Mali Maglaj (1455 m), Velika Duvjakuša (1708 m), Troglav (1913 m), 07.-08.10.2023.


Vikend 07.-08.10. proveli smo u bespućima Dinare. Dinara je jedna od osobito lijepih planina. Njezina jugozapadna stijena, visoka nekoliko stotina metara, veličinom zadivljuje i privlači poglede svakoga tko se nađe u njezinu podnožju, a osobitu joj ljepotu istodobno osiguravaju bogate cvjetne livade i šume koje ne odaju da je riječ o području bezvodnoga krša.

Početak našeg Dinarskog puta bio je kod planinarskog doma Sveti Jakov gdje ostavljamo aute nakon 5 satne vožnje iz Karlovca. Odatle smo započeli uspon na Mali maglaj (1455 m). Mali Maglaj je travnat vrh u blizini granice Hrvatske i BiH, označen mramornim križem koji je vidljiv iz daleka. U blizini se nalazi i dvadesetak metara viši vrh Veliki Maglaj, koji se nalazi u pograničnoj zoni. Maglaj je bio jedna od najvažnijih točaka u Domovinskom ratu, budući da je s njega krenula vojna operacija Zima ’94. Svake godine ujesen kod križa se održava misa u spomen na hrvatske branitelje.Nakon spusta s vrha nastavljamo putem preko planinarskog skloništa Vjetar s Dinare do planinarskog skloništa Pume te penjemo vrh Velika Duvjakuša (1708 m). Velika Duvjakuša najviši je vrh Troglava na hrvatskom teritoriju i nalazi se na nižem grebenu koji se pruža usporedo s glavnim grebenom Troglava.

Taj prvi dan prehodali smo 17,6 km s ukupnim usponom 1125m, a za to nam je trebalo 7 sati i 30 minuta. Noćimo na planinarskom skloništu Pume kojeg u odličnom stanju održava PU Dinaridi. Za večeru kuha se juhica i gulaš te uz kratko druženje i prekrasan zalazak sunca idemo na raniji počinak.Ujutro nakon doručka i kavice pospremamo sklonište te krećemo na vrh Troglav. Troglav (1913 m) je najviši vrhunac u planinskom vijencu Dinare. Zbog svoje visine sa vrha se neometano pružaju nezaboravni i prekrasni vidici u svim smjerovima, a ako je dan sunčan i kristalno jasan, sve se čini na dohvat ruke. Jasno se vidi Dinara, Promina, Svilaja, Kijevski bat, Cetinsko i Livanjsko polje, Jezero Peruća, Kamešnica. Posebno upečatljivu sliku ostavlja pogled na obronke sipara i travnatih zaravni.Sa Troglava spuštamo se kružno nazad na planinarsko sklonište Vjetar s Dinare i nazad do planinarskog doma Sveti jakov gdje smo se kratko podružili s domaćinima i razmjenili planinarska iskustva. Drugi dan smo prehodali 16,5 km s usponom 554 m i za to nam je bilo potrebno 6 sati i 45 minuta.

Na izletu je sudjelovalo 10 planinara a za Osmicu Karlovac izlet su vodili Damir Basara i Zvonimir Ornik.

ALBUM FOTOGRAFIJA