Planinarski pohod: 4 dana 5 vrhova juga, 19.-22.06.2021.


ALBUM FOTOGRAFIJA


Koliko dana stane u 4 dana? 13. No krenimo redom. Zvjezdani datum 1.1. (Prvi dan prvoga dana). Okupljamo se ranom zorom u Karlovcu i krećemo na planinarsku avanturu po jugu Hrvatske. Ukupno nas je 24 u dva kombija i 2 automobila. Za usputno zagrijavanje odabrali smo planinu Rujnicu i vrh Babina gomila 735m iznad doline Neretve. S obzirom da smo putovali od Karlovca na uspon smo krenuli oko 11 sati po više nego ugodnih 30-tak stupnjeva u hladu. Našom srećom na dva sata uspona ima čak i jedan pošteni hlad. Izlaskom na greben pružaju se prekrasni vidici na dolinu Neretve. Doduše na ugodnih 40+ na suncu, pa je pogled malo mutan od znoja u očima.Zvjezdani datum 2.1. (Drugi dan prvoga dana) počeo je hlađenjem i ručkom u nekoliko slijedova u Vili Neretvi. Nakon ručka prelazak granice, prekrasan pogled na more iz kolone i za tili čas navečer smo iznad Dubrovnika. Klima u kombiju…što je to?

Zvjezdani datum 3.1. (Treći dan prvoga dana). Nakon cjelodnevnog puta, laganog pečenja na Babinoj gomili i u gužvi na granici dočekala nas je romantično-obilna večera, tuš i spavanac u Cavtat country housu. Samo riječi hvale o smještaju, papici, ugodnim domaćinima i još boljem crnom vinu.

Zvjezdani datum 1.2. (Prvi dan drugoga dana). Drugi dan započinjemo brzinskim doručkom, popravkom sitnijih nedostataka na kombiju (na jednom se ne zatvaraju bočna vrata osim vezanjem špagom za karoseriju, ne radi klima baš najbolje a drugi ima “manjih” problema s brzinama) krećemo u Kunu konavosku. Iz Kune po napokon prihvatljivijim temperaturama krećemo stazom na Svetog Iliju na Sniježnici.U međuvremenu jedan on naših kombija zbog izražene osobnosti dobija ime Tonka. To je onaj bez brzina. Onaj bez mogućnosti zatvaranja bočnih vrata ostaje bezimeni skroz do kraja putovanja. Ili je to možda tajna druge klupe?

Zvjezdani datum 2.2. (Drugi dan drugoga dana). Nakon odrađenog uspona vrijeme je i za planinarsko kupanje na plaži Pasjači. Pristup plaži, naravno kroz vertikalu. Ekipa koja nije bila za vertikalni pristup kupanju sreću je pronašla u uvali Vučine kod Žuljane.

Zvjezdani datum 3.2. (Treći dan drugoga dana). Kad je temperatura spala na prihvatljivu spremamo se na uspon do doma na Svetom Iliji na Pelješcu iznad Orebića. Ugodan noćni uspon s izuzetkom otapanja našeg snjegovića. I stižemo do našeg apartmana pod vrhom. Hvala Tanja Batistić na pomoći oko smještaja.

Zvjezdani datum 1.3. (Prvi dan trećega dana). Prvo kava a onda sve ostalo. Nakon doručka odrađujemo lagani ranojutarnji uspon na Zmijino brdo i Svetog Iliju na Pelješcu.Zvjezdani datum 2.3. (Drugi dan trećega dana). Nakon osvajanja vrha Pelješca spuštamo se u Orebić te nastavljamo put prema Makarskoj i Biokovu. Putem zastajemo u Ponikvama kod prijatelja Dubravka. Uff smješak je bio postojan a degustacija fantastična….5 vrsta vina, maslinovo ulje, sir…

Zvjezdani datum 3.3. (Treći dan trećega dana). Put od Pelješca nakon degustacije brojnih vina bio je poseban doživljaj a tek dolaskom na Biokovsku cestu postaje nezaboravan… Mimoilaženje kolone kombija s kolonom koje je predvodio autobus svima je oduzelo dan života…zaboraviti što prije…

Zvjezdani datum 4.3. (Četvrti dan trećega dana) počinje dolaskom na Vošac (1421m) na koji je svako donio svoje breme u obliku vina, gulaša, lubenice…. Ekipa malo njorga ali nisu dobro čitali letak. Lijepo je pisalo apartman u prvom stupcu (ne redu) do mora. Ovo nam srećom nije bila posljednja večera ali sigurno je svakome od nas bila najbolja večera s najljepšim pogledom. Naš domaćin Tonči Visković nije nas mogao bolje dočekati. Jedan od najljepših noćnih pogleda prije nego su krenule zvijezde smijalice potaknute Bračkim etiketama i otapanjem snjegovića…Zvjezdani datum 1.4. (Prvi dan četvrtog dana) počinje prekrasnim izlaskom sunca na Vošcu i duuuugim kafenisanjem. Prije vrućina krećemo na stazu Vošac-Lokve-greben Sedmine-Sveti Jure. Kako fotografije Biokova govore više od samih riječi i teško je opisati tu ljepotu nećemo ni pokušavati…Zvjezdani datum 2.4. (Drugi dan četvrtog dana). Skywalk…neko lako, neko uz ogradu, neko nikako….fenomenalan doživljaj kako god…

Zvjezdani datum 3.4. (Treći dan četvrtog dana). Nakon Skywalk-a spustili smo se u Promajnu na kupanje prije povratka prema Karlovcu te na lignje i odreske od tune. Po dolasku u Karlovac, taman na utakmicu, nažalost završilo je naših brzih 13 dana u svega 4 dana i 5 vrhova juga…do sljedeće avanture. 

U 4 dana popeli smo vrhove:

  • PLANINA RUJNICA (VRH BABINA GOMILA 735M, KT HPO 20.3)
  • PLANINA SNIJEŽNICA (VRH SVETI ILIJA 1234M, KT HPO 20.2)
  • PELJEŠAC, ZMIJINO BRDO (VRH SVETI ILIJA 960M. KT HPO 20.1)
  • PLANINA BIOKOVO (VRH VOŠAC 1421M, KT HPO 19.7)
  • PLANINA BIOKOVO (VRH SVETI JURE 1762M, KT HPO 19.2)

Za Osmicu Karlovac pohod je priredio i vodio Damir Basara.