Petrova gora, 31.05.2020.

„Osmica“ društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti, nakon poduže pauze nastavilo je s predavanjima i izletima 5. opće planinarske škole. Za prvi izlet nakon korona pauze, odabrali smo Petrovu goru na Kordunu.

Područje Korduna je omeđeno na jugu rijekom Koranom, na zapadu rijekom Mrežnicom, na sjeveru rijekom Kupom, na istoku rijekom Glinom i granicom prema susjednoj BIH. Kordun dolazi od francuske riječi cordon, što znači red ili niz. U ovom slučaju to se odnosi na niz povezanih stražarnica i utvrda prema isturenom turskom području zapadne Bosne. Reljefno gledano Kordun je prijelazna zona između dinarskog planinarskog područja (Lika) i ravničarskog prostora Središnje Hrvatske. Teren je uglavnom brežuljkast s manjim uzvisinama koje se postupno povećavaju prema Petrovoj gori.  Na jugoistočnoj granici Korduna smjestila se Petrova gora sa svojom najvišim vrhovima; Veliki Petrovac 512 m, Mali Petrovac 507 m , Magarčevac 474 m, Veliki Velebit 482 m.

U nedjelju 31. svibnja 2020. godine okupili smo se ispred Špara u Grabriku. Uz obaveznu kavu u Vojniću, na stazu krećemo nešto poslije 09,00 sati ispred lovačke kuće Muljava. Na Velikom Petrovcu (512 m) kraći odmor za marendu iz ruksaka i nastavak puta ka Kraljevom grobu. Preko Velikog Velebita vraćamo se na mjesto polaska oko 14,00 sati. Ručak, pokoja pivica i legendarne palačinke u lovačkoj kući. Svi sretni i zadovoljni vratili smo se u Karlovac oko 17,20 sati. Sudionici izleta: Vitomir Murganić-vodič, Goran Obradović, Darija Trivanović, Mihael Zagorec, Mario Volarić-pomoćni vodič, Nikola Turković, Dina Botta,  Tatjana Žeger i Mirjana Brezović.