Stručni seminar dopunskog obrazovanja i obnove markacističkog znanja

Naši markacisti: Vesna Pavlović, Marijana Valentić i Branimir Maletić sudjelovali su na stručnom seminaru u organizaciji Komisije za planinarske puteve Hrvatskog planinarskog saveza.


Izvješće o održanom Stručnom seminaru dopunskog obrazovanja i obnove markacističkog znanja u planinarskoj kući „Zvonimir Plevnik“ na Kalvariji kod Karlovca, 11. ožujka 2023.

Tekst: HPS, ponedjeljak, 13.03.2023.


Komisija za planinarske putove (Komisija) Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) je u suradnji s planinarskim društvom „PD Dubovac“ iz Karlovca, kao suorganizatorom, dana 11. ožujka 2023. u prostorijama planinarske kuće „Zvonimir Plevnik“ na Kalvariji kod Karlovca, održala Stručni seminar dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista i markacista voditelja, članova planinarskih društava s područja središnje Hrvatske.

Stručni seminar se provodi prema Programu dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista u HPS-u, a namijenjen je markacistima i markacistima voditeljima, članovima planinarskih društava koji su završili tečaj za markaciste i u postupku produljenja dopusnice obnavljaju i dopunjuju markacističko znanje i vještine.

Voditelj stručnog seminara bio je Nenad Greblički, markacist instruktor HPS-a, član i povjerenik Komisije za područje Samoborskog i Žumberačkog gorja, organizacija seminara na terenu Damir Erdelja, markacist HPS-a, povjerenik Komisije za Karlovačko područje, Banovinu i Kordun. Uz voditelja seminara predavači su bili i Hrvoje Gold, markacist instruktor HPS-a, član Komisije te suradnici Komisije: Iva Žulić, markacist voditelj HPS-a, povjerenica Komisije za područje Hrvatskog Zagorja i Međimurja; Mladen Golubić, markacist voditelj HPS-a, povjerenik Komisije za područje Moslavačke gore i Bilogore; Željko Radovanić, markacist voditelj HPS-a, povjerenik Komisije za područje Medvednice; Frane Medak, markacist voditelj HPS-a, povjerenik Komisije za Dubrovačko područje. U radu seminara sudjelovala je i Marijana Žnidarec, markacist voditelj HPS-a, članica Komisije.

U organizaciji seminara su aktivno sudjelovali članice i članovi društva domaćina „PD Dubovac“, kojima i ovim putem zahvaljujemo na gostoprimstvu i suradnji.

Seminaru su, uz članove društva suorganizatora „PD Dubovac Karlovac“ prisustvovali i članovi „DPIOPV Osmica, Karlovac“, „Društvo prijatelja prirode, Ivanić-Grad“, „HPD Blagus, Blaguša“, „HPD Garjevica, Čazma“, „HPD Grabovica, Ploče“, „HPD Jastrebarsko, Jastrebarsko“, „HPD Kunagora, Pregrada“, „HPD Pliva, Zagreb“, „HPD Runolist, Zagreb“, „HPD Sunovrat, Varaždin“, „HPD Vihor, Zagreb“, „PD Bistra, Donja Bistra“, „PD Kalnik, Križevci“, „PD Pinklec, Sveta Nedelja“, „PDS Velebit, Zagreb“, „PK Scout, Samobor“ i „HPD Kapela, Zagreb“.

Nakon međusobnog upoznavanja i uvodnog izlaganja polaznicima seminara su s ciljem obnove markacističkog znanja, a kroz popratne grafičke prikaze, predstavljeni noviji dokumenti i postupci održavanja planinarskih putova te su upoznati s novostima u markacističkoj djelatnosti i radu Komisije.

Na praktičnom dijelu tečaja izvedena je demonstracija uređenja križanja planinarskih putova, korištenje osnovnih i dodatnih planinarskih oznaka te načina postavljanja planinarskih putokaznih ploča.

Sudionici su aktivno sudjelovali u tijeku seminara, iznosili svoja zapažanja na izložene teme i pokaznu vježbu, podržali ovakav rad Komisije i dogovorili načine još bolje međusobne suradnje.

Sudionici seminara, iskusni markacisti i markacisti voditelji, informirani su i o potrebi obavještavanja Komisije o godišnjim akcijama na održavanju planinarskih putova, kako bi podaci o planinarskim putovima i markacistima bili pravovremeno osvježeni u Registru planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj s pratećim sadržajima kao i vidljivi na Interaktivnoj planinarskoj karti RH, te zadacima markacista u provedbi strategije hrvatskog planinarstva.

Sudionici su svoje dopunsko obrazovanje završili visoko ocijenjenim rezultatima ispita znanja, što najbolje pokazuje s kolikim uloženim trudom i spremnošću kontinuirano razvijaju svoja markacistička znanja.

Stručni seminar koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, uspješno je završilo 34 polaznika kojima su uručene potvrde o sudjelovanju.

Svim sudionicima želimo da što prije primjene novostečena znanja, a isto tako da standardne smjernice prenesu markacistima članovima svojih planinarskih udruga, kako bi planinarski putovi bili označavani standardnim planinarskim oznakama te pružali udobno i sigurno kretanje planinarima, izletnicima i ostalim posjetiteljima

Komisija planinarske putove HPS-a