Trail tri rijeke – Zrmanja, Krupa i Krnjeza

„Osmica“ društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca, u subotu, 20. svibnja ove godine sudjelovala je na Trail-u Tri rijeke Zrmanja-Krupa-Krnjeza koji se održavao u okviru Zadar Outdoor Festivala čija nam je ekipa osigurala okrijepu duž staze.

Iz malog sela Muškovci, krenuli smo stazom dugačkom 15 kilometara , uzvodno, uz Zrmanju i njene prekrasne slapove, veličanstvenim kanjonom Krupe i skrivene ljepotice Krnjeze do manastira Krupa. Uz učestvovanje stotinjak učesnika, što trkača, što planinara krenuli smo na stazu. Najbrži sudionik je stazu pretrčao za 1 sat i 35 minuta, odnosno najbrža sudionica bila je u vremenu  2 sata i 10 minuta. Sukladno planinarskoj tradiciji članovi „Osmice“ stazu su obišli za nešto manje od 6 sati novo uređenom stazom uz koju se nalazi pet velikih slapova.

Svakako najatraktivniji dio staze je prelazak preko Kudinog mosta, sagrađenog od 12 sedrenih lukova, dužine 109 metara i širokog jedva metar. U povijesti most je bio veza brojnim zaseocima, a legenda kaže da ga je izgradio zaljubljeni mladić Kude, kako bi sa svatovima došao isprositi svoju djevojku. Zato dok prelazite Kudin most pokušajte si zamisliti koliko je ljubavi i upornosti ugrađeno u izgradnju ovog vrijednog spomenika kulture.

Nakon Kudinog mosta staza nas je vodila prema manstiru Krupa, ali je prije toga trebalo prijeći Krnjezu na improviziranom mostu uz pomoć članova HGSS-a, odnosno prijeći Krupu čamcima za rafting.

Na cilju u Krupi svi sudionici ostali su kraće vrijeme na druženju uz besplatni ručak.

Zahvaljujemo se ekipi Riva Rafting Centra d.o.o. što su nam omogućili sudjelovanje u ovom nezaboravnom događaju. Članovi „Osmice“ posebno su počašćeni u restoranu „Mičanovi dvori“. Hvala im na toploj dobrodošlici i ukazanom gostoprimstvu.

Ukoliko imate priliku ne propustite posjetiti ovaj čarobni dio Lijepe naše.

Za Osmicu izlet su organizirali: Ivan Valio i Vitomir Murganić.

ALBUM FOTOGRAFIJA