Nije smeće sve za vreće

TEKST: karlovački.hr / FOTO: Igor Čepurkovski

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja, a na Odjelu za djecu predškolskog odgoja  Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” obilježen je danas. Članovi Udruge Osmica, društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca, održali su djeci predavanje o razvrstavanju otpada. Pokazali su mališanima načine razvrstavanja otpada te su uz edukativne slikovnice “Nije smeće sve za vreće” i “Potražimo blago u otpadu”, upoznali djecu s vrstama recikliranja i vrstama spremnika za razvrstavanje otpada. Odgojiteljica na Odjelu za djecu predškolskog uzrasta Gradske knjižnice Ivana Mihalić rekla je da ekološkoj radionici prisustvuju djeca, koja na jesen kreću u školu te da svaki tjedan za njih organiziraju po jednu radionicu s ekološkom tematikom.

Članovi Udruge Osmica već nekoliko godina uspješno surađuju na raznim projektima koje organizira Gradska knjižnica, a koji se odnose na očuvanje i zaštitu prirode kroz razna predavanja, radionice i edukacije, posebno s najmlađima, odnosno s Odjelom predškolskog uzrasta. Već smo održali predavanja o zaštiti voda, načinu života šumskih životinja tijekom zime, a djecu očekuje posjet reciklažnom dvorištu na odlagalištu otpada na Ilovcu, rekao je predsjednik Osmice Vitomir Murganić.

Pohvalio je djecu koja su pokazala zavidno znanje o razvrstavanju i odvajanju otpada, koji u velikom broju slučajeva nije smeće, nego koristan i vrijedan reciklažni materijal.

Ovu radionicu sufinancirala je i gradska tvrtka „Zelenilo“ u sklopu projekta Nek uče i rastu zeleno.