Visočica, 2.7.2016.

(Tekst i foto: Damir Basara)

Povodom 118. tradicionalnog pohoda na Visočicu, dana PD Željezničar iz Gospića i svečanog otvorenja planinarske kuće na Visočici organizirali smo izlet na velebitski vrh Visočica. Cilj pohoda u organizaciji PD Željezničar iz Gospića bila je staza od Rizvanuše preko Delukinog vrela i planinarskog doma Visočica na vrh (ukupno sa odmorima 10 sati hoda i preko 1000 metara visinske razlike). Vrh sa svojih 1.619 m visine iako nije najviši, jedan je od planinarima najdražih vrhova Velebita. Zahvaljujući svojem položaju jedan je od najljepših vidikovaca na cijelom Velebitu s kojeg se pruža pogled na cijelu Liku te se vidi gotovo cijeli Velebit sa svojim vrhovima od Zavižana do Crnopca.

Vrh predstavlja jednu od 20 kontrolnih točaka planinarske obilaznice „Lički gorski biseri“, koju je utemeljio PD Željezničar, Gospić i jednu od moguće 3 kontrolne točke Južnog Velebita „Hrvatske planinarske obilaznice“.

Pohodu je prisustvovalo tristotinjak sudionika iz pedesetak planinarskih društava iz Hrvatske i Slovenije. Tom prigodom svečano je otvorena i Planinarska kuća Visočica na Južnom Velebitu nakon rekonstrukcije objekta na kojem su od 2013. godine radili članovi Planinarskog društva „Željezničar“ iz Gospića uz pomoć brojnih donatora i planinara, a izgradnju je materijalno pomogao i Hrvatski planinarski savez. U kući je dvadeset postelja i prostor za boravak planinara i izletnika.

Za Osmicu izlet su organizirali vodiči Damir Basara, Vitomir Murganić i Morana Lapanja Barjaković a pridružili su nam se članovi PD Martinščaka i PD Dubovca.

ALBUM FOTOGRAFIJA