Speleo Slovenija, 27.-30.06.2019.

Kao prirodni nastavak druženja na prošlim ekspedicijama u Tomislavgradu između SD Mijatovi dvori i JD Carnium iz Kranja na kojima i mi redovito sudjelujemo, na poziv jamara iz Kranja proveli smo 4 nezaboravna dana u Alpama. O domaćinima samo riječi hvale, smještaj za poželjeti, papica mljac na n-tu a organizacija za 5, samo da nije onih 5 minuta do jame. Od srca hvala Sašo Finžgar, Leopold Balažič, Marjan Krajnik, Miro Preisinger, Bojan Stanek, Mitja Hafner, Tadej Krančan i svi ostali slučajno zaboravljeni ili krivo napisani. Bit će teško uzvratiti tako dobro gostoprimstvo ali nadamo se da ćemo vidjeti uskoro. 

U kratkom roku obišli smo Jamski laboratorij Tular koji se posvetio proučavanju i spašavanju Proteusa. Od voditelja laboratorija Gregora Aljančiča čuli smo sve o radu laboratorija proteklih 60 godina i imali prilike vidjeli crnog Proteusa. Posjetili smo Jamu Konasnicu (preko 2 km kanala, prekrasno zasigana nakon kratkog ali slatkog suženja), Jeralovo brezno (80 m dubine, sa zanimljivim vertikalnim cijevima i neobičnim kanalima) te Brezno pri Leški planini (-536m, 4 km kanala). Ova jama ima poseban značaj u karlovačkoj speleologiji. ’87 i ’88 kada su udarani temelji istraživanja u dubokim jamama pomoću užeta u kojima sudjeluju i Karlovčani, posjetili su je i u njoj istraživali Igor Jelinić, Marijan Pavlović i Željko Obradović. Svake godine Društvo za raziskovanje jam iz Kranja organizira srečanje jamarjev na Breznu pri Leški planini i moguće je posjetiti jamu. Ovaj put do druge dvorane na -360m spustili su se Miran Barjaković i Damir Basara iz Osmice a do prve dvorane Josip Marković i Miro Šumanović iz Mijatovih dvora. Hvala DZRJ Kranj na prilici da vidimo krasnu jamu te na ugodnom druženju i finoj papici. Special tnx to Bušman. Vidimo se opet.


Osim jama prošetali smo i do vrha Mrežce 1965m te atraktivnom feratom Hvadnik iznad bučne planinske rijeke. Naravno ne smijemo ni zaboraviti zvuke harmonike i jujuškanja do dugo u noć… te ugodnih noćnih razgovora i kovanja raznih planova.

Iz SD Mijatovih dvora (Tomislavgrad) sudjelovali: Josip Marković, Miro Šumanović i Anđa Radoš.
Iz Osmice (Karlovac): Lidija i Damir Basara, Sanja Belobaba i Miran Barjaković.
Do sljedećeg puta ostajte pozdravljeni.

ALBUM FOTOGRAFIJA