Izlet: Visočica, 14.06.2015.

U vikendu, prepunom rođendanskih proslava, maturijada za male i velike, djevojačkih i momačkih večeri, sportskih, kulturnih, zabavnih i humanitarnih priredbi, u kojima je sudjelovala mladost Osmice,  skupina „okorjelih“  planinara nije mogla odoliti zovu planine.

Destinacija na koju smo odlučili poći, pokazala se izvanrednim odabirom. Visočica, 1619 m n/v, jedan je od najljepših vidikovaca na cijelom Velebitu. S vrha svuda uokolo pogled puca na  Ličko polje, brojne vrhove  Velebita,  grebene,  netaknute livade i šume,  sve do mora i jadranskih otoka.

Iako uspon počinje iz sela Rizvanuše 566 m n/v, kod zapuštenog izvora Pizdica, zbog očekivano visokih temperatura toga dana, odabrali smo kraći prilaz, sa okretišta u podnožju Visočice.

Vozeći se 16-kilometarskom prašnjavom makadamskom cestom od Rizvanuše do okretišta , srećemo vrijedne ličke planinare kako obnavljaju i markiraju stazu kojom će i ove godine kretati  tradicionalni uspon na Visočicu.

Nakon 30-tak minuta strmog uspona šumskom stazom dočekalo nas je ugodno iznenađenje.  Pred nama je na visini od 1420 m n/v,  skoro  u potpunosti obnovljeno sklonište.  Ovu hvale vrijednu inicijativu pokrenuli su  gospićki planinari 2012. godine. U tijeku je radna akcija  uređenja interijera. Sklonište je podignuto  1990. godine, a služilo je za potrebe Domovinskog rata.   Nalazi se  ispred ruševina Gojtanovog doma koji je sagrađen 1929. godine. Dom je 1940. godine bio do temelja spaljen, a istu sudbinu doživio je i 1991. Ostala je sačuvana jedino cisterna koja i danas ima pitku vodu.

Za tridesetak minuta, stazom, penjući se i zaobilazeći vršne grebene, stigli smo na sam vrh Visočice, gdje se nalazi prevrnuti betonski stup na kojem je ispisano ime i nadmorska visina.

Povremene snažne i velike kapi kiše, nošene jakim vjetrom,  nisu nam mogle umanjiti doživljaj u pogledu na prekrasne vidike.

Po silasku s vrha zaputili smo se do Karlobaga da osvježenje potražimo u moru. Usput smo se zaustavili  na prijevoju Stara vrata, najvjetrovitijem i najposjećenijem prijevoju u Hrvatskoj,  gdje se nalazi kockasti spomenik Kudus čija obnova je također započeta zahvaljujući planinarima.

Izlet je vodio Vitomir Murganić, vodič HPS-a.

ALBUM FOTOGRAFIJA