Stap-Debeli kuk-Stapina-Kamena galerija, 26.-27.10.2019.

Protekli vikend 26.-27.10. odlučili smo provesti na Južnom Velebitu. Prvi dan od Ljubotića smo preko Zagona krenuli na Stap. Vrijeme prelijepo i malčice pretoplo za ovo doba godine, Mrcine (ruksaci) na leđima, boje nadasve oku ugodne a ekipa odlična i odlučna. Na Stapu kod Tatekove kolibe podigli smo šator te se uputili na Debeli kuk 1269m. Vrh nije jako visok ali se zato pružaju prekrasni pogledi na južni i srednji Velebit. Povratak na Stap pred mrak gdje nas je dočekala mlada i vesela ekipa iz Zadra. Druženje uz vatru, finu papicu s gradela i pitko crno vino oteglo se dugo u noć, skroz do 10 sati 

Prespavali smo u obiteljskom šatoru prilično ugodno uz povremene distrakcije zbog napada endemskih riđih velebitskih vjeverica. Na našu sreću bez ozbiljnijih psiholoških posljedica za žrtvu. 

Ujutro nakon kave i doručka sa Stapa krećemo prema Stapini gdje uživamo u pogledima prema moru i Velebitu. U trenutcima odmora i uživanja dugo nas je promatrala i jedna divokoza. Nakon Stapine produžujemo prema Kamenoj galeriji gdje se guštamo skakajući kroz labirinte stijena. Zlatna vrata, pregrađena jama, Zmajev hrbat, Terasa noževa, Klin klanac samo su neke su impresivnih stjenskih formacija. Od Kamene galerije nastavljamo prema Vrtlini i zavijamo preko Mirila prema Ljubotiću gdje se spuštamo već umornih nogu. A tek kad smo poskidali Mrcine s leđa i ramena su odahnula.
Gas na najjače do Starigrada i Dinka gdje guštamo u zasluženoj pivici i finim lignjicama i meseku.
Svaka čast ekipi na odhodanoj turi koja nije bila lagana (oko 7 sati hoda svaki dan) te se vidimo u sljedećoj Velebitskoj avanturi.

Na izletu uživali i dijelili znoj i patnju: Mirella Kosturić, Ivančica Jazvac, Petra Bjelajac, Irena Lukešić, Lidija Basara, Mario Volarić i Damir Basara. Za Osmicu Karlovac izlet su vodili Lidija i Damir Basara.

ALBUM FOTOGRAFIJA