SpeleoFilmFestival 2019.

Deveti po redu SpeleoFilmFestival koji redovito organizira udruga Osmica iz Karlovca održan je zajedno s godišnjim okupljanjem hrvatskih speleologa u Pazinu, od 22.-24. studenog 2019.

Projekcije filmova su započele u petak, 22. za 500-njak predškolske i školske djece iz Pazina i okolice. Program se zove STEAM – istraživači 21. stoljeća i sastoji se od niza edukativnih radionica a djeca imaju prilike naučiti razne stvari o prirodnim znanostima, zaštićenim područjima i životinjama koje u njima obitavaju, speleologiji, aktivnostima speleologa te ponešto i o speleološkom filmu. U sklopu programa SpeleoFilmFestival predstavljen je s izborom najboljih hrvatskih edukativnih filmova o našim špiljama i bioraznolikosti našeg podzemlja. Interakcija s djecom tijekom prikazivanja filmova bila je nevjerojatna a pitanja i istraživački duh mališana bilo je teško obuzdati.

Po završetku edukativnih radionica program SpeleoFilmFestivala nastavljen je za građane Pazina te za speleologe pristigle na tradicionalni Skup speleologa. Ove godine Skupu speleologa prisustvovalo je više od 350 registriranih speleologa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Italije. Cjelodnevna predavanja o istraživanjima i aktivnostima speleologa, prezentacije postera, izložbe, štandovi s knjigama, časopisima i promotivnim materijalima klubova, natjecanje na Naj fotografiju, sportsko natjecanje u Speleo poligonu, SpeleoFilmFestival te Speleo party do kraja su ispunili program Skupa. Tijekom petka (popodne i navečer) te tijekom subote (cijeli dan) speleološki filmovi su prikazivani kontinuirano. U petak su održane projekcije nagrađenih filmova s dosadašnjih osam Festivala a tijekom subote prikazivani su filmovi pristigli na SpeleoFilmFestival 2019.

Na zatvaranju Skupa speleologa proglašeni su dobitnici nagrada ovogodišnjeg Festivala te su prikazana 3 nagrađena filma kojima su i dodijeljenje nagrade naših sponzora. Ovogodišnji SpeleoFilmFestival podržali su CAT phones Croatia, BiM sport (Petzl), Grad Karlovac i Hrvatski planinarski savez – Komisija za speleologiju. Hvala im.

SpeleoFilmFestival 2109. – Rezultati

U konkurenciji za nagrade ove godine sudjelovao je 21 film iz 13 svjetskih zemalja. Odlukom komisije od 5 članova nagrade su dodijeljene sljedećim uradcima:
• 3.mjesto osvojio je film „Tales from Underground“ autora Erena Arpacika iz Turske
• 2.mjesto osvojio je film „Reappearing River“ autora Darryla Jensena iz Kanade
• 1.mjesto osvojio je film :„ Why We Go Underground“ autora Andya i Antonie Freem iz Velike Britanije

ALBUM FOTOGRAFIJA