Perunu u pohode, 18.3.2017.

U sklopu svojih redovnih aktivnosti članovi  „Osmice“ društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca, u subotu, 18. ožujka ove posjetili su istočne padine Učke, gdje se ispod mahovine krije priča starija od tisućljeća.

Izletu su se priključili i polaznici opće planinarske škole koji su u sklopu svojih aktivnosti ponovili znanja i vještine usvojene na prethodnim predavanjima.

Uspon je započeo u Mošćeničkoj dragi, i blagim padinama Učke put je vodio ka ciljanom vrhu Perun (880 m).

Perun je Slavenski bog groma i munje jedan od najvažnijih općeslavenskih bogova. Pretpostavlja se da su zbog oblika reljefa slavenski doseljenici ovaj prostor povezali s mitom o stablu svijeta i dva suprotstavljena boga koji ga nastanjuju. Perunika je cvijet koji, prema vjerovanju, izraste na mjestu koje Perun pogodi munjom.

Nakon osvojenog vrha sudionici izleta uputili su se u Mošćenice, gradić koji je čitav pretvoren u muzej. U naselju starom gotovo tisuća godina posjetili su mjesnu crkvu Svetog Andrije, etnografski muzej i toš, najstariji mlin za proizvodnju maslinovog ulja u ovom kraju. Tom su prilikom imali mogućnosti degustirati nekoliko vrsta rakije.

Nakon kraćeg odmora i okrijepe svi sretni i zadovoljni vratili su se svojim kućama.

ALBUM FOTOGRAFIJA