MPŠ Klinci i Klinceze


Mala planinarska škola:

Svi su dobro došli ?. Očekujemo Vas u što većem broju.

Za sve polaznike škola je besplatna.

Provedbu projekta Male planinarske škole Klinci i Klinceze pomogla je gradska tvrtka Inkasator d.o.o. Karlovac


NAJAVE


Nedjelja, 11.11.2018. – Bespućima Kozjače – više informacija uskoro.


PROŠLI IZLETI


KAMAČNIK, Vrbovsko

U subotu, 20.10. Mala planinarska škola Klinci i Klinceze zaputila se vlakom put Vrbovskog i zaštićenog krajolika Kamačnik. Zaštićeni krajolik svojim prirodnim ljepotama pobuđuje pozornost već dugi niz godina. Kroz njegovu slikovitu sutjesku izgrađen je 1961. godine pješački put, drveni mostići i galerije. Naš istaknuti planinarski pisac prof. dr. Željko Poljak u svojoj knjizi Planine Hrvatske piše o Kamačniku kao o “sutjesci punoj divlje romantike”. Kamačnik je svoju sutjesku usjekao u masiv Velike Kapele i ulijeva se u rijeku Dobru rušeći se manjim slapom budući je na ulazu u kanjon pregrađen jazom i ujezeren. Izvor Kamačnika tipičan je kraški, pri čemu voda do izvora dolazi iz potopljenog špiljskog kanala. Kamačnik je idealno mjesto za aktivni odmor – šetnje, igre u prirodi te atraktivne piknike. Putem prema izvoru smo učili o planinarskim vodičima, markacijama, planinarskim stazama, životinjama koje žive u šumi i svirali na instaliranim instrumentima. Bio je ovo jedan krasan jesenski dan uz puno dječjih osmjeha, poneki jauk te zasluženi odmor na kraju dana. Do sljedećeg puta ? Izlet su vodili Damir Basara i Vitomir Murganić.

ALBUM FOTOGRAFIJA


VINICA, 321m (Duga Resa), kestenijada

U nedjelju, 14.10. Mala planinarska škola zaputila se gradskim autobusom put Duga Rese. Iz centra nas je put vodio preko Mrežnice, pored stadiona obroncima Vinice do planinarskog doma Mladen Polović. Putem smo učili o markacijama, planinarskim stazama, životinjama koje žive u šumi a skupljali smo i jesenske šumske plodove. Osim raznih gljiva i žireva koje smo vidjeli najviše su nas ipak privukli kesteni. Na planinarskom domu vrijedni domaćini iz HPD Vinica dočekali su nas sa toplim planinarskim čajem te je vrijeme u odmoru, učenju i raznim igrama brzo prošlo. Na vrhu Vinice mali planinari naučili su što se sve nosi u planinarskom ruksaku i čemu služe žigovi na vrhovima planina. Po povratku na dom omastili smo brk pečenim jegerom na vatri te slasnim kestenima. Uz igru sa planinarskim užetima brzo je došlo i vrijeme povratka. Naravno kako nam nikad nije dosta igre vrijeme do dolaska autobusa iskoristili smo za “odmor” na dječjem igralištu u Duga Resi. Bio je ovo jedan krasan jesenski dan uz puno dječjih osmjeha, poneki jauk te zasluženi odmor na kraju dana. Do sljedećeg puta 🙂 Izlet su vodili Lidija i Damir Basara.

ALBUM FOTOGRAFIJAPARK ŠUMA GOLUBINJAK

Mala planinarska škola Klinci i Klinceze u nedjelju 13.5. posjetila je Park šumu Golubinjak. Neki su morali odustali zbog bolesti, većina zbog pretjeranog gledanja prognoze pa nas je na kraju od 29 prijavljenih samo 13 bilo na izletu. Šteta. Vrijeme nam je bilo kao izmišljeno pa smo u šetnji naučili puno o šumama, divljim životinjama, špiljama… Čak smo se malo i grudali a na kraju smo ispekli i slasni jeger na logorskoj vatri. Izlet je vodio Damir Basara.


PETROVA GORA

U nedjelju 22.4. polaznici Male planinarske škole Klinci i Klinceze i Opće planinarske škole družili su se na zajedničkom izletu na Petrovu goru. Predivan dan, procvjetala mirisna šuma, pokoja namočena noga, puno novo usvojenog znanja i slasne palačinke sa šumskim voćem i sladoledom za kraj. Jel može bolje …Osvojili smo vrhove V.Petrovac, Mali i Veliki Velebit, obišli smo ruševine pavlinskog samostana a posjetili smo i Kraljev grob. Izlet su organizirali i vodili Lidija i Damir Basara.


Prijave za malu planinarsku školu Klinci i Klinceze su u tijeku. Detaljan plan i program škole možete pronaći OVDJE.