Mangart – 2679m, Julijske alpe, SLO 02.-03.09.2023.

Vikend 02.-03. rujna 2023. g. iskoristili smo za posjet Julijskim alpama. Vrlo rani pokret iz Karlovca nažalost nije nam osigurao mogućnost pristupa Mangartskom cestom (prije 9.00 sati već je bio popunjen kapacitet automobila na parkiralištu ispod doma) pa u hodu mijenjamo planove. Spuštamo se prema Bovecu i krećemo dolinom Soče na Velika korita. Soškom poti šećemo uz kanjon između Velikih i malih korita odakle odlazimo na prijevoj Vršić. Kako se taman održavala brdska automobilistička utrka Kranjska gora – Vršić parkiramo nekoliko serpentina prije Vršića i šećemo se do Slemenove špice (1911m) odakle se pružaju prekrasni vidici na Jalovec, Prisojnik i Mojstrovke. Po spustu zaslužena okrijepa i spust do hostela Bovec na druženje i noćenje. Ujutro rani pokret, vožnja bajkovitom Mangartskom visinskom cestom te uspon na Mangart, 2679m. Slovenskom poti gore, Talijanskom dole. Prekrasno vrijeme izmamilo je veliki broj planinara i omogućilo nam predivne poglede na sve vrhove u okolici.

Mangart je planina smještena na slovensko – talijanskoj granici i sa visinom od 2679m treća je po visini samostalna planina u Sloveniji te četvrti vrh po visini odmah iza Velikog i Malog Triglava te Škrlatice. Na sjevernoj strani u Mangartskoj dolini nalaze se dva jezera: Donje i Gornje Belopeško jezero na talijanskoj strani. Na južnoj strani Mangarta izvire rijeka Koritnica i čini dolinu zvanu Loška Koritnica. Obronci Mangarta na južnoj strani uzdižu se 2000 m iznad doline Koritnice, dok na talijanskoj sjevernoj strani stijene dosežu visinu 1300 m. Sa vrha pružaju se prekrasni pogledi na Jalovec, Triglav, Škrlaticu, Kanin, Montaž, Grossglockner i Dobratsch.

Za Osmicu Karlovac izlet su vodili Damir i Lidija Basara a prisustvovalo je 14 planinara (12 Osmica, 1 PD Dubovac i 1 PD Vinica)

ALBUM FOTOGRAFIJA