Otok Lošinj (Sv.Mikula), otok Cres (Sis), 30.01.2022.


U nedjelju 30.01.2022. zaputili smo se na sjeverne jadranske otoke Cres i Lošinj. Prvo odredište bio nam je vrh Sveti Mikula na Lošinju. Sv. Mikula je najljepši vrh na otoku Lošinju, no ne i najviši. Na njemu stoji prastara kapela sv. Nikole (u lokalnom govoru sv. Mikule) građena od tesana kamena.  Zanimljivo je da je upravo Osorščica na Lošinju bila prva planina jadranskog otočja koja je privukla pozornost turista. U Malom je Lošinju 1886. osnovano turističko društvo, a njegovi su članovi već iduće godine (28. ožujka 1887.) poveli na najviši otočni vrh Televrinu (589 m) austrijskog prijestolonasljednika Rudolfa, a poslije potaknuli gradnju planinarske staze iz Nerezina na vrh Sv. Mikule.

Nakon spusta u Nerezine i razgledavanja centra uputili smo se na Cres i vrh Sis. Sis je vršak na hrptu Cresa, zanimljiv zbog ostataka pretpovijesne građevine koja je odavde mogla kontrolirati cijeli Riječki zaljev. Zanimljivo je da Sis, unatoč znatnoj visini, nije najviši vrh otoka Cresa. Najviši vrh Gorice (648 m) je oko 2 km sjeverno od njega, ali nije planinarski atraktivan jer nema puta ni vidika.

Izlet je za Osmicu Karlovac vodio Damir Basara, a prisustvovalo mu je 19 planinara, 18-Osmica-Karlovac i 1-PD Vinica-Duga Resa.

ALBUM FOTOGRAFIJA