Staza Kamenih stupi, Babin kuk, 16.2.2020.

“Staza kamenih stupi” je “oživljeni” stari put kroz brdo Klamarušu, koji se nadvio nad selo Baretići u blizini Grižana, a koji je u minulim vremenima bio jedna od poveznica naseljenih mjesta sa šumskim predjelima. Duž staze otkriva se prekrasan krajolik, te prirodni i kulturno-povijesni spomenici (sakralni objekti, gradina…). Riječ je o kružnoj stazi koja počinje i završava u centru Grižana. Duga je oko 10-ak kilometara, savladava 380 m visinske razlike, a na njoj se nalazi preko 1.300 isklesanih ili ugrađenih u stijene kamenih stepenica (stupi).

Po prekrasnom sunčanom vremenu, na ugodnih dvadesetak stupnjeva iz centra Grižana zaputili smo se na stazu. Preko staroga grada spustili smo se u Baretiće pa usjekom, po stepenicama, preko Gornje i Donje Karlove peći izašli smo na greben. “Stazom Litica” obišli smo vidikovce Babin kuk i Klamaruša s kojih su se pružali prekrasni vidici na Tribaljsko jezero, Crikvenicu i otok Krk te na zasnježeni Velebit. Nastavili smo stazom po visoravni kako bi zaobišli strme litice i duljim putem vratili smo se u Grižane taman na vrijeme za fašničku povorku. Zadovoljni domaćini čak su nas pohvalili za originalne maske te počastili odličnim grahom i pripadajućom okrijepom.

Ovaj izlet bio je dio inicijative “Danas planinarim za dječji osmijeh” koja je kao ideja proistekla iz HPD Mosor a provode je planinarska društva diljem Hrvatske. Sudionici izleta dobrovoljno su prikupili sredstva koja će kao donacija biti uplaćena Zakladi – Dječja onkologija Rebro. Cilj Zaklade je ostvarenje programa izgradnje i opremanja novog odjela dječje hematologije i onkologije u Zagrebu u sastavu KBC-a Zagreb. Ukoliko želite pomoći rad Zaklade i donirati sredstva informacije možete pronaći OVDJE.

Za Osmicu Karlovac izlet su vodili Lidija i Damir Basara a pridružili su nam se i članovi iz HPD Vinica i PD Dubovac.

ALBUM FOTOGRAFIJA