Zapisi iz podzemlja

Tjekom četiri desetljeća mojih speleoloških istraživanja širom svijeta mnoge su priče prepričavane uz logorske vatre. Ovo je kratka zbirka onih koje su imale sreću biti i zapisane. Za razliku od članaka objavljivanih u speleološkim časopisima koji su za cilj imali prezentiranje što preciznijih podataka o samim istraživanjima, priče sabrane u ovoj knjizi su namjenjene širem krugu čitatelja. Sve priče su autobiografskog karaktera i uglavnom su vezane uz istinite događaje. Ako poneki podatak i nije točan ili dovoljno precizan, razloge treba tražiti u često predugom vremenskom odmaku od samih događaja do trenutka njihovog opisivanja, jer, kako je poznato, vrijeme svakoj priči može oduzeti i dodati neki detalj što je opravdano ukoliko je u funkciji bolje i čitatelju prihvatljivije naracije. S obzirom da je veći dio moga života speleologija bila centralna aktivnost, i priče su najčešće vezane uz istraživanja i putovanja ali su zasigurno čitljive i onima koji o speleologiji znaju malo ili ništa.


Igor Jelinić


U nakladi Osmice iz tiska je izašla zbirka priča autora Igora Jelinića pod nazivom “Zapisi iz podzemlja”. U zbirci kroz 17 zanimljivih priča, na 250 stranica praćenih fotografijama proživljavamo autorov buran život na jedan posve jedinstven i vrlo slikovit način. Generacije i generacije karlovačkih speleologa koje su odrastale i stasale u vrsne istraživače podzemlja zasigurno će se pronaći i prepoznati u nekoj od priča. Da u svijetu speleologije postoji lektira, ova zbirka priča bila bi obavezno i vrlo rado čitano štivo.

Tisak knjige pomogli su: LANA – karlovačka tiskara, Baredine d.o.o., Niteh d.o.o., AB studio design Barjaković, IDEALIST obrt za promidžbu i reklamu, a knjiga se može nabaviti u Paviljonu Katzler u Karlovcu ili četvrtkom na društvenim sastancima.