Održana godišnja skupština društva, 13.02.2024.


Karlovac13.02.2024.

U utorak, 13.02.2024.g. u društvenom centru “Prostorija” u ulici Mije Krešića 4 održana je redovna, izborna i izvještajna godišnja Skupština društva. Udruga Osmica osnovana je na Međunarodni dan planina 11.12.2014.g. te na jesen slavimo 10. obljetnicu rada. Iz godine u godinu bilježimo porast broja članova i aktivnosti te smo među planinarima a i u Gradu Karlovcu prepoznati kao pouzdani partneri i jedni od nositelja promocije planinarstva u gradu Karlovcu.

U narednom mandatnom razdoblju upravu društva će sačinjavati: : Vitomir Murganić (predsjednik i član IO), Katarina Vnučec (dopredsjednik i član IO), Damir Basara (tajnik i član IO), Miran Barjaković (član IO) i Zoran Basara (član IO).PLANINARSKA ŠKOLA 2024. – upisi u tijeku

SPELEOLOŠKA ŠKOLA 2024. – upisi u tijeku

DJEČJA PLANINARSKA ŠKOLA 2024. – upisi u tijeku


Izvješće o radu za 2023. godinu

Kao i svih prošlih godina društvo u 2023.g. bilježi kontinuirani porast aktivnosti, članova i financijskih priljeva. U 2023.g. društvo je brojalo 162 člana. Po potrebi održavani su sastanci Izvršnog odbora a redovni društveni sastanci održavaju se četvrtkom od 19.30 u društvenim prostorijama. Upravu društva sačinjavali su: Vitomir Murganić (predsjednik i član IO), Katarina Vnučec (dopredsjednik i član IO), Damir Basara (tajnik i član IO), Miran Barjaković (član IO) i Zoran Basara (član IO). O financijsko-računovodstvenom poslovanju društva brinula je Mirella Kosturić, a o knjigovodstvenom Metro servis j.d.o.o. Financijsko poslovanje društva tijekom 2023.g. bilo je zadovoljavajuće i stabilno a svojim radom članovi društva su akumulirali određena sredstva za siguran daljnji rad udruge. Kroz 2023.g. društvo bilježi prihode u iznosu od 33.606,86 EUR i rashode od 34.409,76 EUR. Krajem godine financijsko stanje društva iznosilo je 22.380,52 EUR.
Društvo je u 2023.g. i dalje punopravni član Hrvatskog planinarskog saveza, Karlovačke sportske zajednice i Karlovačkog saveza sportske rekreacije. Naši vodiči usko su surađivali i bili članovi Stanice planinarskih vodiča Zagreb, početkom 2024.g. prebacili smo se u Stanicu planinarskih vodiča Karlovac. Pojedini članovi aktivni su spašavatelji Hrvatske gorske službe spašavanja stanica Karlovac i Zagreb. Kroz projektne aktivnosti ostvarujemo suradnju s Javnim ustanovama (Nacionalnim parkovima i parkovima prirode) te Ministarstvima u području zaštite prirode i očuvanja prirodoslovnh vrijednosti a u Gradu Karlovcu prepoznati smo kao pouzdani partneri i jedni od nositelja promocije planinarstva u gradu.

Tijekom 2023.g. aktivne su bile Speleološka, Vodička i Markacijska sekcija. Detaljnije o svim aktivnostima sekcija u izvještajima pročelnika.

Tijekom godine velik dio aktivnosti bio je usmjeren na provođenje projektnih zadataka koje su na natječajima prepoznali razni donatori. Tako smo odradili 24 projekta a ovim putem zahvaljujemo donatorima: Grad Karlovac, Karlovačka športska zajednica, Hostel Karlovac, Inkasator Karlovac, Čistoća Karlovac, Turistička zajednica općine karlobag, grad Korčula, Javna ustanova Natura Viva Karlovac, JU NP Plitvička jezera, JU Dubrovačko-Neretvanske županije, inicijativa Čisto podzemlje, udrugama ADIPA Zagreb, TRAGUS Zagreb i ADRIATICA Korčula, tvrtkama Dvokut Ecra d.o.o., Supernatural j.d.o.o., i Biota j.d.o.o. te Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

U 2023.g. dobar dio naših aktivnosti odnosio se i na edukaciju i razne edukativne programe za članove i građane grada Karlovca. Tako je organizirana 8. Opća planinarska škola koju je upisalo 11 a završilo 10 polaznika, organizirali smo Speleološku školu koju je uspješno završilo 6 polaznika a organizirali smo i Dječju planinarsku školu koju je završilo 11 od 13 prijavljenih polaznika. 4 člana položila su ispit za planinarske vodiče A standarda, 2 člana završila su tečaj i položili ispit za čuvare planinske prirode, 4 člana završila su stručni seminar dopunskog obrazovanja i obnove markacističkog znanja, 1 član završio je seminar za voditelje općih planinarskih škola a 1 članica stručni seminar o opremanju speleoloških objekata. Akcija Šetnje Kozjačom koja postaje tradicionalna uz edukativni ima i ekološki karakter pa uz naše najmlađe članove, čišćenju šume priključuju nam se i građani Karlovca. Ta akcija provodi se u suradnji sa Karlovačkim savezom sportske rekreacije. U Hostelu Karlovac u Selcu u sklopu Škole u prirodi za učenike 4-tih razreda osnovnih škola karlovačke županije redovno smo održavali radionice planinarstva i sportskog penjanja. U Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić održali smo 4 radionice na temu planinarstva i zaštite prirode na odjelu za predškolski odgoj. Za istaknuti je i rad naših članova u međunarodnim i nacionalnim speleološkim organizacijama. Tako Dinko Novosel obnaša dužnost predsjednika Europske speleospasilačke federacije i tajnika Komisije za speleospašavanje HGSS-a a Damir Basara dužnost koordinatora za speleološku edukaciju pri Komisiji za speleologiju HPS-a.

Od zapaženijih aktivnosti u 2023.g. izdvojili bi rad markacističke sekcije i pohvalili njihov napor na uređenju planinarske obilaznice Petrova gora i planinarske staze Karlobag – Baške Oštarije čije nas svečano otvorenje očekuje 21.04.2024.. Pohvalili bi i rad vodičke sekcije koja je u prošloj godini organizirala čak 29 izleta a naravno moramo pohvaliti i speleološku sekciju koja je imala čak 69 terenskih aktivnosti te su istražili 20 novih speleoloških objekata. Također su u djelo proveli dva velika projekta na otoku Korčuli koji su za rezultat imali 4 od otpada u potpunosti očišćena speleološka objekta te izrađen strateški dokument pod nazivom Zbirka prirodoslovnih vrijednosti otoka Korčule čiji je dio i Speleološki katastar otoka Korčule koji sadrži podatke o 155 speleoloških objekata. Organizirali su i Prečnicu preko Korane na Foginovom kupalištu za djecu grada Karlovca. Obe akcije imale su jak medijski odjek. Posebno bi pohvalili i naše hodače Hrvatskom planinarskom obilaznicom Dinu Arbanasa i Leona Basaru za dobivanje Posebnog priznanja HPO a od samostalnih uspjeha izdvojili bi Senku Mirić koja je prošle godina popela vrhove Breithorn (4164 m) i Uhuru peak najviši vrh Kilimanjara (5895 m). Za pohvalu su i projektne aktivnosti sa štićenicima Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac te Domom za starije i nemoćne Sveti Antun iz Karlovca koje u djelo provodi Vitomir Murganić organizirajući im izlete u prirodu i obilazak prirodnih znamenitosti.

Od promotivnih aktivnosti izdvojili bi izdavanje knjige Igora Jelinića: Zapisi iz podzemlja sa zanimljivim speleološkim pričama a rad društva uspješno smo prezentirali putem naše web stranice (www.osmica.hr), facebook profila koji prati 2265 korisnika, Youtube kanala na kojem su dostupna predavanja s planinarskom tematikom a sudjelovali smo i u nekoliko emisija na Trend radiu te TV4R. O našim aktivnostima uredno su izvješćivali svi regionalni, a i neki nacionalni mediji i web portali. Također smo putem oglasnog ormarića društva u Radićevoj ulici informirali članstvo i građane o našem radu i aktivnostima. Sve naše aktivnosti uvelike doprinose vidljivosti društva u planinarskoj zajednici te u Gradu Karlovcu.

U godišnjem planu imali smo puno najavljenih aktivnosti a skoro smo većinu i ostvarili. Nadamo se da ćemo u 2024. uspjeti održati sve najavljene škole (OPŠ, speleološku i dječju) da još ojačamo rad sekcija te da će se naći nove snage za vodičke, markacističke, i tečajeve za čuvare planinske prirode. Zamolili bi sve članove da razmisle o daljnjem školovanju unutar planinarske organizacije te na taj način pomognu radu društva. Još jednom hvala Gradu Karlovcu i svim ostalim donatorima koji prepoznaju našu kvalitetu i podržavaju naše aktivnosti. Pozivamo sve da prate naš rad i dalje, ako još niste učlanite se, uključite se i sudjelujte u našim aktivnostima, srodne udruge i planinarska društva od srca pozivamo na suradnju. Posebno hvala svim članovima na volontiranju, uključivanju u rad i provedbu naših aktivnosti a veliko hvala i našem prijateljskom društvu PD Orlove stine iz Tomislavgrada na uvijek srdačnom gostoprimstvu.

Predsjednik: Vitomir Murganić      

Tajnik: Damir Basara