Šatorina, 08.11.2020.

Po godišnjem planu izleta u nedjelju, 8.11.2020. na red nam je došla Šatorina. Poklopilo se apsolutno sve, savršen jesenski dan, temperature ugodne za hodanje, prekrasni vidici i odlična ekipa željna planinskih koraka. Krenuli smo iz Jovanović padeža, preko Dokozina plana do planinarskog skloništa Ograđenica. Nakon pozdrava moru i ručka s divnim pogledima na Pag i Rab nastavili smo preko Matijević brijega na Šatorinu.

Šatorina (1624m) je, zajedno s jednako visokim Zečjakom, najviši vrh srednjeg Velebita. Ima prepoznatljiv izgled koji privlači pogled iz daljine. Sastoji se od dvije travnate glavice, među kojima je maleni dolac. Prema putopisu Dragutina Hirca, vrh je dobio ime po drvenom šatoru koji su ovdje podigli geodeti radi mjerenja, ali je ipak vjerojatnije da je ime nastalo zbog oblika brda, nalik šatoru. Put do vrha građen je slično kao i Premužićeva staza, a dio koji se u obliku spirale ovija oko vrha Šatorine lijepo je vidljiv iz svih smjerova.

Osim članova Osmice(20) izletu su nam se pridružili i članovi PD Vrlovka(1), PD Dubovac(1) i HPD Željezničar(1), a za Osmicu Karlovac izlet su vodili Damir i Lidija Basara.

ALBUM FOTOGRAFIJA