili Lidija i Damir Basara, a prisustvovalo mu je ukupno 17 planinara: 13 iz Osmice i 4 iz PD Dubovca.

ALBUM FOTOGRAFIJA